Dostupni linkovi

Brisel poručuje Britancima: Nema povratka


Novine u Škotskoj nakon Brexita
Novine u Škotskoj nakon Brexita

Američki državni sekretar John Kerry, lideri EU i drugi visoki evropski zvaničnici održaće danas odvojene sastanke, kako bi razmotrili situaciju nakon referenduma na kojem su Britanci glasali za izlazak iz Unije.

Kerry putuje u Brisel i London u neplaniranu posjetu, a u belgijskoj prijestonici sastaće se sa šefom diplomatije EU Federicom Mogherini.

Viši američki zvaničnik naveo je da će Kerry naglasiti kako je važno da druge države ne slijede britanski primjer i izazovu dalje slabljenje EU.

Kerry će se nakon Brisela u Londonu sastati sa britanskim šefom diplomatije Philipom Hammondom na prvom sastanku na visokom nivou zvaničnika dvije zemlje nakon britanskog referenduma.

Američki državni sekretar u nedjelju je u Rimu apelovao na Britaniju i EU da rade zajedno kako bi se smirio pad na tržištima nakon što je britanski referendum izazvao nervozu među investitorima širom svijeta.

Kerry je ponovio da SAD ostaju pri “posebnim odnosima” sa Velikom Britanijom i naglasio koliko su odnosi sa EU važni za Sjedinjenje Države.

“Najvažnija stvar je da svi mi, kao lideri, radimo zajedno da osiguramo kako kontinuitet, tako i stabilnost, koliko god je moguće”, rekao je Kerry.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande poručili su da su potpuno saglasni o tome kako se nositi sa ishodom britanske odluke.

Hollande je upozorio kako bi razjedinjenost u ovom trenutku "podstakla rizik od podjela, razdora i svađa".

Dvije zemlje sastavile su dokument u kojem predlažu uspostavljanje zajedničke evropske sigurnosti i jačanje ekonomskog ujedinjavanja.

U međuvremenu, britanski premijer će danas okupiti kabinet prvi put nakon referenduma i obratiti se parlamentu, a nakon referenduma je najavio da će napustiti funkciju u jesen i ostaviti svom nasljedniku pregovore sa Briselom o izlasku iz EU.

Lider opozicionih laburista Jeremy Corbyn suočava se takođe sa pritiskom da odstupi, nakon ostavki u njegovom timu zastupnika, nezadovoljnih njegovom vođstvom oko referenduma.

Tržišta i dalje u panici

Britanski ministar finansija George Osborne u međuvremenu pokušava umiriti investitore, dok je kriza na finansijskim tržištima nastavljena i danas, a britanska funta i dalje klizi.

Osborne je rekao da je Britanija spremna da se suoči sa budućnošću i da neće biti usvajanja vanrednog budžeta, te dodao kako će biti "podešavanja" u britanskoj ekonomiji, ali da je "savršeno logično da se sačeka izbor novog premijera" prije preduzimanja bilo kakve akcije.

Poslije rekordnog pada u petak, funta je jutros je dodatno oslabila u trgovini u Aziji i za jednu funtu trenutno se dobija 1,34 dolara, što znači da je britanska valuta oslabila za 2,6 odsto u odnosu na kurs od prije tri dana, kada su berze zatvorene.

Prema euru je oslabila za 1,4 posto, pa se za jednu funti sada dobija 1,2145 eura.

Japanski ministar finanisija Taro Aso rekao je da je dobio instrukcije od premijera Šinza Abea da preduzme korake za stabilizovanje tržišta valuta ako to bude potrebno.

Rast vrijednosti jena brine japanske vlasti, jer je japanska roba zbog toga manje konkurentna na stranim tržištima.

U Kini, centralna banka je oslabila vrijednost nacionalne valute juana za 0,9 odsto, što je bio najenergičniji potez od avgusta prošle godine.

Vodeći zagovornik izlaska iz EU i mogući novi premijer Boris Johnson takođe pokušava ublažiti strahove oko ekonomske budućnosti zemlje.

U kolumni u listu Daily Telegraph Johnson je naveo da će Britanija “stvoriti bolje odnose sa EU, zasnovane na slobodnoj trgovini i partnerstvu, što je bolje nego federalni sistem”.

On je takođe rekao da “nema velike žurbe” da se Britanci što prije izdvoje iz EU.

Škoti: Ostati u EU po svaku cijenu

Međutim, evropski lideri pojačali su pritisak na Britaniju da hitno počne izlazak iz zajednice 28 država Unije, koji je kompleksan.

Šef Evropskog parlamenta Martin Schulz upozorio je da "period čekanja vodi ka još više nesigurnosti, čime se ugrožavaju radna mjesta”, te dodao da je samit ldiera EU ove sedmice pravo vrijeme za početak procedura izlaska Britanaca.

Inače, na sastanku u Berlinu u subotu ministri vanjskih poslova šest zemalja osnivača Unije već su apelovali na Britance da počnu sa procesom izlaska što je prije moguće.

Škotski prvi ministar Nicola Sturgeon rekao je da će učiniti sve što je potrebno da zadrži proevropsku Škotsku u bloku, uključujući mogući veto na zakonodavstvo oko izlaska Britanije.

Međutim, francuski predsjednik Francois Hollande jasno je poučio da nema povratka nakon Brexita, navodeći: “Što je bilo nezmislivo postalo je nepovratno”.

Evropski komesari sastaće se danas uoči samita lidera EU, planiranog za utorak i srijedu, dok će se predsjednik EU Donald Tusk sastati sa francuskim predsjednikom Francois Hollandom u Parizu, a u Berlinu će njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarati nakon toga sa Tuskom.

Istovremeno, njemački šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier u Pragu će se sastati sa liderima država Višegradske grupe – Češke Rpublike, Slovačke, Poljske I Mađarske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG