Dostupni linkovi

Vučić: Mogući nemiri u Banjaluci, apel za očuvanje mira


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da postoje obaveštajni podaci o mogućim nemirima na skupovima koje su vlast i opozicija u Republici Srpskoj najavili za subotu u Banjaluci i pozvao ključne političke aktere u RS da sačuvaju mir i klone se bilo kakvih sukoba, javlja dopisnik RSE.

Bilo bi opasno da politički protesti u Banjaluci prerastu u nešto drugo, što mogu inicirati grupe na koje državne strukture nemaju uticaj, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za štampu.

“Molim ovom prilikom sve predstavnike političkog života u Republici Srpskoj da sa punom odgovornošću sagledaju budućnost Republike Srpske, da dobro razumeju da bi bilo kakvim nemirima, bilo kakvim fizičkim obračunima i sukobima, bio doveden u pitanje opstanak Republike Srpske, ali istovremeno da bi Srbija bila dovedena u izuzetno tešku situaciju”, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da informacije domaćih bezbednosnih službi nisu dramatične, ali da su upozoravajuće.

“Za mene je jedino važno upozorenje, koje sam dobio od službi bezbednosti Srbije, da je moguće da dođe do većeg narušavanja javnog reda i mira, do ugrožavanja sigurnosti i bezbednosti građana Republike Srpske. I to je stvar koja nas uznemiruje”, rekao je Vučić.

Preneo je da je u utorak razgovarao sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, i sa Mladenom Bosićem, liderom SDS-a.

“Nijednog sekunda neću da stajem na bilo koju političku stranu, ni jednog sekunda neću da se mešam u unutrašnji politički život Republike Srpske ni na koji način sem da molim, dakle molim i preklinjem samo za mir i očuvanje stabilnosti”, poručio je Vučić.

Vlast i opozicija u RS zakazali su za subotu 14. maja skupove na trgu Krajina u Banjaluci.

Pritom su predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika poručili da će svako ko izađa na skup opozicije biti "izdajnik RS".

XS
SM
MD
LG