Dostupni linkovi

Joksimović: Otvaranje poglavlja 23 za vreme predsedavanja Slovačke


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zemlje članice EU ponovo nisu postigle konsenzus o otvaranju poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom. Bez saglasnosti u Radnoj grupi za proširenje EU minimalizovane su šanse da poglavlje 23 bude otvoreno 30. juna.

Zvaničnici u Savetu ministara EU rekli su po završetku sastanka Radne grupe za susedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA) da do dogovora nije došlo zato što prevashodno Hrvatska iz “suštinskih razloga” i Velika Britanija “tehnički”, zbog situacije s brexitom nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna. Za sada je jedno pouzdano da će 30. juna biti održana Međuvladina konferencija EU - Turska, na kojoj će biti otvorena nova poglavlja u pregovorima sa Ankarom.

Hrvatska nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zahteva za veća prava hrvatske manjine u Srbiji, rekli su zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu, dodavši da “određene, mada neizvesne mogućnosti još postoje da se i sa Srbijom otvore nova poglavlja”.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač rekao je da tek treba videti da li će Velika Britanija, posle referenduma, uopšte učestvovati u odlukama koje se tiču pregovora Srbije o članstvu u Uniji, a da su, što se Hrvatske tiče, “naši zahtevi poznati”. Rekao je da je od hrvatskih pregovarača saznao da su blizu tome da svi njihovi zahtevi budu ostvareni i integrisani u pregovore.

Ako izostane nužna jednoglasnost o otvaranju poglavlja 23. i 24. u pregovorima sa Srbijom, to bi onda bilo pomereneo za juli ili septembar ove godine.

"Mogu da otvore, ne moraju da otvore - njihova stvar”, prokomentarisao je lakonski mandatar Aleksandar Vučić, i dodao: "Kako im se svidi".

Srbija je na “sasvim dobrom putu”, ocenila je ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović, naglasivši da sastanak u Briselu ništa bitnije neće ugroziti dinamiku evrointegracija Srbije. "Da li ćemo biti spremni do kraja holandskog predsedavanja, 30. juna, ili ćemo ući u jul kada Slovačka preuzme predsedavanje, mi smo uradili sve što je do nas, sve drugo je na Evropskoj komisiji i zemljama članicama", rekla je ona.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da to što Hrvatska iz "suštinskih razloga" nije dala saglasnost o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima EU o članstvu sa Srbijom ne znači da poglavlje neće biti otvoreno 30. juna, ali da Evropska unija u ovom trenutku ima druge brige.

“Mislim da je u interesu same EU da izađe u susret što bržem otvaranju poglavlja zato što zemlje zapadnog Balkana nasuport Velikoj Britaniji imaju zajednički interes da postanu članice", rekao je Dačić.

On je kazao da Srbija "od samog početka" nije želela da je Hrvatska uslovljava bilo čime i da to nije pitanje odnosa Hrvatske prema Srbiji, već pitanje odnosa Hrvatske prema svim zemljama članica EU koje to ne podržavaju.

"Ukoliko može da se otvori sada u junu, ukoliko nem onda u julu ili nekom drugom mesecu", dodao je Dačić.

Aleksandra Joksimović
Aleksandra Joksimović

Da se u ovom trenutku Evropska unija nalazi u izuzetno delikatnoj situaciji nekoliko dana posle brexita, ocenjuje za RSE i direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

“Ono što je bitno jeste da je politika Evropske unije ostala na liniji daljeg procesa proširenja i da je komesar Johanes Han izjavio da će Evropska unija nastaviti taj proces. Bitno je takođe da je Srbija javno iznela stvoj stav da ostaje na putu daljeg procesa evropskih integracija. Ne treba očekivati nemoguće korake u danima pred nama, iako još uvek postoji mogućnost da se u četvrtak, 30. juna, do kraja holandskog predsedavanja EU pronađe konsenzus, ali ukoliko do toga i ne dođe, verujem da će tokom slovačkog predsedavanja doći do otvaranje poglavlja 23 i 24, s obzirom da je Slovačka kao jedan od svojih prioriteta postavila politiku proširenja. Ono što je važno jeste da je Srbija u ovom trenutku ispunila kriterijume za otvaranje tih poglavlja”, ocenjuje Joksimovićeva.

Što se tiče Hrvatske, dodaje naša sagovornica, “teško se može očekivati da će ta zemlja dati svoju saglasnost dokle god se neka druga zemlja ne bude izjašnjavala o otvaranju ovog poglavlja. Hrvatska se, dodatno, nalazi u politički vrlo specifičnoj situaciji jer će novi izbori biti raspisani za septembar”.

Aleksandra Joksimović ističe da je, ipak, najvažnije da put Srbije ka Evropskoj uniji nije upitan, ali “da je tehnički proces, koji će doživeti svoj nastavak, u ovom trenutku u potpunoj senci zbivanja koja su se desila pre nekoliko dana u Velikoj Britaniji”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG