Dostupni linkovi

Makedonija: Dozvoljava se ulazak ograničenom broju migranata


Policija u Makedoniji bacila šok bombe na migrante
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Policija u Makedoniji bacila šok bombe na migrante

RFE / RL, prevela: Ena Stevanović

Bodljikavom žicom, šok bombama, brojnim policijskim specijalcima i vojskom, Makedonija "rješava" problem sa migrantima koji su zaglavljeni u međugraničnoj zoni između Makedonije i Grčke i pokušavaju ući u zemlju.

Imigranti su nekoliko puta pokušali proći kroz kordone policije nakon što je granica zatvorena. Najmanje četiri osobe su povrijeđene.

Kako saopštavaju u MUP-u, dozvoljava se ulaz limitiranom broju ilegalnih migranata iz ranljivijih kategorija koji mogu biti zbrinuti i adekvatno tretirani u skladu sa kapacitetima države.

“Pucali su ka nama, vidio sam ih. Mi smo bili na prvoj liniji pred policajcima, policajci iz Makedonije su pucali ka ljudima”, rekao je Rojtersu jedan od migranata na makedonsko-grčkoj granici.

Iz MUP-a su saopštili da su upotrijebljene šok-bombe da bi se zaustavila gomila koja je pokušala da probije policijski kordon.

U međuvremenu sa željezničke stanice u Đevđeliji grupa migranata uputila ka Srbiji. Za razliku od proteklih dana, kada je stanica bila puna hiljada migranata koji pokušavaju da stignu u Srbiju, pa zatim u evropske zemlje, od petka se tamo nalazi samo nekoliko desetina ljudi.

“Kad smo stigli ovdje, počela je i patnja”, kaže jedna žena iz Sirije koju je naš reporter snimio na željezničkoj stanici u ovom gradu na granici sa Grčkom.

“Čekali smo voz, odmarali se, a onda je došla policija i počeli su da nas tjeraju da idemo u policijsku stanicu. Odbili smo, počeli da plačemo i da vičemo, pa nas je policija ostavila. Zatim je došla veća grupa policajaca, mi smo ih pitali zašto nam ovo radite, mi smo jadni ljudi. Oni su nam rekli da moramo da se vratimo u Grčku, jer je granica zatvorena. Nakon tri sata došla je grupa vojnika i mi smo ih pitali da li mogu da nas puste. Hvala Bogu, oni su nas pustili. Ići ćemo u bilo koju zemlju koja će nas primiti, jer u našoj zemlji nema života”, ispričala je žena.

Međunarodni željeznički saobraćaj je u prekidu, jer migranti u pograničnom pojasu sjede na pruzi. Ljudi koji putuju vozom ka Atini, silaze u Đevđeliji, pa se autobusom prevoze do najbližeg grčkog mjesta odakle vozom nastavljaju ka Solunu i Atini.

Hiljade ljudi, uglavnom iz Sirije, Afganistana i Sjeverne Afrike je provelo noć u području između grčko-makedonske granice u blizini grada Đevđelije nakon što je makedonska vlada proglasila krizno stanje na svojim granicama i dovela vojsku da blokira priliv imigranata koji su se uputili prema državama Europske unije.

Ministarstvo unutarnjih poslova Makedonije je 20. augusta proglasilo krizno stanje nakon ogromnog priliva imigranata u državu koji se desio u proteklih nekoliko sedmica, što je dio iseljeničke krize koja je u proteklih nekoliko mjeseci zahvatila čitavu Europu.

„S obzirom na ogroman pritisak na našu južnu granicu, procjenjujemo da je potrebna veća i efikasnija kontrola u regionu u kojem je zabilježeno masovno ilegalno prelaženje granice sa grčke strane,“ stoji u vladinoj izjavi.

Imigranti povređeni u akciji policije na makedonskoj granici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Po zakonu, proglašavanje kriznog stanja omogućava „odgovarajući angažman vojske“, što je potez za koji vlada smatra da će „povećati sigurnost lokalnog stanovništva“ i poboljšati način suočavanja sa velikim brojem imigranata.

Makedonija koja nije članica EU je najčešća tranzitna država za imigrante sa Bliskog Istoka, iz Afrike i Azije koji ulaze u EU u Grčkoj i pokušavaju stići do sjevernijih i prosperitetnijih članica EU, kao što su Njemačka i Skandinavske zemlje.

Makedonija je i ranije slala policiju da uvede red u Đevđeliji u koju je u proteklih nekoliko dana pristiglo hiljade imigranata. Policiji je naređeno da zaustavi mase koje su pješice krenule prema željezničkoj stanici gdje migranti obično vozovima kreću prema Srbiji.

Hiljade imigranata je također blokiralo voz koji povezuje grčki lučki grad Solun sa makedonskom prijestolnicom Skopljem. Dva teretna voza i putnički voz su zadržani na grčkoj strani granice 20.augusta.

Migranti koji uspiju doći do Gevgelije se moraju registrirati u lokalnoj policiji koja im daje tranzitnu vizu od 72 sata s kojom mogu proći kroz Makedoniju. Na stanici se ukrcavaju u posebne vozove koji ih odvoze u selo Tabanovce na granici sa Srbijom iz kojeg mogu tražiti dozvolu za ulazak u Mađarsku, članicu EU.

Nevladine i humanitarne organizacije koje vrše pritisak na vladu da izglasaju promjene zakona predložene u junu kojima bi se migrantima dozvolio siguran prelazak preko Makedonije kažu da će zatvaranje granice omogućiti ponovni procvat ilegalnog krijumčarenja.

Makedonske vlasti su 19. augusta zamolile susjedne države da im pošalju vagone, ali UN-ova agencija za izbjeglice traži od vlade da učini više od toga i da organizira smještaj za 1.500 do 2.000 imigranata i izbjeglica koje dnevno pristižu u Makedoniju.

Gotovo 39 hiljada imigranata, uglavnom iz Sirije i Afganistana je proteklog mjeseca registrirano u Makedoniji. Moglo bi ih pristići još više jer ih je hiljade evakuirano sa grčkog otoka Kos prema kopnu nakon što je prošle sedmice 21000 izbjeglica i imigranata stiglo na grčku obalu.

Putnički brod koji je od 16. augusta služio kao centar za registraciju i smještaj za sirijske izbjeglice je 20. augusta trebao uploviti u Solun.

Ukoliko imigrantima koji se nalaze u brodu bude dozvoljeno da se iskrcaju, oni će se najvejrovatnije zaputiti prema Gevgeliji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će vlasti otvoriti privremeni prihvatni centar u Beogradu u koji će biti smješteni imigranti i izbjeglice koje trenutno kampiraju u parku kod glavne željezničke stanice odakle kreću sjeverno ka Mađarskoj.

Mađarska je podigla zid kako bi spriječila ulazak imigranata, što je razljutilo Beograd.

Hiljade migranata blokirani na granici Grčke i Makedonije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

XS
SM
MD
LG