Dostupni linkovi

KAP okidač dužničkog sunovrata Crne Gore


Kombinat aluminijuma Podgorica
Kombinat aluminijuma Podgorica
U Crnoj Gori se dešava upravo ono od čega značajan dio domaće javnosti već nekoliko godina strahuje. Kombinat aluminijuma ne otplaćuje dugove na vrijeme pa će, sasvim je izvjesno, cjelokupan teret od 132 miliona eura, za koliko je država bila žirant, morati da vraćaju građani. Naročitu opasnost predstavlja, sasvim realna, mogućnost da banke odjednom traže povraćaj cjelokupnog duga.

Vladina odluka da podgoričkom Kombinatu aluminijuma bude žirant, u slučaju aktiviranja svih garancija od 132 miliona eura, prema pojedinim procjenama, Crnu Goru može odvesti u bankrot što bi praktično značilo ekonomski i socijalni sunovrat.

Crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić priznao je da je sasvim izvjesno da će država morati da vrati 22 miliona eura kredita Deutsche banci umjesto Kombinata aluminijuma Podgorica KAP. Međutim, ministar Kavarić je podgoričkoj televiziji Vijesti rekao da postoji i rizik aktiviranja ukupnih garancija države izdatih KAP-u što bi, kako je istakao, "dovelo do finansijskog kolapsa sistema".

"Ono što mi možemo da uradimo jeste da povećamo sebi manevarski prostor i to je taj dio koji se odnosio na eventualno izbjegavanje, u slučaju pada garancija, tzv kros difolta (ako padne jedna garancija, padaju sve a ako padnu sve one dolaze na naplatu istoga momenta) U tom dijelu Ministarstvo finansija priprema manevarski prostor u slučaju neželjenog scenarija koji je, na žalost u slučaju Dojč banke sada već poptuno realan", upozorava Kavarić.
Da je Crna Gora, čini se nepovratno, ušla u dužničku spiralu, može se zaključiti i po odgovoru ministra Kavarića na pitanje - šta će Vlada uraditi?

"Jedina mogućnost koja može da se desi a da se izbjegne finansijski kolaps je da se država zaduži. Te pare ne postoje u budžetu ni u depozitima", kaže on.

Zoran Radulović
Zoran Radulović
Kolika je dubina koju može dosegnuti dužnička spirala kojom se Crna Gora kreće, može se naslutiti iz izjave urednika ekonomske rubrike nedjeljnika Monitor Zorana Radulovića koji smatra da bi aktiviranje garancija za KAP bio samo okidač za čitav niz događaja koji će ekonomski i socijalno Crnu Goru baciti na koljena.

"Ako krenemo u tu priču onda će na dnevni red doći sve druge garancije koje je država dala, od Željeznice do privatnih firmi. Mi smo u velikoj nedoumici jesmo li Vektri garantovali nešto jer je ta kompanija dužna nekih 200 miliona, makar tako upućeniji mediji tvrde. Ako do toga dođe ova će država preteći Grčku i bankrotirati prije nje. To praktično znači da će se ova država proglasiti nemoćnom da vraća kredite i neće dobijati kredite, da ćemo otjerati i ove tzv. investitore i berzanske ulagače i da će iz države pobjeći i štednja domaćih firmi i građana jer će država očajnički tražiti novac. Pokušaće da ga uzme gdje god joj se ukaže prilika. Prije ili kasnije će novca nestati a mi ćemo se na ulici tući za hranu", pojašnjava Radulović.

Poslanik opozicione Nove srpske demokratije Radojica Živković je siguran da će svi građani, osim malog broja privilegovanih, osjetiti posljedice pogubnog djelovanja Vlade koja je za račun ruskog investitora građanima nametnula nepodnošljiv teret.

"Ostaje velika šteta Crnoj Gori i malo po malo dolaze na plaćanje građanima Crne Gore sve pogrešne privatizacije", kaže on.

Podsjetimo: podgorički Kombinat aluminijuma je 2005. prodat za 48,5 miliona eura offshore kompaniji “Salamon Enterprises”, za koju se tvrdi da je vlasništvo ruskog tajkuna Olega Deripaske, ali njena vlasnička struktura nikad nije objelodanjena pa dio javnosti sumnja da su, pored Deripaske, suvlasnici ove firme i moćni pojedinci iz Crne Gore.

Kupac se tada ugovorom obavezao da će u KAP uloziti 55 miliona eura, kao i da će Vladi uplatiti još 27 miliona dolara i obezbijediti 20 miliona eura kredita za ekološki program.

Naknadno se ispostavilo da će građani Crne Gore godinama finansirati poslovanje ove privatne kompanije, čije su račune za električnu energiju dotirali desetinama miliona eura, a Vlada joj je velikodušno otpisivala višemilionske iznose za doprinose, a oproštena im je čak i utaja poreza.

Radojica Živković
Radojica Živković
Pošto ni to nije bilo dosta, Vlada se obavezala da bude žirant za kredite KAP-a od 132 miliona koje će sada, sasvim je izvjesno, vraćati građani.

U Vladi za sada niko ne pominje odgovornost iako je sam premijer Igor Lukšić rekao da njegova Vlada predstavlja kontinuitet prethodne, bivšeg premijera Mila Đukanovića koja je izdala garancije. Za odgovornost, po svoj prilici, nije bitno ni što je upravo Lukšić bio Đukanovićev ministar finansija, a sadašnji ministar finansija Milorad Katnić tada pomoćnik ministra. Upravo je aktuelni ministar finansija Katnić, nedavno govoreći o garancijama kao najvećem ekonomskom riziku za Crnu Goru jednostavno rekao - ne možemo sada promijeniti prošlost.

Novinar Zoran Radulović kaže da ga zanima kako će sada reagovati Skupština i Tužilaštvo i naročito kako će reagovati "ulica" koja je svojevremeno, kako kaže, dovela sadašnju vlast.

Funkcioner Nove srpske demokratije Radojica Žvković na sve to kratko kaže - odgovornosti neće biti.

"Ako bi sada došlo do odgovornosti ministara , kao što su sadašnji ministri finanasija i ministar ekonomije neminovno se dolazi do odgovornosti onoga ko je kriv , a to je porodica Đukanović", zaključuje Živković.
XS
SM
MD
LG