Dostupni linkovi

EU odložila otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom


Ilustracija
Ilustracija

Evropska unija otvorila je novo poglavlje u pregovorima o članstvu s Ankarom, a otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom je odloženo pošto o tome nije postignuta saglasnost ni na sastanku u četvrtak radne grupe Savjeta ministara EU za Zapadni Balkan, rekli su novinarima izvori u Savjetu ministara EU.

Crna Gora takođe danas otvara poglavlja 12 i 13 u pregovorima sa EU.

Novo poglavlje u pregovorima s Turskom, otvoreno je u sklopu sporazuma o sprječavanju ilegalne imigracije. To je 16. otvoreno poglavlje i tiče se budžetskih i finansijskih odredbi.

Otvaranje ključnog poglavlja 23 o vladavini prava u pregovorima EU sa Srbijom je pomjereno možda za juli ili septembar prevashodno zbog otpora Hrvatske koja traži da Srbija povuče regionalnu nadležnost suda za ratne zločine, obezbijedi automatski broj poslanika za hrvatsku manjinu u srpskom parlamentu i u punoj mjeri uspostavi saradnju s Haškim sudom, navodi agencija Beta.

Hrvatski premijer u ostavci Tihomir Orešković je u utorak u Briselu izjavio da se stav Hrvatske oko otvaranja pregovora EU sa Srbijom u poglavlju 23 nije promijenio, uz tvrdnju da to što Hrvatska traži, traže i druge članice EU.

Orešković je precizirao da je riječ o tri uslova koji se odnose na nadležnost za sudjenja za ratne zločine, pitanje zaštite manjina i saradnju s Haškim sudom.

Pored ranijih zahtjeva oko pitanja manjina i naročito osporavanja regionalne nadležnosti srpskog suda za ratne zločine, hrvatski predstavnici u EU , javalja Beta potežu i pitanje odštete žrtvama u ratnim sukobima ’90-ih godina.

Rumunija i Bugarska takođe stavljaju izvjesne primjedbe u vezi sa pravima manjina u Srbiji, rekli su funkcioneri Savjeta ministara EU.

XS
SM
MD
LG