Dostupni linkovi

Brisel: Tači i Dačić bez dogovora, nastavak dijaloga 8. septembra


Premijeri Srbije i Kosova sa visokom predstavnicom EU nakon jedne od rundi pregovora u Briselu
Premijeri Srbije i Kosova sa visokom predstavnicom EU nakon jedne od rundi pregovora u Briselu
Petnaesta briselska runda dijaloga između Prištine i Beograda, posle više od šest sati, završena je nešto posle 17 časova bez sporazuma o lokalnim izborima, telekomunikacijama i energetici, pitanjima koja su bila na dnevnom redu.

U saopštenju posrednice u dijalogu Catherine Ashton navodi se da će sledeća runda razgovora uslediti 8. septembra i da su obojica premijera izrazila spremnost da učine sve kako bi lokalni izbori na Kosovu protekli u fer i poštenoj atmosferi, uz najveću moguću izlaznost.

Razgovore koje je vodio sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, šef kosovske vlade Hašim Tači opisao je kao korektne, dodavši da se po pitanju pregovora o telekomunikacijama i energiji dogovor uskoro može očekivati:

„Kada je reč o pregovorima o telekomunikaciji i energiji, došli smo do završnice tih pitanja i očekujemo da dogovor bude postignut narednih dana. Ostalo je još samo nekoliko tehničkih detalja koje treba rešiti u narednim danima. Nastavićemo da radimo i nadamo se da ćemo postići dogovor. Naši tehnički timovi na ovome rade skoro dve godine. Oni su morali da prođu kroz veliki broj komplikovanih tehničkih pitanja, sada je ostala još politička odluka, što će se dogoditi, nadam se, uskoro“.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima Tači je još jednom pozvao predstavnike Srba na Kosovu da podnesu svoje izborne liste, te obećao da će kosovske institucije učiniti sve kako bi bili održani „fer i pošteni“ i izbori po „evropskim standardima“. Još jednom je ponovio da se Priština neće uplitati u odluke Centralne izborne komisije o izgledu samih glasačkih listića. Upitan kada se može očekvati naredni sastanak sa Dačićem, ogovorio je:

„Još nismo precizirali datum ali mislim da će biti uskoro."

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon sastanka u Briselu da je u dijalogu oko
telekomunikacija skoro sve usaglašeno, veći problemi postoje oko energetike, dok je za glasačke listiće za novembarske izbore nužna "racionalna odluka".

"Mi smo još jednom izneli stav i smatramo da je u interesu Srba da učestvuju na ovakvim izborima i da se u skladu sa tim nadamo da će biti otklonjeni svi tehnički problemi u cilju omogućavanja da se što veći broj Srba registruje za glasanje i da se što veći broj srpskih lista se prijavi za učešće na lokalnim izborima", izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić.

"Za nas je od najvažnijeg značaja da mi imamo jednu jasnu sliku koji će nas rokovi čekati, shodno tome očekujemo da će u cilju prijave što većeg broja Srba za glasanje za srpske liste taj rok za registraciju birača i prijavu lista biti na neki način malo produžen, 2-3 nedelje kako bi se sve to uspešno završilo", dodao je on.

Udarac za EU, nije bilo šargarepe

Iako se na početku pregovora očekivalo da će se sastanak protegnuti čak i u večernje sate kako bi se do sporazuma u ovoj rundi došlo, dopisnik Radija Slobodna Evropa Rikard Jozwiak prenosi da je nešto posle 17 časova odjednom došlo do preokreta.

“Tada je Tači iznenada izašao sa sastanka, runda je završena, dakle, sporazuma nema. On je, doduše, rekao da su se približili postizanju dogovora o energiji i telekomunikacijama, ali da je ostalo nekoliko tehničkih detalja koje treba usaglasiti, ne konkretizujući o čemu se radi. Dve strane su sada praktično na istom odstojanju na kojem su bile i tokom tri poslednja sastanka. Kad je u pitanju izgled glasačkog listića, Tači je odbio da odgovori na pitanje, rekavši samo da je to u nadležnosti kosovske Centralne izborne komisije. Dakle, nije želeo da bude uvučen u detalje o tome da li će na njemu stajati ili neće stajati oznaka “Republika Kosovo”," kaže Jozwiak i dodaje:

"Na kraju su se dve strane ukopale u svojim pozicijama, uprkos tome što se posrednica Ashton nadala da će sada, nakon leta i tehničkih pregovora, biti postignut dogovor o telekomunikacijama i energiji, na koji se čeka već dva meseca. To je, moglo bi se reći, veliki udarac za nju i za EU jer se očekivalo da će ovo poglavlje biti konačno zatvoreno Catherine Ashton je vršila pritisak na obe strane da postignu dogovor, ali zapravo, nije bilo ničega što bi im se ponudilo kao šargarepa. Osim toga, njena pažnja je u velikoj meri bila okupirana problemom Sirije. Kako čujem, kad god nije bila u sali za pregovore sa Tačijem i Dačićem, odgovarala je na telefonske pozive svetskih lidera u kontekstu mogućeg konflikta u toj zemlji”.
XS
SM
MD
LG