Dostupni linkovi

Smenjeni šef Žandarmerije "kažnjen" unapređenjem


Bratislav Dikić
Bratislav Dikić
U resoru unutrašnjih poslova Srbije vlada veliki haos, veći nego što se na prvi pogled vidi. Tek što je razrešen funkcije komandanta Žandarmerije, a smenjen je na predlog direktora policije Milorada Veljovića, Bratislav Dikić raspoređen je na funkciju zamenika upravo direktora Veljovića. I to na predlog samog Veljovića. I dok državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova tvrdi da je Dikić novi posao dobio u skladu sa zakonom, zvanjem, stručnom spremom i godinama radnog staža, stručnjaci procenjuju da je ovo postavljenje bizarno i da su njime stvoreni uslovi za mnogo gore pojave i dešavanja.

Sukob i lični animozitet između direktora policije Milorada Veljovića i komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića dostigli su tačku ključanja kad je pre nedelju dana Aleksandar Krstić, pripadnik Žandarmerije u Kraljevu, izvršio svirepo dvostruko ubistvo. Zločin iz sela Ratković, gde su dva čoveka ubijena, a potom njihova tela spaljena, poslužio je Veljoviću kao okidač da zatraži Dikićevu smenu.

Međutim, uprkos otrovnom odnosu između Dikića i Veljovića, smenjeni šef Žandarmerije biće pomoćnik direktora policije, na čiji je zahtev i smenjen. Da stvar bude još bizarnija, državni sekretar u MUP-u Srbije Vanja Vukić, rekao je da je predlog za novo radno mesto za Dikića uputio sam Veljović.

Milorada Veljović
Milorada Veljović
Vukić kaže da je postavljanje smenjenog komandanta Žandarmerije u skladu sa zakonom, ali i najavljuje temeljnu analizu i pretres svih rukovodilaca u policiji.

“Svako lice koje se razreši sa funkcije mora biti imenovano na drugo radno mesto, u skladu sa svojim zvanjem, spremom i godinama radnog staža, tako da je na osnovu toga nađeno rešenje da on bude pomoćnik direktora policije. Za pomoćnika direktora policije Dikić je imenovan na predlog direktora Veljovića. Smene u tako velikom sistemu su velike i svakodnevne i u narednom periodu će biti razmotren rad svih rukovodilaca organizacionih jedinica. To će biti analizirano i na osnovu te analize, u dogovoru sa direktorom policije i ministrom unutrašnjih poslova biće preduzete kadrovske promene. O konkretnim imenima ne želim da pričam, izvršiće se analiza rada svih rukovodilaca”, najavljuje Vukić.

Kriminolog Zlatko Nikolić, smatra da je ovakvim unapređenjem smenjenog šefa Žandarmerije iako je u skladu sa zakonom, unapred programirana šteta i da su time samo stvoreni uslovi za mnogo gore pojave.

“Promena radnog mesta zasnovana je na zakonu, ali da Dikića postavljaju za zamenika Veljoviću koji je njegovu smenu tražio – to deluje i bizarno i smešno i glupo. Dakle, nije sporno da je to zakonito postavljenje, ali ono nije logično zbog toga što takva dva rukovodioca zbog svega što se desilo ne mogu da se podnose, trpe ili dobro sarađuju. Prema tome, šteta je unapred napravljena i predviđena. Loša struktura dužavne uprave dovodi do ovoga i bojim se da ovim potezima ništa nije popravljeno, naprotiv – mislim da je zakomplikovano jer su stvoreni uslovi za mnogo gore pojave i dešavanja“, ocenjuje Nikolić.

Bratislavu Dikiću, smenjenom komandantu Žandarmerije, na teret se stavlja dosta toga – od od neovlašćenog prisluškivanja najbližih saradnika, optužbi za reketiranje, ucenjivanje, zelenašenje, planiranje likvidacija, do organizovanja jedinice po uzoru na nekadanju Legijinu Jedinicu za specijalne operacije.
XS
SM
MD
LG