Dostupni linkovi

Smanjiti ovisnost regije o energentima iz Rusije


Hrvatski ministar sa američkim zvaničnicima
Hrvatski ministar sa američkim zvaničnicima
Hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ugostio je u ponedjeljak zamjenika pomoćnika glavnog tajnika za energetsku diplomaciju Sjedinjenih Američkih Država Amosa Hochsteina i zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a za regiju Hoyta Yeea. Izražen je zajednički interes za američko sudjelovanje u energetskim projektima u Hrvatskoj, u prvom redu u istraživanju ležišta nafte i plina na Jadranu.

Ne postoje više državne energetske politike, već su na djelu regionalne energetske politike, koje garantiraju energetsku održivost ovog dijela Europe, zajednička je poruka hrvatske i američke strane nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva u Zagrebu.

Razgovaralo se o suradnji u regiji i o zajedničkim hrvatsko-američkim projektima i interesima koji se mogu potvrditi u vrlo dobro pripremljenim natječajima za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, kazao je hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Ti su natječaji pred objavom i Vrdoljak je najavio da će ih – nakon što budu objavljeni – već 5. travnja predstaviti na energetskoj konferenciji u Houstonu:

„Svi projekti koje sada razvijamo baziraju se na tome da se smanji ovisnost regije o energentima iz Rusije. Naša geopolitička pozicija nam daje za pravo da imamo bitnu ulogu u vođenju takve politike diverzifikacije izvora i smanjenja ovisnosti o ruskim dobavljačima. Hrvatska Vlada mora naći načina i mogućnosti, a u krajnjoj liniji biti i dobavljač energenata ovome dijelu Europe.“

Sva energetska infrastruktura u Hrvatskoj je vlasništvo hrvatske države, i tu zadaću treba obaviti potencijalno i preko LNG terminala na Krku, a svoj postojećoj infrastrukturi treba podići kapacitete i napraviti reverzibilnost, najavio je Vrdoljak:

„Dakle, infrastruktura će biti na usluzi čitavoj regiji, kako bi diverzificirali izvore i kontrolirali cijenu plina, nafte i naftnih derivata u regiji. To je glavni zadatak Hrvatske u regionalnom smislu.“

Nije važno otkud je plin

Zagreb je posjetilo američko izaslanstvo predvođeno zamjenikom pomoćnika glavnog tajnika za energetsku diplomaciju Sjedinjenih Američkih Država Amosom Hochsteinom i zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a za regiju Hoytom Yeeo.

Hochstein je naglasio kao se razgovaralo o opskrbi energijom Hrvatske, regije, ali i Europe u cjelini, i čestitao je Hrvatskoj na dovršenju jedne faze priprema za istraživanje ležišta nafte i plina u Jadranu i dovršenja terminala za ukapljeni plin na Krku koji bi omogućio njegov uvoz.

„To će sve biti dio hrvatske sposobnosti da bude dio rješenja za energetsku sigurnost kroz diversifikaciju ulaska energenata na europsko tržište i to je izvrsna prilika za Hrvatsku. Ministar Vrdoljak i hrvatska vlada obavili su izvrstan posao na tome i mi želimo biti dobri prijatelji i saveznici, i nastaviti suradnju kako bismo unaprijedili te uvjete, kako u Hrvatskoj, tako u Europi", kazao je Hochstein.

Hochstein je povodom medijskih špekulacija o navodnom američkom interesu za prijepore između mađarskog MOL-a i hrvatske Vlade oko naftne kompanije INA, kazao kako je do vlasnika – dakle do hrvatske Vlade i MOL-a da riješe svoje probleme u zajedničkom interesu i interesu regije.

Na pitanje o mogućoj upotrebi LNG terminala na Krku za uvoz američkog ukapljenog plina, Hochstein je podsjetio da Sjedinjene države za sada nemaju tehničke mogućnosti za izvoz LNG-a, ali da to ne umanjuje važnost terminala na Krku. „Nije važno otkud je plin,“ kazao je:

„Važno je imati mogućnosti i infrastrukturu po svijetu za primanje plina, neovisno o tome dolazi li iz istočnog Mediterana, Sjedinjenih država, sjeverne ili istočne Afrike. Plin će ići tamo gdje je tržište.“

Hrvatska je provela istraživanja u jadranskom podmorju koja pokazuju vrlo vjerojatnu prisutnost ugljikovodika i prvi natječaji za istraživanje i eksploataciju bit će raspisani najkasnije početkom travnja.
XS
SM
MD
LG