Dostupni linkovi

Hrvatska i Srbija: Prvo ministri, pa predsjednici


Croatia - Flags of Croatia and Serbia, undated
Croatia - Flags of Croatia and Serbia, undated
Odnosi Hrvatske i Srbije će se - nakon zastoja zbog izbora u Srbiji - obnoviti, procjenjuju u Zagrebu, upozoravajući da previše problema čeka na rješavanje. Vjeruje se da će tijekom posjete srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivana Mrkića Zagrebu sljedeći mjesec biti dogovoren i skori susret dvojice predsjednika.

Previše je problema u odnosima dviju država, da bi se moglo dalje odlagati kontakte na vrhu, ocjenjuje u izjavi za RSE politički analitičar Davor Gjenero.

„Činjenica da dvije države ozbiljno razgovaraju o tome tko koga mora pozvati govori o tome da se u jednoj epizodi odgovorni politički akteri i na jednoj i na drugoj strani ponašaju pomalo djetinjasto. Hrvatska i Srbija imaju jako puno tehničkih detalja koje trebaju riješiti, a postoje i ozbiljni politički problemi koje treba rješavati. Niti jedna niti druga država si ne mogu priuštiti razdoblje međusobne nekomunikacije“, ističe Gjenero.

A dvije države imaju puno problema za riješiti – od činjenice da 1. srpnja sljedeće godine hrvatskim ulaskom u Europsku uniju njezine granice postaju vanjske granice Europske unije, pa do činjenice da Hrvatska ulaskom u Uniju prestaje biti članicom CEFTA-e, pa dakle treba regulirati i taj aspekt ekonomskih odnosa.

A naravno tu je i kompleks pitanja koja su nasljeđe rata s početka devedetih, a čije rješavanje je i hrvatski preduvjet za razgovor o povlačenju tužbe za genocid protiv Srbije.

To su pitanje u ratu nestalih hrvatskih građana, pitanje povratka u Hrvatsku u ratu opljačkanih umjetnina, i pitanje procesuiranja osumnjičenih za ratne zločine u Hrvatskoj, koji nisu dostupni hrvatskim vlastima.

Otvorena pitanja

Osobne taštine i stavovi trebaju biti stavljeni sa strane, komentira aktualno stanje odnosa dviju država za RSE bivši dugogodišnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić.
Vesna Pusić
Vesna Pusić

„Hrvatska i Srbija moraju rješavati svoja otvorena pitanja. A tu je – bez obzira na osobne simpatije i odnose između predsjednika, između premijera ili ministara vanjskih poslova - interes obje države da se rješavaju otvorena pitanja“, kaže Granić.

Put probijaju ministri vanjskih poslova. Nakon susreta Vesne Pusić sa njenim srbijanskim kolegom Ivanom Mrkićem na marginama skupa u Ujedinjenim narodima u New Yorku, neslužbeno doznajemo da bi Mrkić tijekom listopada trebao doći u Zagreb, razgovarati sa ministricom Pusić, ali biti i primjen na Pantovčaku.

„Vjerojatno će dijalog biti obnovljen preko uloge gospodina Mrkića koji je trenutno jedini akter kontinuiteta u Srbiji, a valja pretpostaviti da će nakon toga vrlo brzo uslijediti i dijalog na razini predsjednika republike. Budući da je Hrvatska trenutno u bitno povoljnijoj međunarodnoj poziciji nego Srbija, logično je za očekivati da u ovim odnosima Hrvatska nastupi kao inicijator“, kaže Davor Gjenero o očekivanjima od tih kontakata.

Hoće li prvi susret dvojice predsjednika biti u Zagrebu, Beogradu ili na nekom trećem mjestu?

„Ovakve stvari se diplomatski uobičajeno rješavaju na način da se dva predsjednika nađu prvi put na marginama neke međunarodne konferencije, znači na neutralnom terenu. I onda se dogovore za posjetu koja je u sklopu dosadašnjeg ritma posjeta. To se rješava na taj način“, rekao je Granić.
XS
SM
MD
LG