Dostupni linkovi

Hrvatska i poruke sa oltara: Izleti iz duhovne sfere


Crka Svetog Marka u Zagrebu, ilustrativna fotografija: zoomzg
Crka Svetog Marka u Zagrebu, ilustrativna fotografija: zoomzg
Katolička crkva je po mnogim ocjenama sve oštrija u zagovaranju svojih stavova i vrijednosti. Posljednjih dana sa oltara se zagovaralo zabranu abortusa, pozivalo zdravstvene djelatnike katolike da slijede primjer kninske primalje koja je zbog odbijanja da sudjeluje u abortusu jedva izbjegla otkazu, i navelike hvalilo katoličku nevladinu udrugu koja je skupila potpise za referendum o braku. Istražili smo - kakav je karakter i snaga tih zahtjeva.

Poruke sa oltara posljednjih dana – od isticanja primalje iz Knina koja je zbog odbijanja da sudjeluje u obavljanju abortusa jedva izbjegla otkaz kao primjera, pa do otvorenog zagovaranja zabrane abortusa - mnoge u Hrvatskoj nisu ostavile ravnodušnima.

Za novinara i glasnogovornika inicijative Glas razuma – pokret za sekularnu Hrvatsku Željka Peratovića ovakav nastup Katoličke crkve rezultat je stagnacije nacionalističke politike koju je Katolička crkva podupirala devedesetih.

„HDZ – stranka iza koje je stajala Katolička crkva – trenutačno je u krizi, i - kako bi ojačala svoju poziciju u društvu koju je stekla privilegijama koje su joj davale bivše vlade – Katoličkoj crkvi nije preostalo ništa drugo nego da inzistira na ovim dogmama, stajući iza takozvanih udruga civilnog društva ili pojedinaca koji nekim 'herojskim' postupcima ustaju u obranu katoličkih vrijednosti“, kaže Peratović.

On kaže kako takva agresivnost u nastupu Katoličke crkve počinje iritirati –kako ih je nazvao – inertne vjernike, koji postaju sve skloniji sekularnosti, što opet rezultira oštrijim odnosom Crkve prema sekularizmu.

„Katolička crkva zastupa stavove kakve je oduvijek zastupala, i to ne bi smjelo nikoga smetati,“ kaže za RSE novinar Večernjeg lista Darko Pavičić, blizak vrhu Katoličke crkve. Jedino što je novo je uključivanje u javni život laičkih zajednica vjernika koje su se formirale kao građanske inicijative.

„I zapravo su oni nositelji svih ovih projekata u zadnje vrijeme – od onog spora oko Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, preko inicijative 'U ime obitelji' i njihovog prikupljanja potpisa za referendum o braku, čak do slučaja primalje u Kninu koja je odbila sudjelovati u pobačaju. Događa se dakle jedna novost - da su u bazi zaživjele dosta jake i snažne grupe vjernika koje vode obrazovani ljudi koji znaju što rade i oni zapravo na neki način podižu stvari iz baze prema gore i biskupi u ovom slučaju to kapitaliziraju.“

Bitan način rješavanja konflikata

Po ocjeni sociologa religije i nekadašnjeg jugoslavenskog i hrvatskog veleposlanika u Vatikanu Ivice Maštruka, odnose Katoličke crkve i države najviše opterećuju militantni istupi pojedinih biskupa, kojima bi umjesto društva političkog i svjetonazorskog pluralizma mnogo više odgovaralo jednoumlje - po njihovoj mjeri.

Ivica Maštruko
Ivica Maštruko
„Ovdje nije riječ o nekoj 'normalnoj' kritici stanja i odnosa u državi, već o jednoj religijskoj i ideološkoj netrepeljivosti, jednom neprimjerenom diskursu od strane pojedinih predstavnika crkvene hijerarhije, čak jednoj religijskoj nedobrohotnosti! Ti izleti iz duhovne sfere su prečesti i mislim da su zapravo opterećeni materijalnim i financijskim poslovima, a iznad svega da je izrazita netolerancija prema drugačijim svjetonazorima.“

Suglasnost u stavovima države i Katoličke crkve ne može se postići, niti to treba biti cilj ikome u Hrvatskoj, jer - kaže Maštruko za RSE - mir i jednoobraznost postoje samo na vojničkim grobljima.

„Nije problem u sukobima i u različitim stavovima, niti u izbjegavanju tih sukoba – jer te različitosti treba njegovati, i sukobe treba njegovati – već je bitan način rješavanja tih konflikata i sukoba: dijalogom, uvažavanjem, tolerancijom, uvažavanjem sugovornika i – jasno, kada je to moguće – razumnim kompromisima.“

Maštruko kao optimalan način razrješenja prijepora između Crkve i države predlaže snažniju i aktivniju poziciju državne komisije za odnose s vjerskim zajednicama.
XS
SM
MD
LG