Dostupni linkovi

Oštra polemika i podjele uoči referenduma o braku


Referendumsko pitanje
Referendumsko pitanje
U Hrvatskoj ne jenjava kampanja pred referendum o ustavnom definiranju braka koji će se održati u nedjelju. Stranke desnog centra podržavaju ustavno normiranje braka kao zajednice muškarca i žene, dok se stranke lijevog centra tome protive.

U situaciji dok društveni bruto-proizvod pada u Hrvatskoj već osmi kvartal za redom, prevladavajuća tema – od brijačnica do medija i od društvenih mreža do birtija - je referendum o braku.

Inicijativa „U ime obitelji“ bliska Katoličkoj crkvi traži da se u Ustav unese odredba kako je brak životna zajednica žene i muškarca.

Upravo takva formulacija već postoji u važećem Obiteljskom zakonu, a preuzeta je iz obiteljskog zakonodavstva iz socijalizma, ali inicijatorima referenduma važno je da bude i u Ustavu. Zašto, objašnjava u ime te inicijative Željka Markić.

„Mi biračima želimo pružiti priliku – ako to oni žele – da se mijenjanje sadržaja tako važne institucije kao što je brak, koji je osnova obitelji, a obitelj je temelj ovog i svakog društva, može raditi samo ako se birači slažu, a ne samovoljom neke političke grupe.“

Protivnici ovakvog ustavnog definiranja braka kažu da udruge bliske Katoličkoj crkvi žele referendumom u hrvatsko društvo unijeti neravnopravnost, podjele i mržnju.

Marina Škrabalo iz inicijative „Građani glasaju protiv“ protiv je toga da se jedan partikularni svjetonazor nameće kao jedini i obavezujući.

„Mi smatramo da se ovom inicijativom kalja hrvatski Ustav, da se od njega radi jedan 'shopping-mall', u kojeg oni koji imaju brojnost i novčanost mogu ugraditi svoje vlastite ideje o tome kako se ravnopravnost - koja je osnovno načelo i temeljna vrednota našeg poretka - tumači tako da su neki ravnopravniji od drugih i da se jedan specifični institut pokušava divinizirati“, konstatira Škrabalo.

Stranke desnog centra podržavaju ustavno normiranje braka kao zajednice muškarca i žene, dok se stranke lijevog centra tome protive. Nekoliko ministara vladajuće koalicije lijevog centra snimilo je spot „protiv“, kao i brojne estradne zvijezde i sportaši.

Pjevačica Severina ovaj puta nije snimila spot, ali se javno založila da se glasa“protiv“, podsjetivši da je Željka Markić od Katoličke crkve budzašto kupila zemljište na otoku Šipanu preko puta Dubrovnika, na kojem je izgradila velebnu vilu s bazenom, koju će ostaviti svojoj djeci u nasljeđe.

„Vašoj djeci neće Katolička crkva ništa ostaviti u nasljeđe, ona će biti siromašna, ali ono što im možete ostaviti u nasljeđe – to je njihova sloboda! Zato vas molim – 1. prosinca glasajte protiv!“, poručila je Severina.

„Za“ ovakvo ustavno normiranje braka izjasnili su se primjerice Thompson, više nogometaša i – i to iz sve snage – Katolička crkva sa svih propovjedaonica. Potporu su joj dale i ostale crkve u Hrvatskoj, osim luterana i Židovske općine u Zagrebu.

Vladajuća koalicija lijevog centra u Hrvatskoj ne planira izjednačiti heteroseksualnu i homoseksualnu zajednicu, već će se homoseksualne veze urediti skorim zakonom o registriranom partnerstvu, koji će im dati sva prava kao i heteroseksualcima, osim naziva „brak“ i mogućnosti usvajanja djece.

Tako da faktički učinak ovog referenduma – ako uspije – i neće biti neki, osim što govori o pojavi dobro organizirane kršćanske desnice sklone fundamentalizmu.

U prilog ovakvom tumačenju da je osporavanje prava gay zajednice tek taktički moment, a ne strateški cilj govori i to da su aktualni zagovornici referenduma ranije napravili istraživanje javnog mnijenja, koje im je pokazalo da bi se na ovoj temi moglo najbolje angažirati građane, a ne na nekim drugim temama o kojima su razmišljali – zabrani abortusa i slično.
XS
SM
MD
LG