Dostupni linkovi

Hrvatska Vlada: Iz BiH stižu političke optužnice


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Hrvatska Vlada je na sjednici u srijedu prihvatila Zaključak o suradnji s Bosnom i Hercegovinom kod pružanja pravne pomoći u kaznenim postupcima u kojem je u potpunosti odbacila navode i izrazila zabrinutost sadržajem pojedinih pravosudnih akata koje je Hrvatskoj uputila susjedna zemlja, koje naziva neargumentiranim političkim optužnicama po kojima neće postupati.

Hrvatska vlada upozorila je na sjednici održanoj u srijedu da iz Bosne i Hercegovine stižu političke optužnice čiji je sadržaj suprotan haškim presudama, koje nemaju pravne argumente i po kojima Hrvatska neće postupati.

Dvadeset godina nakon rata, dvije godine prije zaključenja rada Haaškog tribunala, nama dolaze predmeti s političkim inkriminacijama, s političkim frazama kojih smo se naslušali i nagledali, a o kojima je i Haaški tribunal nešto rekao kad je u pitanju Republika Hrvatska i naša uloga u BiH, u oslobodilačkom ratu i 'Oluji'", kaže premijer Zoran Milanović.

Povod za ovakvu oštru reakciju premijera su – kako je kazao ministar pravosuđa Orsat Miljenić – određene zamolnice za pravnu pomoć koje stižu iz Bosne i Hercegovine, a koje su po svom sadržaju netočne, neprihvatljive i vrijeđajupravni poredak.

Orsat Miljenić
Orsat Miljenić

„Znači, uopisu događanja u BiH spominju se napadi Hrvatske vojske i neke stvari koje naprosto, po našem viđenju, nisu točne. Onevrijeđaju pravni poredak RH, onene proizlaze iz međunarodnih sporazuma koji su bili na snazi i iskrivljuju sliku o tome što se tamo događalo.“

Kako piše u Vladinom Zaključku, „u činjeničnom opisu kaznenih djela u gore navedenim postupcima koristi se široko postavljeno i ekstenzivno tumačeno sudioništvo u udruženom zločinačkom pothvatu, koje uključuje razne pripadnike oružanih snaga, policije, sigurnosnih i obavještajnih službi Republike Hrvatske, pa i članove političkih struktura i članove tijela vlasti. Nadalje, koristi se i formulacija po kojoj su se zločini događali u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih snaga u koje je bila uključena Hrvatska vojska.“

Mi ćemo gledati svoj posao, vi gledajte svoj, poručuje premijer Milanović.

Moramo dati jasno do znanja da po tome nećemo postupati i da ćemo svoje ljude u čiju nedužnost vjerujemo i za koje nije dan nikakav argumentiran razlog – da nakon 20 godina nećemo dopustiti političke optužnice!Ako je netko za nešto konkretno odgovoran takvim se ljudima može suditi i u Hrvatskoj, teoretski. A političke optužnice više Hrvatska neće primati. I na to preventivno upozoravam, prije svega susjede da gledaju svoj posao, a mi ćemo gledati svoj posao - to je poruka.“

Hrvatska ostaje privržena suradnji u kažnjavanju svih zločina, ali valja poštivati neke standarde koje je Hrvatska usvojila, poručio je resorni ministar.

„Naravno da je interes svih individualno procesuiranje ratnih zločina, da na tome ustrajemo i da smo spremni pružiti svaku pomoć bilo kojoj zemlji, ali svaka zemlja koja od nas traži pomoć mora znati da u tome mi imamo svoje standarde koje ona mora poštivati. Sve ono što izlazi izvan toga i vrijeđa naš pravni poredak - mi po tome nećemo postupati.“

Optužnice iz Bosne i Hercegovine reaktualizirane su pred dva mjeseca, kada je jedan hrvatski tjednik naveo kako je pred završetkom istraga bh tužiteljstva protiv aktualnog glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića Vase zbog navodnih ratnih zločina nad srpskim civilima u Livnu god. 1992, što je Tužiteljstvo BiH odlučno demantiralo.

Međutim, nakon toga je i umirovljeni general Pavao Miljavac kazao kako se u Sarajevu podižu optužnice protiv hrvatskih generala i viših časnika u Sarajevu.

Što se događa? Nitko o tome ne govori. Svi šute!“

Više se ne šuti, hrvatska Vlada se očitovala, i to vrlo jasno i glasno. Međutim, dok nema podrobnijih informacija o navodnim optužnicama, ne možemo, a da se ne prisjetimo sedmomjesečnog prosvjeda ratnih veterana pred Ministarstvom branitelja, vrlo vjerojatno u funkciji HDZ-ove izborne kampanje i njihovog prozivanja ove Vlade kao nenarodne i izdajničke.

Uzvraća li to Milanovićeva Vlada udarac? U petak je premijer dva sata razgovarao sa kolovođama prosvjeda, u ponedjeljak je iz Srbije prebačen u hrvatski zatvor Veljko Marić osuđen za ratni zločin, a dan kasnije je upućena oštra poruka Sarajevu o političkim optužnicama. Čini se da je tako.

XS
SM
MD
LG