Dostupni linkovi

Puhovski: Slovenija u graničnom sporu pala čak ispod srpskog nivoa


Bilateralni granični spor moramo riješiti dijalogom: Davor Ivo Stier, hrvatski šef diplomacije (na slici: Piranski zaljev)
Bilateralni granični spor moramo riješiti dijalogom: Davor Ivo Stier, hrvatski šef diplomacije (na slici: Piranski zaljev)

Slovenija prijeti sabotažom turističke sezone u Hrvatskoj ako Hrvatska ne povuče svoju odluku da izlazi iz arbitražnog postupka oko određivanja granice u Piranskom zaljevu. Hrvatska je ranije izišla iz arbitraže, jer su objavljeni audio zapisi o tajnim dogovorima slovenske zastupnice u postupku i slovenskog člana arbitražnog tijela, koji kompromitiraju cijeli postupak. Službeni Bruxelles odmah je pozvao Hrvatsku da se vrati u proces, što je Hrvatska odbila.

Čini se da se Hrvatska previše ne boji prijetnje slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da će – ako Hrvatska ne bude impementirala odluku atrbitraže o granici u Piranskom zaljevu koja se očekuje do ljeta – sabotirati hrvatski turizam stvaranjem problema austrijskim i njemačkim turistima na putu preko Slovenije do hrvatskih ljetovališta.

"To je očito izraz njegove nervoze", komentirao je Erjavčevu prijetnju Davor Ivo Stier, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

"Bilateralni granični spor moramo riješiti bilateralnim dijalogom. Sigurno neće gospodin Erjavec ništa pozitivnoga postići time što će se maltretirati njemačke, talijanske, austrijske, poljske, češke i slovačke turiste, pa u krajnoj liniji i slovenske građane koji su nam rado viđeni gosti", kratko je kazao Stier.

To je bio njegov komentar Erjavčevog odgovora na pitanje u emisiji TV Slovenije – a što ako odluka arbitraže bude objavljena do ljeta i bude povoljna za Sloveniju, a Hrvatska je ne primijeni?

"Tada će sigurno veću štetu pretrpjeti Hrvatska. Mislim na Nijemce i Austrijance koji idu na ljetovanje u Hrvatsku preko Slovenije, i ako odluka arbitraže ne bude implementirana – bit će problema", ocjenjuje Davor Ivo Stier.

Davor Ivo Stier: Problemi su mogući
Davor Ivo Stier: Problemi su mogući


Ni ministar turizma u hrvatskoj Vladi Gari Capelli ne očekuje da će zbog Erjavčeve izjave biti problema za hrvatski turizam.

Podsjetimo, hrvatsko pristajanje na arbitražu oko granice u Piranskom zaljevu bio je jedan od slovenskih uvjeta da dignu višegodišnju blokadu sa hrvatskih pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

Međutim, Hrvatska je jednoglasnom odlukom Sabora jednostrano izišla iz arbitražnog postupka kada joj je jedna prijateljska obavještajna služba dostavila audio zapise koji dokazuju da se slovenski član arbitražnog tijela dogovarao sa predstavnicom slovenskog Ministarstva vanjskih poslova o toku arbitraže a da se naknadno dodavalo u spis i razne materijale, što je, po hrvatskoj ocjeni, nepovratno diskreditiralo arbitražni postupak.

Europska unija apelirala je na Hrvatsku da se vrati u postupak, ali Hrvatska to nije napravila.

Politički analitičar i bivši hrvatski diplomat Branko Caratan u izjavi za RSE podsjeća da je Erjavec, kada je Slovenija ulovljena s prstima u pekmezu, shvatio o koliko velikoj blamaži se radi.

"Gospodin Erjavec je, kada se otkrila blamaža o dogovoru slovenskog arbitražnog suca i predstavnice njegovog ministarstva, ponudio ostavku. Pitanje za Erjavca – zašto je ponudio ostavku?", pita se Caratan.

Niti diplomatsko, niti europsko komuniciranje

Politički analitičar Žarko Puhovski za RSE kaže kako će arbitraža vjerojatno presuditi u korist Slovenije, jer je Hrvatska izišla iz arbitraže i neće se na to obazirati, pa će Slovenija pokušati nekako nametnuti to rješenje.

"Oni pokušavaju pokazati javnosti, jer su kod njih skoro izbori, da se bore za nacionalne interese. To je, dakle, taj pokušaj koji je primitivan i koji pokazuje da je Slovenija, koja je bila veoma dugo ispred svih eksjugoslavenskih nacija u kultiviranju svog nacionalizma, sada pala na nivo koji je čak ispod srpskog", riječi su Puhovskog.

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor za RSE kaže kako ova Erjavčeva prijetnja nije ni diplomatsko, ni europsko komuniciranje, jer Europa poštuje vladavinu prava, koja je slovenskim ponašanjem u ovoj arbitraži pogažena.

"Suverenu državu, članicu Europske unije, nitko ne može prisiliti da prihvati odluke suda koji za Hrvatsku ne postoji, zato što je u tom postupku udareno na neovisnost pravosuđa i na ono što je jedan od stupova Europske unije, a to je vladavina prava. Bečka konvencija o međunarodnim ugovorima nam tu daje za pravo kada kaže da bitna povreda dvostranog ugovora od jedne stranke ovlašćuje drugu stranu da se pozove na povredu kao uzrok prestanka ugovora. Gospodin Erjavec bi to, kao ministar vanjskih poslova, trebao znati", zaključuje Jadranka Kosor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG