Dostupni linkovi

Hrvatska: Zatvorena birališta, rezultati oko ponoći




Enis Zebić

Hrvatski građani glasali su u nedjelju za sedmi po redu saziv Hrvatskog sabora. Ove se godine birao 151 zastupnik, a izborni proces je protekao mirno i u demokratskoj atmosferi.

Policija je javila da ni na jednom od 6.572 biračka mjesta nije bilo ozbiljnijih izgreda.

“Izborni dan u Hrvatskoj i dalje prolazi mirno, u demokratskoj atmosferi i bez značajnijih incidenata, zaključuje GONG na temelju dojava svojih promatrača i neanonimnih građana koji dojavljuju manji broj izbornih nepravilnosti nego na prošlim izborima. Takve dojave odnose se uglavnom na probleme u vezi s
Jelena Berković iz GONG-a
Jelena Berković iz GONG-a
ostvarivanjem prava glasa nacionalnih manjina, ali i na kršenja izborne šutnje, pojedina nepripremljena i neuređena biračka mjesta, te jedan slučaj nemogućnosti ostvarivanja biračkog prava u inozemstvu”, navela je za RSE Jelena Berković iz nevladine udruge GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje).

Zastupnike se biralo tako da se u 10 teritorijalnih izbornih jedinica bira po 14 zastupnika sa lista političkih stranaka i koalicija i sa nezavisnih lista, u 11. izbornoj jedinici bira se tri zastupnika dijaspore, i u 12. izbornoj jedinici bira se osam zastupnika manjina.

Glasanje u 11. izbornoj jedinici započelo je još u subotu, a odlikovao ga vrlo nizak odaziv glasača.

U Hrvatskoj je do 16 sati izišlo 46,06 posto upisanih birača, što je manje nego na prošlim izborima. Najveći odaziv birača, preko 50 posto, je u Zagrebu, a najmanji u 5. izbornoj jedinici koja obuhvaća Slavonski Brod i Novu Gradišku.

Na biralištima u Hrvatskoj je proces protekao u redu, kažu u GONG-u.

„Biračka mjesta velikom su većinom otvorena na vrijeme (prema dojavama GONG-ovih promatrača u 97% slučajeva), međutim, promatrači su dojavili i neke nepravilnosti, pri čemu se najviše radi o nedostatno pripremljenim materijalima na biračkom mjestu, nepravilno zapečaćenim biračkim kutijama, nepomiješanim biračkim listićima, te općenito o dojmu birača da se njihov odaziv prati od strane kandidata na izborima“.

Sve ankete daju ozbiljnu prednost „Kukuriku-koaliciji“ četiri stranke lijevog centra (socijaldemokrati, narodnjaci, istarski regionalisti i umirovljenici), a
neki čak najavljuju mogućnost da oni dobiju i natpolovičnu većinu svih zastupnika.

Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica po anketama dobija oko trećine mjesta u Saboru, ili čak manje od toga, a vjeruje se da bi još nekoliko političkih opcija moglo dobiti povjerenje birača – od desničarskih regionalista Hrvatske demokratske stranke Slavonije i Baranje Branimira Glavaša do lijevih Hrvatskih laburista – stranke rada Dragutina Lesara. Sreću su na ovim izborima potražila i dvojica kontroverznih gradonačelnika – onaj zagrebački Milan Bandić i onaj splitski Željko Kerum.

Kosor i Milanović povrijedili izbornu šutnju

Prvi ljudi hrvatske politike i nositelji lista glasali su već prijepodne, i uputili poruke hrvatskim građanima.
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović glasa na izborima, Zagreb, 4. prosinac 2011.
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović glasa na izborima, Zagreb, 4. prosinac 2011.

„Vjerujem da će nova Vlada odlučno poduzeti sve da se iziđe iz gospodarske krize, a ima i puno drugih problema koje treba rješavati – mi smo moderno društvo 21. stoljeća sa slojevitim problemima i izazovima, a adekvatnim rješavanjem tih problema društvo uvijek radi dobre i pozitivne korake“, poručio je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić ocjenjuje da "tko god pobijedi imat će težak problem".

"Jer imamo i dalje financijsku krizu, nismo pokrenuli do kraja gospodarstvo, i sve to će imati svog odraza i na politiku i na opće društvene odnose“, smatra Mesić.

Predsjednica HDZ-a i aktualna premijerka Jadranka Kosor kazala je nakon glasanja kako vjeruje da će ona biti na čelu hrvatske Vlade kada Hrvatska za 18 mjeseci uđe u Europsku uniju.

"Želim da Hrvatice i Hrvati danas sami odluče o svojoj sudbini i sudbini Hrvatske u slijedeće četiri godine, a ne da umjesto njih odlučuju neki drugi, da odlučuju mediji i ankete", izjavila je premijerka novinarima.

Kandidat za premijera u slučaju pobjede “Kukuriku-koalicije” Zoran Milanović kazao je nakon glasanja “Očekujem pobjedu!” On je dodao kako će prvi dio današnjeg dana posvetiti obitelji, sportu i glazbi, a drugi službi i služenju, i da će u slučaju izborne pobjede – odmah početi raditi!

Državno izborno povjerenstvo kazalo je da su Kosor i Milanović svojim izjavama povrijedili izbornu šutnju.

Državno izborno povjerentvo (DIP) prve nepotpune i neslužbene rezultate objavljuje u ponoć.

Izbore promatra 3287 promatrača, njih 62 strana, od toga najviše – 32 iz OESS-a, i 3225 domaćih iz 23 nevladine udruge. Na izborima 2007. godine bilo je preko pet tisuća domaćih promatrača.

Što se izborne šutnje tiče, bolje je nego na prošlim izborima, ocjenjuje Jelena Berković.

„Što se tiče kršenja izborne šutnje, ona se i dalje zbiva. Građani nam i dalje dojavljuju, međutim problemi su puno manjeg intenziteta i zapravo u usporedbi sa prethodnim izborima nema toliko dojava u odnosu na kršenje izborne šutnje“, kaže Berković.

Samostalna demokratska srpska stranka koja je favorit u borbi za tri garantirana srpska mjesta u Saboru kandididira se i u 9. izbornoj jedinici koja obuhvaća Liku i dalmatinsko zaleđe, gdje vjeruju da će dobiti jednog zastupnika. Na tom tragu je i organiziranio dolazak oko tisuću glasača iz Srbije u Gospić, Obrovac Benkovac i Zadar. Inače, glasanje manjina i dalje je uzrokovalo probleme, konstatira Jelena Berković.

„Prilikom glasovanja pripadnika nacionalnih manjina pojavljuju se problemi koji opet svjedoče o nedovoljnoj educiranosti članova biračkih odbora i samih birača - od uvjeravanja da smiju glasati samo za opću ili manjinsku listu do nedostatka glasačkih listića na samom biralištu. Građani naime dojavljuju GONG-u da ne razumiju kako funkcionira glasanje manjina, zašto ih se traži na posebnom popisu, zašto se moraju potpisati ako se prebacuju s manjinske u opću izbornu jedinicu, i sve to govori da do idućih izbora treba napraviti puno toga oko glasovanja pripadnika nacionalnih manjina da bi se educiralo same građane, ali i članove biračkih odbora“, zaključila je ona.
XS
SM
MD
LG