Dostupni linkovi

Hrvati će vjerojatno podržati ulazak u EU


Ilustracija, foto: Davor Pukavlec/Pixell
Ilustracija, foto: Davor Pukavlec/Pixell
Političari, Katolička crkva, nevladine udruge, ratni veterani, sportaši poput skijaša Ivice Kostelića i rukometaša Ivana Balića, glumci, pjevači - svi oni posljednih dana jednoglasno zagovaraju izlazak na referendum i glasanje za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Evo prigodne izjave Arsena Dedića:

„Ja mislim o našim potomcima - našoj djeci – jer imam sina, kćer, dvije unuke, nevistu, zeta i sve tako redom i zanima me kakva je njihova radna budućnost. Mene zanima samo ono što bi trebala dati ta moguća nova Europa, a to je – pravo na rad.“

Prema u petak objavljenim podacima o istraživanju javnog mnijenja, za ulazak Hrvatske u Europsku uniju glasalo bi 61 posto anketiranih, protiv bi bilo 28 posto, dok je 11 posto neopredijeljeno.

Prema rezultatima ispitivanja objavljenim 16. siječnja, to je pomak prema uspjehu refrenduma – broj protivnika je ostao isti, ali se u odnosu na prethodno istraživanje broj neodlučnih smanjio taman toliko koliko se povećao broj onih koji će glasati za hrvatsko članstvo u Europskoj uniji.

Za mlade članstvo u Europskoj uniji znači mogućnost školovanja u Europi i nalaženja posla, za znastvenike to je otvaranje novih perspektiva, za poduzetnike i investitore to je stabilnost institucija i zakonodavnog okvira , za hrvatske ratne veterane to je izlazak iz „jugosfere“.

Nasuprot njima, lijevi protivnici referenduma Europsku uniju vide kao projekt krupnog kapitala, a desni kao gubitak krvavo stečenog suvereniteta. Zagovornici referenduma odbacuju primjedbe da građani još ne znaju dovoljno i da treba odgoditi referendum.

Nemojmo se bojati izazova

Posebnom porukom i pozivom građanima da iziđu na referendum i glasaju za Hrvatsku u Europskoj uniji obratio se u petak predsjednik Ivo Josipović.

„Vjerujem u Hrvatsku i njezine građanke i građane. Nemojmo se bojati izazova. Siguran sam da imamo hrabrosti, snage i mudrosti da kroz
Ivo Josipović
Ivo Josipović
institucije Europske unije sebi i svojoj djeci osiguramo prosperitet kakav bez Europske unije sigurno ne bismo mogli ostvariti. Izaći ću na referendum i glasati za europsku Hrvatsku. Pozivam i vas – iskoristite i vi svoje pravo glasa. Izađite na referendum, recite „da“ Hrvatskoj, recite „da“ Europi“, poručio je predsjednik.

U kontekstu ekonomske krize koja potresa i eurozonu i svijet, u ime HDZ-a donedavni državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković kaže kako će Hrvatska kao članica Europske unije biti zaštićenija od globalnih gospodarskih turbulencija, nego da ostane izvan nje.

„Treba razlikovati dvije stvari: Europska unija kao politički projekt i sve ono što je stečevina nije u krizi. U dužničkoj krizi su pojedine države unutar eurozone i sve što čelnici Unije danas rade je da zajedničkim mehanizmima koji su na raspolaganju, pa i novim, primjenjujući ključno načelo solidarnosti nastoje te probleme zajednički riješiti. Slični su problemi u svim zemljama, naravno i globalno, a Hrvatska će biti zaštićenija od izazova kao članica Unije, nego ako ostane pos trani“, navodi Plenković.

Euroskeptici prijavili Vesnu Pusić

Politički analitičar Žarko Puhovski skeptičan je zbog potpunog konsenzusa političkih elita oko nužnosti referenduma čim prije.

„Sebe smatram euroskeptikom jer smatram da je to jedina razumna pozicija. Nakon što sam dvojio, ja zaključujem da treba ući u Europsku uniju, ali – da
Anfireferendumske poruke HSP-a
Anfireferendumske poruke HSP-a
sasvim jasno kažem – neću sudjelovati na referendumu u nedjelju, jer taj referendum neće biti izveden u skladu s demokratskim kategorijama koje su u Hrvatskoj uvriježene. Odaziv neće biti tako visok kao što se tvrdi, ali će biti dovoljan“, smatra Puhovski.

Dodajmo i kako su protivnici hrvatskog ulaska u Europsku uniju podnijeli kaznenu prijavu protiv ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić zbog njene izjave da – ako Hrvatske ne uđe u EU – neće biti mirovina, što je po njihovoj ocjeni – kazneno djelo povrede prava birača na slobodno odlučivanje.

Ona im je predočila jednostavnu računicu: Kreditni rejting mjeri se stabilnošću, a članstvo u Europskoj uniji znači stabilnost, znači da će Hrvatska moći vraćati kredite, znači jeftiniji novac. A bude li Hrvatska ocijenjena kao nestabilna zemlja, na podmirivanje obaveza i kamata otići će milijardu kuna više, poručila je ministrica.

Referendum se održava u nedjelju od sedam ujutro do sedam navečer. Kako je procedura prebrojavanja listića mnogo jednostavnija nego na izborima, očekuje se da prvi neslužbeni rezultati budu poznati odmah po zatvaranju birališta.

Zanimljivo je da nema izborne, odnosno referendumske šutnje ni dan prije referenduma, niti na sam dan referenduma, ali će – ipak – izborna, odnosno referendumska promičba biti zabranjena na samim biračkim mjestima i u njihovoj neposrednoj blizini.

Političari – i oni vladajući, i oni koji su pred mjesec i po izgubili izbore - rezultate će dočekati zajedno u Saboru, a sve televizije na nacionalnoj razini imat će posebne emisije.
XS
SM
MD
LG