Dostupni linkovi

Hrvatska bez pomaka u borbi protiv korupcije


Kuna, ilustrativna fotografija
Kuna, ilustrativna fotografija

Indeks percepcije korupcije u Hrvatskoj isti je kao i godinu ranije, pa Transparency International Hrvatska upozorava da borba protiv korupcije nije dovoljno jaka, jer se pomaci ne vide.

Iako percepcija korupcije nije isto što i stvarno stanje korupcije, ovogodišnji indeks percepcije korupcije za Hrvatsku - iako je od eksjugoslavenskih zemalja bolja tek Slovenija – nikako nije zadovoljavajući.

Indeks percepcije korupcije u Hrvatskoj za 2014. godinu je 48 bodova, što je isto kao i prethodne 2013. godine. Međutim, na ljestvici od 175 država Hrvatska se nalazi na 61. mjestu, što je za četiri mjesta lošije nego prošle godine", kazala je predsjednica Transparency International Hrvatske Davorka Budimir.

Kakav se zaključak može iz toga izvući?

Davorka Budimir
Davorka Budimir

„Ovaj indeks pokazuje da se pomaci u borbi protiv korupcije ne vide, što znači da borba protiv korupcije još uvijek nije dovoljno jaka, iako smo svjedoci određenih nastojanja u tom pravcu. Transparency International Hrvatska skreće pozornost da se u javnosti ne smije stvoriti dojam da se razotkrivanje korupcijskih afera koristi za dnevnopolitička obračunavanja političkih aktera“, smatra Davorka Budimir.

Kako Hrvatska stoji u komparaciji sa drugim državama članicama Europske unije? Iako je već godinu i po članica Europske unije, njezin indeks percepcije korupcije ispod je prosjeka indeksa na razini svih država, koji iznosi 66 bodova, a u Hrvatskoj je – podsjetimo – taj indeks 48 bodova. Međutim, ako je to neka utjeha, ima još gorih.

„Još lošiji od Hrvatske su Italija, Rumunjska, Bugarska i Grčka sa 43 boda.“

Također, nikako nije utjeha da ima država članica Europske unije koji su svoju prošlogodišnju poziciju shvatile kao motiv za promjene nabolje. Tako su odnosu na godinu ranije Češka i Slovačka napredovale za tri boda, pa im je indeks sada 51 bod, Litva koja je prošle godine bila ispred Hrvatske za pet bodova, sada je tu razliku još povećala i njen indeks iznosi 55 bodova.

Predsjednik Ivo Josipović je komentirajući rezultate kazao da će ubuduće biti - samo bolji.

„Mi smo napravili ozbiljni pomak i sasvim sigurno će i u budućnosti biti puno onih koji su se ogriješili o zakon i koji će morati izići pred lice pravde. Ali, mi smo nepovratno promijenili naš odnos prema korupciji i upravo zato mislim da idemo sve više prema boljim mjestima na ljestvici nego što smo to bili nekada i nego što smo to danas.“

Novinarka tportala Helena Puljiz analizirala je 27 najzvučnijih korupcijskih suđenja posljednjih 12 godina, gdje su optuženici bili većinom političari, ali i nešto liječnika i sveučilišnih profesora.

„Od tih 27 slučajeva njih samo sedam završilo je pravomoćnim osuđujućim sudskim presudama. Pri tome ima i onih koji su odmah priznali krivnju i za milijunske štete, i na kraju gulili krumpire u pučkim kuhinjama i tako odradili kaznu.“

Ne postoji javni registar korupcijskih slučajeva, a ne zna se ni koliko je novca u takvim slučajevima zaplijenjeno.

„Državnu ured za upravljanje imovinom na kraju upravlja sa pet milijuna kuna (650.000 eura) oduzete imovine, i to u četiri godine. A Državno odvjetništvo tvrdi da je samo u prošloj godini 230 milijuna kuna (30 milijuna eura) oduzeto ili zamrznuto. Dakle, cijela priča je potpuno mutna.“

Ona upozorava i na estradizaciju hapšenja i suđenja koja u konačnici prečesto završe fijaskom, što pokazuje da su u stvari vladajućima samo služila kao nalaženje krivca za aktualnu krizu, i za opterećivanje političkih protivnika istragama.

XS
SM
MD
LG