Dostupni linkovi

Hrvatske željeznice smanjuju broj linija


Ilustracija
Ilustracija
Jedna od žrtava najnovijeg, ali ne i posljednjeg ovogodišnjeg rebalansa proračuna, su putnici Hrvatskih željeznica. Zbog 130 milijuna kuna manje državnih potpora osjetno se smanjuje promet vikendom i blagdanima, a četiri vrlo bitne linije umjesto željeznica preuzimaju autobusi. I to u državi u kojoj se državno subvencionira upravo – željeznički prijevoz.

Bit će smanjenja broja linija, bit će otpuštanja, ali to je za njihovo dobro, tako bi se otprilike moglo prepričati odgovor ministra prometa Siniše Hajdaš-Dončića na pitanje – zna li koliko će željezničkih linija biti za koji dan ukinuto?

„Ne, niti me zanima! Ovo nije vrijeme Austro-ugarske, nije vrijeme Kraljevine Jugoslavije, nije vrijeme Socijalističke federativne republike Jugoslavije. Ovo je vrijeme kada operateri imaju nove izazove koji su vezani prije svega s Agencijom za zaštitu tržišnog nadmetanja. Moj zadatak je da budem nepopularan i da oduzimam određene standarde. Zašto? Zato jer mi je stalo do tog sustava, i smatram da taj sustav može opstati. Ako može u Poljskoj i Slovačkoj, boga mi može i u Hrvatskoj!“, kategoričan je ministar.

Na 50 posto linija Hrvatskih željeznica osjetno se prorjeđuje promet vikendom i blagdanima, neke se linije ukida, a neke zamjenjuje autobusom, iako državne subvencije idu Hrvatskim željeznicama za željeznički, a ne za autobusni promet.

„Indikativno je da se baš na našem dijelu županije ukidaju pojedini vlakovi – za Beli Manastir dva para vlaka, za Osijek Donji grad, Erdut i Dalj, također. Ti vlakovi će voziti samo radnim danom, vikendom tako reći – ništa, možda ni 10 posto!“, tvrdi predsjednik osječke podružnice Sindikata prometnika Hrvatskih željeznica Dražen Keleković.

Ljuti su i u Varaždinu, u Zagorju, u Kninu.

„Tvrtka 'Putnički prijevoz' Hrvatskih željeznica ukida sve linije na smjeru Knin – Zadar. Subotom, nedjeljom i blagdanom ukida se putnički prijevoz između Knina i Šibenika, a to je automatski i veza za Split! Dalmatinska zagora je inače jako slabo pokrivena cestovnim prijevozom, i željeznica je tim ljudima bila jedina alternativa“, kaže regionalni povjerenik Sindikata prometnika u Kninu Ante Kunčić.

Nema sistema

Umjesto vlakova, autobusi će prometovati na linijama Zadar-Knin, Metković-Ploče, Banova Jaruga – Daruvar i Strizivojna – Šamac. Nikome nije jasno zašto se upravo investira desetke milijuna kuna u rekonstrukciju pruge Knin – Zadar, ako se putnike prebacuje na autobuse?

Isto tako, i pruga Metković-Ploče je nedavno temeljito rekonstruirana, a trošak je bio 30 milijuna eura. Pruga Banova Jaruga-Daruvar bila je pred godinu dana puštena u promet nakon rekonstrukcije koja je bila socijaldemokratski adut za izbore, a sada će od Daruvara do Zagreba voziti privatni autobusi.

„Mogu prihvatiti kratko – recimo par mjeseci – nekakve mjere ako one u konačnici vode do rješenja. Ali, ukidanje pruge – ne!“, poručuje socijaldemokratski gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik.
Ivan Dadić, foto: Enis Zebić
Ivan Dadić, foto: Enis Zebić
Sve je to moguće, jer ni tu nema – sistema. S ovom našom ocjenom slaže se predstojnik Zavoda za prometno planiranje zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti Ivan Dadić.

„Na žalost - nema ga! Ovo ukidanje pruga dogodilo se zbog toga što su pruge sustavno neodržavane, brzine su male, putnici bježe na druge strane. Osim toga, sustav željezničkog prometa nije integriran sa sustavom javnog gradskog prijevoza cestovnim prometom ili osobnim prometom, što su sve zapadnoeuropske zemlje davno napravile. Tako da je kod nas problem prometa sustavno neriješen, možda više nego u bilo čemu drugome. Promet je opći interes, javni interes, a sveo se – na žalost - na sve osim toga što treba biti!“, ocjenjuje Dadić.

A zbog onog „nit' znam, nit' me zanima“ s početka našeg priloga Hrvatska udruga radničkih sindikata zatražila je od premijera Zorana Milanovića da smijeni resornog ministra, kaže za naš radio predsjednik te sindikalne središnjice Ozren Matijašević:

„S time da niti zna niti ga interesira dokazuje da ne radi svoj posao! Osnovni je razlog da očito ne koordinira rad svog resora, i zbog toga po mom sudu ne zaslužuje biti ministar“, zaključuje Matijašević.
XS
SM
MD
LG