Dostupni linkovi

Hollande, Merkel i Poroshenko pozvali na hitni prekid vatre


Proruski pobunjenici u Donjecku, 1. februar 2015.
Proruski pobunjenici u Donjecku, 1. februar 2015.

Francuski predsjednik François Hollande, njemačka kancelarka Angela Merkel i ukrajinski šef države Petro Poroshenko zajedno su u nedjelju pozvali na "hitni prestanak vatre" na istoku Ukrajine.

To je u nedjelju uveče saopšteno iz kancelarije francuskog predsjednika, poslije telefonskog razgovora troje visokih zvaničnika.

Hollande, Merkel i Poroshenko razgovarali su o situaciji u Ukrajini i izrazili su žaljenje zbog neuspjeha konsultacija kontakt grupe u subotu u Minsku.

"Oni su pozvali na hitni prekid vatre", navodi se u saopštenju Hollandea.

Mirovni pregovori čiji je cilj prekid krvoprolića na istoku Ukrajine su prekinuti, i ne planira se njihov nastavak, izjavio je u subotu u Kijevu ukrajinski izaslanik, bivši predsjednik Leonid Kuchma.

"Konsultacije u Minsku su završile neuspjehom", rekao je Kuchma i dodao da lideri proruskih separatista, koji su potpisali prethodni sporazum 5. septembra u Minsku, nisu došli na pregovore, a novi izaslanici su odbili da razgovaraju o novom prekidu vatre i povlačenju teškog naoružanja.

Predsjedavajući OEBS Ivica Dačić ocijenio je u nedjelju da je na sastanku Kontakt grupe u Minsku propuštena prilika za uspjeh, a kao jedinu pozitivnu stvar naveo je to što plan nije odbačen.

"Jedina pozitivna stvar jeste to što plan nije odbačen, nego je rečeno da će taj plan biti razmotren i da će se u narednim danima videti kada će biti nastavljen rad Kontakt grupe", rekao je Dačić na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare.

Nove žrtve na istoku zemlje

Bjesne sukobi za kontrolu nad strateški važnim ukrajinskim gradom Debaltseveom, gdje vojska pokušava odbiti napade proruskih separatista. U posljednja 24 sata, prema posljednjim podacima, na istoku zemlje je ubijeno 30 osoba, 17 civila i 13 vojnika.

Situacija u Debaltseveu, koji se nalazi između Donjecka i Luhanska, vrlo je teška, rekao je portparol ukrajinske vojske Volodymyr Polyovyi. U gradu s oko 25.000 stanovnika u nedjelju se vode žestoke borbe između separatista i vojske. Nema vode ni električne energije, a samo najhrabriji usuđuju se izići iz skloništa, prenosi AFP.

Istovremeno, broj civilnih žrtava sukoba u istočnoj Ukrajini neprestano raste. U posljednjih devet mjeseci stradalo je više od 5.000 ljudi.

Proruski separatisti su u petak zaprijetili da će ojačati napade na istoku Ukrajine, ukoliko mirovni pregovori budu okončani bez uspjeha.

XS
SM
MD
LG