Dostupni linkovi

Hrvatska: različiti dojmovi o Obami i Putinu


Barack Obama i Vladimir Putin
Barack Obama i Vladimir Putin
Upitate li prosječnog građanina Zagreba tko mu je draži između predsjednika Sjedinjenih Američkih Dražava i Rusije - odgovor je, najčešće, Barack Obama.
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
Direktan link
Stručnjaci i analitičari ističu da se, i američki i ruski predsjednik, u aktualnoj ukrajinskoj ukrajinskoj krizi, ponašaju očekivano.

"Putin se ponaša predvidivo i razumljivo, osim što nismo znali da će biti prijeđena ta granica koja, ipak, ruši evropski poredak - u smislu pripojenja jednog teritorija. Svijet, pa i predsjednik Obama, također, su reagirali razumljivo, budući da je u pitanju tako velika razmjena, od tolikih stotina milijuna dolara, između SAD-a, EU i Rusije. Bilo je doista teško očekivati da će u jednoj krizi, u kojoj praktično nije ispaljen nijedan metak i nije bilo mrtvih, da će doći do tvrde reakcije Zapada koja bi ugrozila ekonomske interese tolikih aktera. To, na žalost, pojačava dojam Putinove uspješnosti i odlučnosti, a stvara dojam slabosti i mlakosti Zapada", kaže povjesničar Tvrtko Jakovina.

Na pitanje RSE da li su Vladimir Putin i Barack Obama "dorasli" funkciji predsjednika dviju najvećih sila u ovom trenutku i svijetu u kojem živimo i koliko su garancija svjetskom miru Jakovina odgovara:

"Ne mislim da svijet korača prema sukobu i da se glavne vođe ponašaju do te mjere nerazumno, da kriza kulminira iz mjeseca u mjesec i iz tjedna u tjedan. Pitanje je da li su oni dorasli i da li su prototipi nekakvih lidera? Mislim da je Obama ponešto razočarao u svom drugom mandatu, pokazao se gotovo iznenađujuće mlak u nekim trenutcima i slab."
Vladimir Putin
Vladimir Putin

"Za Putina, koji je dva puta biran za predsjednika, pa jednom za premijera, pa drugi put za predsjednika, koji je Rusiju u ekonomskom smislu, pa sada i ovom Olimpijadom, vodio, mislim da nedoraslost ne bi bila najbolji termin. Da li je dorastao u smislu da Rusija postane jedna od velikih zemalja u svjetskom sustavu, koja će se ponašati po nekakvim jasnim pravilima i neće izazivati strahove kod svojih susjeda? Odgovor je - vjerojatno ne", pojašnjava Jakovina.

Sveučilišni profesori i stručnjak za međunarodnu sigurnost, doktor Vlatko Cvrtila, dekan zagrebačkog Veleučilišta VERN smatra da se ova dva stila ponašanja ili dva načina upravljanja ovom kriznom situacijom ne mogu uzimati kao osnova za bolju ili lošiju ocjenu jednog ili drugog.

"Svako djeluje u svojim okvirima i samo naša interpretacija može eventualno ići u tom smjeru da li netko sada u taktičnom smislu ostvario prednosti. U strateškom smislu, Putin je ostvario prednost, međutim, pitanje je da li će to biti strateška prednost za nekoliko godina ili će biti strateško opterećenje za Rusiju", kaže Cvrtila.

Anketirani građani, pogotovo mlađi, kažu da su zasićeni stoljetnom podjelom svijeta, umorni od povijesnih stratega, ratova i vojskovođa:

"Ugasili su nam volju da se čovjek opusti, mašta, planira."

"Mislim da smo u pre-modernom dobu da bi se tako ljudi odnosili prema nekim drugim ljudima, državama ili čemu god."
XS
SM
MD
LG