Dostupni linkovi

Hrvatska pobjedom protiv Srbije korak bliže Brazilu


Prije, za vrijeme i nakon odigravanja kvalifikacijske nogometne utakmice između reprezentacija Hrvatske i Srbije na stadionu Maksimir zagrebačka policija je prema konačnim podacima privela 44 osobe i to najviše zbog alkoholiziranosti, izjavio je u subotu na tiskovnoj konferenciji načelnik zagrebačke Policijske uprave Goran Burušić.

Hrvatska je u petak pobijedila Srbiju 2:0 u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu koja je prošla bez ijednog ozbiljnog incidenta na maksimirskom travnjaku i van njega. Golove su postigli Mario Mandžukić u 23. i Ivica Olić u 37. minuti.

"Od ukupno 44 privedene osobe, 26 je privedeno zbog alkoholiziranosti, pet zbog posjedovanja i paljenja pirotehičkih sredstava, četiri zbog narušavanja javnog reda i mira, četiri zbog vrijeđanja policijskog službenika, dvije osobe zbog posjedovanja i isticanja neprimjerenih obilježja te povika, dvije zbog krivotvorenja ulaznica i jedna osoba zbog posjedovanja hladnog oružja", rekao je Burušić.

Nad tri osobe upotrebljena su sredstva prisile, 40 osoba je dovedeno u Jedinicu za zadržavanje i prepratu, a zbog prekršaja iz Zakona o prekšajima protiv javnog reda i mira te Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima bit će dovedeni na Prekršajni sud, dodao je.

Burušić se zahvalio svim građanima, gledateljima utakmice na stadionu i u gradu, što su slijedili policijske upute objavljene prije utakmice te time pridonijeli da sve protekne dostojanstveno i u sportskom duhu.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec rekao je novinarima da je u provođenju mjera sigurnosti sudjelovalo 927 policijskih službenika. Nije bilo ozlijeđenih niti je nanesena šteta imovini, kazao je Borovec, prenosi Hina.

Borovec je podsjetio da je policija najavila da će koristiti svu raspoloživu tehniku za foto i video dokumentiranje neprimjerenog ponašanja, u smislu isticanja poruka koje su potaknute mržnjom i diskriminacijom na stadionu. U subotu počinje kriminalističko istraživanje kroz koje će policija nastojati utvrditi počinitelje takvog oblika kažnjivog ponašanja.

Aktivnosti vezane za tu nogometnu utakmicu policija nije provodila samo na području Zagreba nego i šire: od graničnih prijelaza do ostalih policijskih uprava. Zabilježen je jedan incident na području mjesta Bijelo Brdo u Osječko-baranjskoj županiji. Tamo se dovezlo u tri vozila otprilike deset navijača i došlo je do sukoba između dviju skupina. Policija je privela i uhitila nekoliko osoba zbog izazivanja nereda i također je u tijeku kriminalistička istraga.

Navijači prezadovoljni

Utakmica je, dakle, protekla bez ozbiljnijih incidenata na terenu i na stadionu, podjednako tako bez ozbiljnijih incidenata na ulicama Zagreba i drugih hrvatskih gradova tijekom dana. Hrvatski navijači prezadovoljni su rezultatom:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
Direktan link

Na stadionu u Maksimiru u petak se okupilo 35.000 gledatelja. Iako je ova utakmica u Zagrebu odigrana bez gostujućih navijača, ipak je bilo hukanja i zviždanja na srpsku himnu i povremenih skandiranja nacionalističkih parola.

Dobra je vijest da je tijekom poslijepodneva u subotu na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića bilo pojedinaca i grupa koji su izvikivali klasične nacionalističke navijačke parole i pjevali ustaške pjesme, ali da su ih prolaznici i drugi navijači ušutkivali i vikali im – „ sramota!“

Na to da je utakmica protekla u sportskom tonu i bez značajnijih incidenata ponosan je i izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrhanović.

„Prekrasna nogometna priča i stvarno možemo biti ponosni da smo bili sudionici jednog ovakvog spektakularnog događaja. Zagreb je pokazao jedno dostojanstvo – i na ulici i na javnim površinama skorio bez incidenta, što nas doista može veseliti", kazao je Vrhanović.

Njegov šef Davor Šuker očito i dalje sanja UEFU i FIFU On je rekao:

„Zahvalio bi se navijačima, igračima, hvala predsjedniku države, premijeru, ministrima, FIFI... Dostojanstveno smo odigrali. Možemo samo zajednički. Želimo biti dio EU, ovo je bila divna predstava, kapa dolje.“

„Pobijedili smo od boljih, a za poraz sam odgovoran jedino ja“, kazao je nakon utakmice selektor Srbije Siniša Mihajlović.

„Imali smo 3,4,5 šansi, ali nismo uspeli da damo gol. Da smo u jednoj od tih šansi uspeli da ugrozimo gol, verovatno bi bilo drugačije, ali fudbal je to i u fudbalu nema 'ma' i 'da'. Ponavljam – izgubili smo od bolje ekipe i ja na sebe preuzimam svu odgovornost za sve ono što je bilo. Momci su dali maksimum što su mogli u ovom momentu da daju, a ja sam jedini krivac za sve ono što se dešavalo na terenu", kazao je Mihajlović.

Njegov hrvatski kolega Igor Štimac bio je – očekivano – mnogo euforičniji:

„Srbija je izuzetno težak protivnik, ali je protivnik koji je u stvaranju i oni će vjerojatno ubrzo doći na razinu koju bi željeli. Iako su Srbi hvalili njihovu obranu, mi smo pokazali da imamo napad koji može zabiti svakome. Bili smo jako strpljivi. Večeras je Srbija pala na leđa i ovo je pobjeda koja će biti upisana u povijest. Neka svi znaju da u Hrvatskoj svakome možete spremiti 'pakao'.“

Hrvatska je nakon pobjede nad Sbijom sada na čelu grupe A sa 13 bodova ispred Belgije sa deset, koja večeras igra protiv Makedonije. Srbija je na trećem mjestu sa četiri boda i sa malim šansama da se kvalifikuje za odlazak u Brazil.

U Hrvatskoj se slavi u u subotu. Srpski nogometaši i 150 „službenih“ navijača otputovali su kući. Nastavak je u rujnu u Beogradu, a tada će - prema dogovoru nogometnih saveza dviju država - biti bez hrvatskih navijača.
XS
SM
MD
LG