Dostupni linkovi

Zaposleno ispod pedeset posto radno sposobnih


Sa Zavoda za zapošljavanje
Sa Zavoda za zapošljavanje
Prema upravo objavljenim podacima Europskog statističkog ureda – Eurostata - Hrvatska već treći kvartal za redom ima stopu zaposlenosti ispod 50 posto radno sposobnih u dobi od 15 do 64 godine. To je jedan od rezultata 20 godina populističkog dijeljenja šakom i kapom, kojeg netko treba presjeći, kažu analitičari. Za sindikate problem je u tome što vlasti nemaju program, i u poslodavcima koji u radnicima vide samo trošak.

Na današnji dan – po evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - u Hrvatskoj su 359.245 nezaposlene osobe. Eurostat – Europski statistički ured – sa svoje strane upozorava da Hrvatska treći kvartal za redom ima stopu zaposlenosti ispod 50 posto radno sposobnih u dobi od 15 do 64 godine. Što to konkretno znači, za naš radio pojašnjava novinarka „Jutarnjeg lista“ i stručnjakinja za tržište rada Gordana Galović.

„Točnije, u 2. kvartalu 2013. godine stopa zaposlenosti za Hrvatsku iznosi svega 49,8 posto. Od država članica Europske unije lošija od Hrvatske je samo Grčka, koja ima 0,2 postotna poena manje. Problem je što se po prvi puta čak ni u turističkoj sezoni nismo uspjeli dići na 1.400.000 zaposlenih u Hrvatskoj, a odnos zaposlenih i umirovljenika gori je nego ikad“, kaže Galović.

Najozbiljniji problem je nezaposlenost mladih, ali i pad zaposlenosti muškaraca u najproduktivnijoj mlađoj i srednjoj dobi, gdje je od početka krize unazad 5 godina izgubljeno oko 160.000 radnih mjesta u toj muškoj populaciji.

Vlada ima mjere zapošljavanja, preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje plasirane su značajne sume novca, ali plasiraju se u krivom smjeru, tvrdi naša sugovornica.

„Jedino što se značajno dogodilo ove godine je da smo mi značajno digli taj novac – na 521,6 milijuna kuna (70 milijuna eura). Međutim, najviše tog novca otišlo je na poticanje radnih mjesta u javnim radovima, gdje je sufinancirano gotovo svako treće radno mjesto od gotovo 50.000 zaposlenih preko burze, a to znači da u stvari nismo sufinancirali otvaranje stvarnih radnik mjesta u gospodarstvu.“

Za sindikate je jasno da su za toliku nezaposlenost krivi vlasti i poslodavci. Za naš radio govori predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

„Ne treba se čuditi tom podatku – on doista stoji. Ali, za to nisu krivi hrvatski građani, nego su na jednoj strani krive vlasti što ne znaju posložiti sustav koji bi potencirao otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje postojećih, dakle Hrvatskoj već godinama nedostaje gospodarski i socijalni program, a nemamo ga ni danas. Podjednako su krivi i poslodavci u Hrvatskoj, koji radnika gledaju isključivo kao trošak i jedino gledaju koliko preko njega više mogu zaraditi“, kaže Sever.

Sever odbacuje Vladine tvrdnje kako su glavni razlog što pada broj zaposlenih i što nema investicija – previsoke radničke plaće u Hrvatskoj, i nema nekih očekivanja od upravo predstavljene gospodarske politike HDZ-a. Umjesto neoliberalnog programa socijaldemokrata, nudi se neoliberalni program HDZ-a, kratko konstatira Sever.

Profesor na Katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Josip Tica za naš radio podsjeća da je visoka stopa nezaposlenosti hrvatska konstanta unazad 20 godina, a da je ona jedan od rezultata populističke politike linije manjeg otpora koja je željela svima ugoditi. Što sad?

„Sada imate – mi to matematički kažemo – populizam puta minus 1. Sada netko treba imati volje, hrabrosti i političkog umijeća sve to što se dijelilo šakom i kapom 20 godina polako vraćati nazad – polako razbijati fiktivno i umjetno formirane monopole, deregulirati tržišta, liberalizirati radno zakonodavstvo koje štiti određene segmente radnika na štetu svih ostalih itd.", zaključuje Tica.
XS
SM
MD
LG