Dostupni linkovi

Vikipedija "zatamnela" stranicu zbog zakona o pirateriji


Vikipedija na jedan dan blokirala svoju stranicu, 18. januar 2012.
Vikipedija na jedan dan blokirala svoju stranicu, 18. januar 2012.
Vikipedija (Wikipedia) i još nekoliko velikih svetskih sajtova obustavili su svoj rad u sredu na jedan dan u znak protesta zbog najave američkog Kongresa da će usvojiti Zakone o borbi protiv onlajn piraterije.

Umesto uobičajenih enciklopedijskih članaka, posetioci Vikipedije na engleskom jeziku nailaze na poruku o odluci o blokadi ove stranice na engleskom jeziku na jedan dan.

"Zamisli svet bez slobodnog znanja", glasi poruka.

"Preko decenije potrošili smo milione sati gradeći najveću enciklopediju u ljudskoj istoriji. Sada američki Kongres razmatra zakonske akte koji mogu nepopravljivo da naštete slobodnom i otvorenom internetu. Kako bismo podigli svest o ovom problemu, obustavljamo Vikipediju na 24 časa!", piše u poruci Vikipedije.

Sajt na kome sami korisnici kreiraju vesti (Reddit) i blog „Boing Boing“ takođe učestvuju u protestu.

"Boing Boing je takođe nedostupan danas, jer američki senat razmatra akte koji će nas definitivno zauvek uništiti. Bili bismo pravno ugroženi ako bismo postavili link na sajt koji je imao bilo kakve veze sa narušavanjem autorskih prava", saopštio je ovaj blog.

Gugl u sredu na svojoj početnoj stranici na engleskom jeziku apeluje da se ne cenzuriše internet.

U Kongresu ističu da je cilj zakona da se spreči odliv prihoda takozvanim „otpadničkim sajtovima“.

Bela kuća se protivi usvajanju spornog zakona

Bela kuća se protivi njegovom usvajanju ističući da bi time bila ugrožena sloboda na internetu.
Ilustracija
Ilustracija

„Mada smatramo da je onlajn piraterija na stranim vebsajtovima ozbiljan problem koji zahteva ozbiljan zakonski odgovor, nećemo podržati akte kojima se umanjuje sloboda izražavanja, povećavaju rizici po bezbednost u sajber prostoru, ili podriva dinamičan, inovativni globalni internet“, saopštila je Bela kuća u subotu.

Osnivač Vikipedije Džimi Vejls kaže da pristalice u borbi protiv onlajn piraterije gledaju na svoje protivnike kao na ljude koji omogućavaju ili štite pirateriju.

„Međutim, nije suština u tome, već da je predlog pomenutog akta uopšten i loše napisan tako da će uticati na mnogo stvari, koje nemaju nikakve veze sa borbom protiv piraterije“, navodi Vejls.

Predstavnici filmske i muzičke industrije podržavaju usvajanje zakona, jer, kako ističu, gube milione dolara zato što se njihovi proizvodi distribuiraju ilegalno.
XS
SM
MD
LG