Dostupni linkovi

Hrvatska se povlači iz UN mislije na Golanu


Hrvatska vojska
Hrvatska vojska
Zbog napisa u New York Timesu koji Hrvatsku povezuju sa naoružavanjem sirijskih pobunjenika, premijer Zoran Milanović najavljuje povlačenje hrvatskog kontigenta iz UN-ove misije na Golanskoj visoravni – u zoni razdvajanja između sirijskog teritorija i dijela Sirije okupiranog od Izraela. Hrvatska na Golanu ima 100 vojnika, i Milanović najavljuje njihovo postupno povlačenje.

Hrvatska će povući svojih stotinu vojnika iz promatračke misije UN-a na Golanskoj visoravni.

Naime, zbog napisa o hrvatskoj ulozi u naoružavanju sirijskih pobunjenika, koje je prvi objavio' New York Times', a koje je hrvatska Vlada demantirala, ali – čini se – bez nekog učinka, „hrvatski vojnici u toj misiji izloženi su nepredvidivim rizicima, a mi im ne možemo jamčiti sigurnost“, pojasnio je na sjednici Vlade premijer Zoran Milanović.

„Ne možemo biti sigurni hoće li netko poduzeti nešto prema našim postrojbama, nakon što su objavljene informacije u 'New York Timesu'. A 'New York Times' se čita u svijetu. Zaključili smo da je naša odgovornost da zaštitimo naše ljude, ali i da zaštitimo naše partnere, tako da ne bježimo sa mjesta, nego se polako, ali u skladu sa ubrzanom procedurom od tamo izvlačimo i da prekinemo sudjelovanje u toj misiji“, kazao je Milanović.

Hrvatska od druge polovice devedesetih godina sudjeluje u UN-ovoj promatračkoj misiji ustanovljenoj svibnja 1974. godine na Golanu, u zoni razdvajanja između sirijskog teritorija i dijela Sirije okupiranog od Izraela u „Šestodnevnom ratu“ 1967. godine. Otkud su se pojavili „nepredvidivi rizici“ koji su motivirali Vladu na ovu odluku?

Vojni analitičar portala obris.org Igor Tabak kaže za naš radio kako su razlozi dvojaki – prvo je igranje hrvatske vanjske politike posljednjih mjeseci sa sirijskom opozicijom.

„Hrvatska je bez razmišljanja krenula otvoreno podržavati sirijsku opoziciju u trenutku kada u dogovoru s režimom u Damasku drži ljude u UN-ovoj misiji na Golanu. Podržavali smo one koji pucaju na one druge preko kojih se opskrbljuje i preko kojih prolazi naša misija i čiju smo dozbolu – u krajnjoj liniji – pri svakoj izmjeni kontigenta trebali dobiti za praktički sve! Dakle, takva igranja su već u startu dovela u pitanje sigurnost naših ljudi“, ocjenjuje Tabak.

A onda se desilo nešto što je potvrdilo staru istinu da slika govori jače od tisuću riječi:

„Zaboravimo sada komentare 'New York Timesa', ali gledajući slike s terena s oružjem iz ovih krajeva koje se odjednom koristi u sukobu, puno je vjerojatnije da je - uz sve te spomenute igre sa sirijskom opozicijom – ono što je ugrozilo naše vojnike pojava hrvatskog bacača granata od 40 mm u rukama opozicije, što je prilično nedvojbeno proizvod s ovog prostora i kojeg smo mi reklamirali na mnogim sajmovima vojne opreme, i za kojeg ni 'New York Times' ne objašnjava otkuda se pojavio na terenu“, navodi Tabak.

Podsjetimo, 'New York Times' je objavio tekst o tome kako se sirijske pobunjenike naoružava hrvatskim oružjem, kako je oružje platila Saudijska Arabija, a da je cijeli aranžman dogovoren u Washingtonu prošlog ljeta sa predstavnikom hrvatske Vlade koji je ponudio oružje za sirijske pobunjenike. Hrvatska Vlada je to u više navrata oštro demantirala.

Tabak je u izjavi za naš radio iznio pretpostavku kako se najvjerojatnije radi o oružju koje je Hrvatska prodala nekoj od zemalja regije, pa je tek onda isporučeno sirijskim pobunjenicima, čime je Hrvatska ostala „čista“ jer nije kršila međunarodni embargo na opskrbu Sirije oružjem.

U UN-ovoj promatračkoj misiji na Golanu sudjeluje 1013 vojnika iz Austrije, Hrvatske, Indije i Filipina. Kolega Tabak kaže kako sirijske vlasti nastoje da UN-ovi promatrači na Golanu, ali i oni u nedavno uspostavljenoj promatračkoj misiji u Siriji ne budu ugroženi ratnim operacijama.

Međutim, 29. studenog prošle godine pripadnici hrvatskog i austrijskog kontigenta upali su u unakrsnu vatru nedaleko bejrutskog aerodroma pri povratku u Europu, i tada su četiri austrijska vojnika ranjena.

Također, UN je u ponedjeljak objavio da se jedan pripadnik promatračke misije na Golanu vodi kao nestao. Mediji špekuliraju kako se radi o civilu, austrijskom pravnom savjetniku Carlu Kampou.

Milanović je i u četvrtak potvrdio par tjedana staru najavu smanjivanja i redefiniranja hrvatskog sudjelovanja u UN-ovim misijama. Osim s Golana, Hrvatska će postupno otići i iz misija u Zapadnoj Sahari, na Cipru, u Indiji i u Pakistanu.
XS
SM
MD
LG