Dostupni linkovi

Hotel kosovske budućnosti: Mir, multietičnost i zdrava hrana


Na desetak kilometara od Prištine, u Gračanici, na kratkoj udaljenosti od samog centra ove opštine, nedavno je otvoren hotel koji pruža tišinu, mir i relaksaciju. Pored toga, i dobru kuhinju.

Specifičnost hotela „Gračanica“ je ta da je ovaj ekološki hotel možda jedini multietnički hotel kojim uglavno upravljaju pripadnici romske zajednice.

Ovaj hotel savremene arhitekture sa tradicionalnim elementima je projekat troje prijatelja, švajcarca Adnreasa Wormsera, Atlana Gidžića i Hisena Gašnjanija, inače kosovskih Roma. Arhitekta hotela je švajcarac kosovskog porekla, Bujar Nrecaj.

Ugostiteljima se pored mirnog i kućnog ambijenta, pruža i kuhinja sa uglavnom domaćim jelima, a koju inače, kako uposleni kažu, stranci na Kosovu obožavaju.

Hotel „Gračanica“ otvoren je 2013. godine. Wormser, koji je dugo radio na Balkanu, kaže da je zadovoljan onim što je osoblje ovog hotela uspelo da postigne.

„Naravno, još je dosta teško za nas. Treba nam više gostiju i nije lako da se ubede gosti iz Evrope da dođu ovde“, kaže on.

Atlan Gidžić, suvlasnik hotela, kaže da ovaj hotel pruža drugačiji osećaj od ostalih hotela u okruženju.Udaljen je od gradske buke i galame, a kilometarski pogled bez ikakvih građevina predstavlja pravu idilu.

„Kod nas je kućna atmosfera, pokušali smo da napravimo selekciju osoblja koje je multietničko, da svako ko dođe ima osećaj da se ustvari nalazi kao kod svoje kuće. Namerno smo tražili ovako mesto, da bude malo dalje od buke, galame, od asfalta. Ono što me je najviše iznenadilo je to da ljudi koji rade u strane organizacije, kao što je EULEX ... imamo goste koji su ranije za vikend išli u Grčku na odmor, dok oni sada dolaze ovde kod nas za vikend“, kaže Gidžić.

Hisen Gašnjani, takođe suvlasnik, kaže da je hotel dosta postigao, ali nada se još većem interesovanju gostiju. U hotelu radi 12 radnika koji pripadaju romskoj, srpskoj i albanskoj nacionalnosti.

„Nema deljenja, nema da neko kaže ko je kakve nacionalnosti. To je po strani. Ovde smo svi jedan tim. Svako od nas radi koliko može a ujedno smo i svi zadovoljni radom. Posećiavao sam mnogo mesta, ali zaista nisam video ovako pomešano osobljne kao što je kod nas. Nadam se da će ubuduće biti tako, i da će ovo biti dobar primer Kosovu za suživot i saradnju. Rad je rad, mora da se radi“, navodi on.

U hotel je uloženo skoro dva miliona eura. Raspolaže sa 15 soba, od kojih su pet jednokrevetne, sedam dvokrevetne i sa tri apartmana. Cene se kreću od 50 do 130 eura. Gidžić kaže da cena nije uopšte prilagođena kosovskom standardu, ali, kako navodi, gosti su uglavnom stranci, radnici stranih organizacija, za koje su cene prihvatljive.

Hotel posećuje i lokalno stanovništvo koje često provede popodne u restoranu ili u bašti ovog hotela. Među popularnijim događajima je „nedeljni brunch“ u stilu švedskog koji se servira od 11 do 15 časova, za 10 eura po osobi.

Kuvarica Slađana Nikolić kaže da je sve iz menija domaća ishrana. Punjena paprika sa mesom ili vegeterijanska, gulaš, kupus, neka su od jela. Svake nedelje servira se i specijalitet dana, uvek neko novo jelo, a od nedavno su počeli da prave i raviole. Slađanu smo zatekli praveći domaći ajvar za potrebe restorana ovog hotela.

Svake godine obavezno pravimo ajvar, ali svake godine sve više i više. Ove godine pravimo 400 kilograma. Imamo i svoje domaće džemove. Sve što je na našem meniju, sve je domaće. Mi to sve sami pravimo. Paradajz je iz bašte, kupujemo od lokalaca. Prezadovoljni smo radom. Nikad ne bih stvarno poželela drugi posao sem ovde. Imamo dobro razumevanje, lepo se slažemo. Mi smo svi isti, nema kod nas odvajanja“, kaže ona.

Gosti koji posećuju ovaj hotel, ne kriju oduševljenje.

„Hotel je zaista prijatan. U prirodi je, dobar je za odmor, nema gužve. Oseća se domaća atmosfera. Hrana je dobra i prave dosta domaćih specijaliteta. Zadovoljan sam i dolaziću dalje jer mi se sviđa atmosfera i usluga“, kaže jedan od njih.

Moj prvi utisak kad sam došla bio je ’wow, super što si došla i poslušala druge’. Sviđa mi se ovaj mir, priroda, i ovaj nedeljni ručak tokom kojeg uvek ima i muzike uživo. Jedna grupa često izvodi pesme na različitim jezicima“, kazala je gošća iz Prištine.

XS
SM
MD
LG