Dostupni linkovi

Pomoć iz cijelog svijeta stiže u BiH


Međunarodna pomoć stiže u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Međunarodna pomoć stiže u BiH

Pomoć iz cijelog svijeta stiže u Bosnu i Hercegovinu za postradale u poplavama i klizištima. Zvaničnih podataka koliko je pomoći ušlo preko graničnih prelaza još nema. Procedure na graničnim prelazima, koje je Uprava za indirektno oporezivanje BiH odredila u utorak za primanje međunarodne pomoći, su ubrzane i svi ovi prelazi radiće 24 sata.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UOI) u utorak je donijela odluku da carinske ispostave Bihać, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik, Sarajevo, Aerodrom Sarajevo i Trebinje rade 24 sata dnevno za sve humanitarne pošiljke namijenjene područjima pogođenim poplavama u BiH.

Radovan Đurić, šef carinske ispostave u Gradišci, kaže da će se carinjenju humanitarnih pošiljki davati prioritet:

„Takve pošiljke podliježu raznim inspekcijama, poput sanitarne, tržne i ostalih, i oni iz Uprave su bili u kontaktu sa inspektorima i prilagodiće rad ovih carinskih ispostava. To je ono što je Uprava konkretno poduzela u ovom momentu i što smo mogli poduzeti da bismo ubrzali postupak carinjenja takvih vrsta roba“, pojašnjava Đurić.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević rekao nam je da Uprava još nema podatka kada je u pitanju količina i vrijednost pomoći koja je ušla u Bosnu i Hercegovinu:

„Iz razloga što zaista postoji veliki broj kamiona, manjih, kombi vozila, kedi vozila i slično. U tom smislu još uvijek se sa terena prikuplja kompletna informacija oko količine i vrijednosti uvezene humanitarne pomoći“, navodi Kovačević.

Prema riječima Đurića, na graničnom prelazu Gradiška u utorak, do podnevnih sati, prešlo je 15-ak kamiona pomoći:

„Malo će biti otežano u početku dok se svi ne prilagode, i špediterske službe i inspekcije, ali nadamo se da ćemo u narednom vremenu imati čistiju situaciju i brži protok tih roba“, kaže Đurić.

Uprava za indikretno oporezivanje je apelovala na sve koji šalju pomoć iz inostranstva da, zbog oslobađanja od carina i PDV-a, imenuju je na humanitarne organizacije ili organe javne uprave u BiH.

„S obzirom da se oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za humanitarne pošiljke može izvršiti isključivo ako je krajnji korisnik humanitarna organizacija registrovana za obavljanje te djelatnosti u našoj zemlji, ili organ javne uprave. Ukoliko takva pošiljka stiže humanitarnoj organizaciji, treba još da je prati informacija ko je pošiljalac te pošiljke, treba da prati takođe izjava da je roba donirana, odnosno da se poklanja u humanitarne svrhe zbog poplava koje su zadesile BiH, te specifikacija same robe. Ukoliko tako stigne roba, ona se upućuje sa graničnog prelaza u carinsku ispostavu, gdje se podnosi carinska prijava za oslobađanje od plaćanja PDV-a - i u tom smislu nadležni inspekcijski organi daju i svoje uvjerenje iz razloga što se uglavnom radi ili o hrani ili o robi, gdje su neophodna uvjerenja od nadležnih inspekcijskih organa“, konstatuje Ratko Kovačević.

Što se tiče Uprave za indirektno oporezivanje, procedure u odnosu na prethodne dane su ubrzane i humanitarna pomoć ima prioritet - i ukoliko se u carinsku ispostavu dođe sa svom potrebnom dokumentacijom, čekanja su svega 20-ak minuta, kaže Kovačević.
XS
SM
MD
LG