Dostupni linkovi

Kosovo priprema teren za produženje mandata EULEX-a


Ilustracija
Ilustracija
I pored toga što su se početkom avgusta zvaničnici Vlade Kosova oglasili da će mandat misije EULEX-a trajati do 2014. godine, na Kosovu se priprema teren da se ovoj misiji omogući produženje mandata i nakon njegovog isteka juna 2014. godine, što je ove godine odredio Savet Evropske unije.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, poslala je zahtev evropskoj šefici diplomatije, Kethrin Eshton, za produžetak mandata misiji EULEX i nakon 2014. godine.

Dan ranije, kako su preneli domaći mediji, predstavnici EU i Kosova postigli su dogovor o mogućnosti produžetka mandata EULEX-u.

Tako je moguće da će ova misija, čiji je cilj pomoć i podrška institucijama u oblasti vladavine prava, odnosno u oblasti policije, pravosuđa i carine, nastaviti da deluje i nakon 2014. godine.

Portparol EULEX-a, Blerim Krasniqi izjavio je za RSE da će evropski zvaničnici izvršnog odeljenja nastaviti svoj rad do 2014.

„Ono što možemo reći sada je da mandat traje do 2014., a nakon toga, odlučiće zemlje članice EU“, kazao je on.

Pripadnici EULEX-a
Pripadnici EULEX-a
Očekuje se da će zahtev predsednice Kosova u utorak razmotriti Savet EU, dok će ta razmena pisama biti ratifikovana u Skupštini Kosova 7. septembra. Da bi do toga došlo, potrebno je 80 glasova, što je moguće postići.

Analitičari i poznavaoci evropskih prilika kažu da ne treba puno govoriti o proceduri, već o postignutom uspehu ove misije do sada.

Ardiaj Arifaj iz kosovskog Instituta za istraživanje i razvoj politika ipak ističe da je prisustvo EULEX-a na Kosovu potrebno, kada se uzmu u obzir problemi korupcije i organizovanog kriminala.

„EU će razmotriti nastavak mandata misiji EU. Vlada Kosova neće biti u stanju da se suoči sa pritiskom iz EU i moraće da prihvati EULEX bez obzira na njegovo nefunkcionisanje“, kazao je on.

Zvaničnici Kosova su naglašavali ranije da se EULEX u budućnosti koncentriše na predaju odgovornosti domaćim vlastima.

Poznavalac evropskih pitanja, Shenoll Muharremi, ističe da je još uvek potreban rad EULEX-a u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, oblasti pravde i na rešavanju pitanja severa. On međutim dodaje da je potrebna i strategija za EULEX, koja bi obuhvatala određene uslove i ciljeve.

„Kosovo mora imati jednu izlaznu strategiju za EULEX, ali je važno da se radi o strategiji koja neće odlučivati o uklanjanju mehanizma, već izgradnji zakonske i funkcionalne države. Za to je potrebma finansijska, ali i podrška u ljudstvu“, kazao je on.
XS
SM
MD
LG