Dostupni linkovi

Hodžaj: U Siriji dvadeset do trideset Kosovara


Enver Hoxhaj
Enver Hoxhaj
Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj izjavio je za RSE da je njegovo ministarstvo od početka pratilo odlazke Kosovara u rat u Siriji, te da su zalaganja Ministarstva bila da se spreče takvi postupci.

Stoga je, kazao je Hoxhaj, pre nekoliko meseci predloženo da se razmotri mogućnost poduzimanja pravnih mera kako bi se izmenili određeni zakoni kako bi se tako nešto sprečilo.

Kosovski mediji prenose da je najmanje četvoro Kosovara poslednjih dana poginulo u borbama u Siriji te da se tamo nalazi veliki broj onih koji se bore.

„Fenomen učešća građana Kosova je izolovan...Broj o kojem se govori ovih dana u medijima, da je u Siriji 150 Kosovara, je netačan. Može biti da ih ima oko 20 do 30 koji se trenutno nalaze tamo“, kazao je Hoxhaj.

Hoxhaj podseća da je iniciranje takvih zakona u nadležnosti ostalih ministarstava i sektora, ali i dodaje da se zalagao i razgovarao sa kolegama o tome da je neophodno da se poduzmu mere kako bi se ova pojava sprečila, i to zakonskim putem.

„Kada će se to desiti, to zavisi od ostalih ministarstava, da li su potrebni novi zakoni ili izmena Krivičnog zakona... Potrebni su nam zakonski pravilnici koji sprečavaju učešće građanina Kosova u bilo kom delu sveta u ratnim aktivnostima. U tom pravcu, ima raznih modela iz ostalih zemalja Evrope, ima zemalja u kojima se takvi građani gone, u kojima se oduzima državljanstvo...Iako ne pripada ministru spoljnih poslova da se bavi takvim zakonskim rešenjima, postoji politička volja i spremnost da budemo uz ostale institucije“, kazao je on.

Hoxhaj je još jednom podsetio da Kosovo nema potrebe da izvozi i uvozi Islam, već se treba raditi na očuvanju tradicionalnog Islama i vrednosti.

Na pitanje da li sve ovo predstavlja pretnju za Kosovo, on je kazao da o tome ipak odlučuju ostale kosovske institucije i agencije.
XS
SM
MD
LG