Dostupni linkovi

Hrvatski Crveni križ poslat će pomoć u BiH i Srbiju


Timovi za deminiranje BiH, Srbije i Hrvatske tokom sastanka u Hrvatskoj
Timovi za deminiranje BiH, Srbije i Hrvatske tokom sastanka u Hrvatskoj
Razina Save pada, ali je povlačenje vode s poplavljenih područja izuzetno sporo. Europski političari u posjeti poplavljenim područjima. Zbog opasnosti od zaraze spasiteljima zabranjen ulazak u vodu, pa stoku i kućne ljubimce spašavaju iz čamaca. Dogovorena je suradnja državnih tijela za razminiranje Hrvatske, BiH i Srbije. Hrvatski Crveni križ dio humanitarne pomoći želi preusmjeriti u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Razina Save opada, ali se voda s poplavljenih područja Županjske Posavine povlači sporo, ili se još uopće ne povlači, a stanje je vrlo teško. Zbog opasnosti od zaraze, spasitelji više ne smiju ulaziti u vodu, već stoku i kućne ljubimce spašavaju iz čamaca.

U petak kreće saniranje probijenog nasipa pokraj Rajeva Sela, gdje je provalila voda koja je poplavila pet sela. Posebnim zahvatom pokušati će se onemogućiti dalji ulazak savske vode u poplavljena područja, ali i omogućiti istjecanje vode s poplavljenog područja u savsko korito. Očekuje se da će posao biti obavljen za četiri dana.

Socijaldemokratski predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz posjetio je poplavljena područja u Hrvatskoj s porukom da Europska unija mora hitno pomoći, a premijer Zoran Milanović koji ga je pratio pojasnio je za što će Hrvatska tražiti stranu pomoć:

„Nećemo propustiti priliku da iz europskih fondova – koji su i naši fondovi – iskoristimo svaki euro, ali tu moramo biti čisti i uredni. Odgovornost je na nama u ovom trenutku – mi možemo eventualno dobiti naknadu onoga što potrošimo. Moramo početi trošiti i raditi odmah – dakle u roku od nekoliko tjedana“, kazao je Milanović.

i povjerenica Europske komisije za međunarodnu suradnju i humanitarnu pomoć Kristalina je na poplavjenim područjima Hrvatske. Nakon posjete prihvatnom centru za evakuirane u Gunji, Georgieva - koja je prethodnih dana vidjela hrvatske policajce u Obrenovcu u Srbiji i u Orašju u Bosni i Hercegovini - pohvalila je angažman Hrvatske vojske, policije i Crvenog križa, na čemu je izuzetno zahvalna.

„Zahvalna sam, jer ne pomažu samo ovdje, nego i u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Poplave sada traže suradnju, a pogotovo snažniju suradnju u budućnosti. Poplave nas spajaju“, navela je Georgieva.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izvjestila je kako je dogovorila pomoć Europske unije u zaprašivanju protiv komaraca poplavljenih područja u sve tri države.

„To je jedna situacija koja zahtijeva momentalnu reakciju, i dogovorili smo da Hrvatska osigura avione, a Europska unija, odnosno upravo povjerenica Georgieva iz svog resora pomoći će u financiranju letova i sa sredstvima za zaprašivanje“, prenijela je Pusić.

Dobrovoljci i dalje odlaze u pomoć u poplavljene krajeve, donira se naveliko i dalje – iz Hrvatskog Crvenog križa javljaju da donirane hrane ima nekoliko tisuća tona, da ima dovoljno vode, a da je od donacija građana do sada prikupljeno 37 millijuna kuna – gotovo pet milijuna eura.

Zbog situacije u susjedstvu, Hrvatski Crveni križ predložio je Vladi da odobri da se dio prikupljene pomoći uputi u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

„Nadamo se pozitivnom odgovoru i da ćemo vrlo brzo vidjeti da kolona kamiona s oznakama Hrvatskog Crvenog križa kreće put Bosne i Hercegovine i Srbije sa potrepštinama koje su tamo potrebne“, naveeo je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

Kako je i dalje ogroman interes za volontiranje, u Hrvatskom Crvenom križu bili su prisiljeni početi sa selekcijom.

Na prvom sastanku stručne skupine državnih tijela za razminiranje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije razmijenjene su sve poznate minske situacije, dogovorena je dnevna razmjena informacija i procjena rizika na regionalnoj razini.

„Evo, uspostavili smo tijelo, dogovorili neke akcije i da budem – da kažem – dnevno informisani, sva tri centra tako da na sve probleme zajedno gledamo i zajedno ih rešavamo. Ja mislim da nas veličina problema tjera na to, a vidimo i sami da je ova Sava jednostavno izbrisala ove naše granice“, kaže za RSE šef regionalnog ureda za razminiranje u Brčkom Esed Aletić.
XS
SM
MD
LG