Dostupni linkovi

Bez laboratorijskih pregleda u supermarketima: Prvo „ne!“ Todoriću


Dio lanca maloprodaje u vlasništvu Ivice Todorića
Dio lanca maloprodaje u vlasništvu Ivice Todorića

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja zabranila je obavljanje laboratorijskih pretraga u u trgovinama robe široke potrošnje lanca „Konzum“ u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića. Hrvatski građani bit će tako zakinuti za obavljanje laboratorijskih pretraga nakon što su kupili kruh i mlijeko. Međutim, udruge pacijenata kažu kako će ova praksa biti legalizirana, ako prođu prijedlozi dva zakona koji dodatno omogućuju privatnu inicijativu u zdravstvu.

Hrvatska ipak nije do kraja „Todorićland“, kako mnogi ironično tumače poziciju koncerna „Agrokor“ u Hrvatskoj! Nakon lanca maloprodaje „Konzum“, nakon preuzimanje niza tvrtki u agraru i prehrambenoj industriji, nakon vlastite mreže mobitela i otvaranja četiri benzinske postaje,vlasnik „Agrokora“ Ivica Todorić otvorio je i polikliniku „Aviva“. A onda je spojio kliniku i maloprodaju i najavio obavljanje laboratorijskih pretraga u šest samoposluživanja u Zagrebu!

Međutim, Ministarstvo zdravlja momentalno je reagiralo. Zdravstvena inspekcija izišla je na teren i ustanovila da nisu ispunjeni uvjeti za obavljanje medicinsko-biokemijske djelatnosti, zabranila rad i najavila pokretanje kaznenog postupka protiv poliklinike „Aviva“ i odgovorne osobe u njoj.

O potezu Ministarstva novinarka Nataša Škaričić, koja je za svoje napise o aferama u hrvatskom zdravstvu bila i nagrađivana, kaže:

„To znači da ova zemlja jednim malim dijelom ipak nije do kraja 'Todorićlend' i da je Ministarstvo zdravlja potpuno ispravno shvatilo da tako nešto nije održivo, nemoguće je i nezapamćeno bilo gdje u svijetu!“

Kako to da je netko konačno Todoriću rekao – ne!

„Zakon kaže da zdravstvena zaštita može biti pružena samo u zdravstvenim ustanovama, a laboratorijske pretrage su dio zdravstvene zaštite. Prema tome, do zabrane je došlo, odnosno država je rekla negdje u nekom dijelu napokon Todoriću „ne!“ zato što je ideja toliko bizarna da čak ni hrvatska država ovdje nije mogla popustiti i reći Todoriću – dobro, okej, radi što te volja!"

„Ovoga puta im nije prošlo,“ rezignirano je za naš radio Todorićev neuspjeh komentirao predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje, upozoravajući da su u proceduru upućena dva nova zdravstvena zakona.

„Oni su očito registrirani za sve te djelatnosti, i ako prođu ovi novi zakoni, oni će sve to moći raditi. Predložena dva zakona idu u dalju tajkunizaciju sustava – ne u dalje jačanje solidarnog zdravstvenog sustava, nego u tajkunizaciju tog istog sustava. Naš je decidirani stav kako nemamo ništa protiv privatne prakse, ali neka se oni razvijaju svojim vlastitim novcem, i – tko ima novaca – neka ide tamo neka se liječi. A solidarni javni zdravstveni sustav treba jačati na principu solidarnosti, znači – da svi uplaćujemo u taj sustav i da se liječi onaj tko je u potrebi.“

Koncern „Agrokor“ je osim u Hrvatskoj prisutan i u susjedstvu – ima lance maloprodaje i tvrtke u agraru i prehrambenoj industriji u Bosni i Hercegovini i Srbiji, a najnovija mu je akvizicija preuzimanje slovenskog nacionalnog lanca maloprodaje „Mercator“.

XS
SM
MD
LG