Dostupni linkovi

Uspješno proveden štrajk solidarnosti i upozorenja


Sindikalni lideri
Sindikalni lideri
Svih pet sindikalnih središnjica u Hrvatskoj održalo je dvosatni štrajk solidarnosti sa radnicima koji rade, ali im se ne isplaćuju plaće, ali i štrajk upozorenja Vladi da odustane od najavljenih izmjena Zakona o radu. Organizatori su zadovoljni odazivom.

Od podneva pa do 14 sati trajao je u Hrvatskoj štrajk solidarnosti sa onima koji rade, ali ne primaju plaće, i u isto vrijeme štrajk upozorenja hrvatskoj Vladi da odustane od najavljenih izmjena Zakona o radu, koje idu na smanjenje uloge sindikata i kolektivnog pregovaranja u odnosima kapitala i rada, kao i na povećanje uloge agencijskog rada i smanjenje uloge rada na neodređeno vrijeme.

Organizatori su zadovoljni štrajkom za kojeg tvrde da je imao gotovo stopostotni odaziv. Svih pet sindikalnih središnjica bilo je u štrajku, vlakovi su stali na dva sata, gradski prijevoz u hrvatskim gradovima stao je na pet ili deset minuta, škole su radile skraćeno, u podne su zatrubile sirene u tvornicama i brodogradilištima.

„Zvuk sirena je glasan, stvara se buka koju treba čuti hrvatska Vlada! Ovo je po prvi puta u novijoj hrvatskoj povijesti štrajk solidarnosti zbog neisplata plaća radnika Zdravstveno-rekreacijskog centra Lipik i Arene Pula. Ovaj štrajk nije samo podrška njima, nego i svim onim tisućama i tisućama radnika koji rade, a ne primaju plaću, onima koji su izgubili posao, ali i poruka hrvatskoj Vladi da najavljenim izmjenama Zakona o radu ne štiti upravo takve poslodavce koji ne poštuju zakon i koji radnicima ne isplaćuju plaće“, kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Štrajkalo se u znak solidarnosti i potpore svima koji rade, a ne primaju plaću. U pulskoj „Arena trikotaži“ koja je u privatnom vlasništvu još od petka traje štrajk zbog osam neisplaćenih plaća, a sindikat traži stečaj, jer se boje da će ih vlasnici izmanipulirati.

„Mi u stečaju vidimo kraj naše agonije, jer jedino na taj način možemo doći do dijela naših potraživanja, a u slučaju da se dogovori predstečaj morali bismo dolaziti na posao bez naknade, sve dok sami ne bismo bili prinuđeni dati izvanredni otkaz“, navodi sindikalna povjerenica Ljiljana Bonos.

U Zdravstveno-rekreacijskom centru Lipik koji je – da apsurd bude veći – u većinskom državnom vlasništvu - zaposleni nisu dobili plaće preko dvije godine. Povjerenica Sindikata turizma i usluga u lipičkom lječilištu Katica Mamić kaže za naš radio da je država osam puta bezuspješno pokušala privatizirati Lipik, ali osim silnog sastančenja nikakvog drugog rezultata nije bilo.

„Oni zakonski propisuju neisplatu plaća kao kazneno djelo, a upravo oni kao većinski vlasnik u 90 posto ne isplaćuju nam plaće. Drugo, ne donose nikakve odluke koje bi umanjile ovu agoniju i smatramo da ne rade dovoljno svoj posao“, naglašava Katica Mamić.

Lipički radnici zahvaljuju na sindikalnoj solidarnosti:

„Ja se zahvaljujem svim sindikatima, svim ljudima dobre volje, svim sindikalnim središnjicama koji su se htjeli s nama solidarizirati. Dali su nam malo nade da ipak nismo sami, da ima ljudi koji u ovim teškim momentima suosjećaju s nama, za razliku od Vlade koja je bešćutna.“

Sindikati apeliraju da Vlada odustane od svog prijedloga izmjena Zakona o radu, koji bi u srijedu trebao biti u prvom Saborskom čitanju. Ako se ne uvaže sindikalni zahtjevi da se rasprava odgodi za 3 do šest mjeseci, sindikati u srijedu ujutro prosvjeduju na Markovom trgu, između Sabora i Vlade.

„Pozivamo sve da nam se pridruže i da nam daju podršku, i da doista Markov trg bude krcat. Bit će postavljen i video zid, na kojem će građani moći pratiti i saborsku raspravu, ako će je biti“, kaže Mladen Novosel.
XS
SM
MD
LG