Dostupni linkovi

"Hoćemo istinu": Protest zbog slučaja generala Šantića


Nekoliko stotina ljudi okupilo se u utorak na mostarskom Rondou, odnosno Trgu hrvatskih velikana, na mirnom protestu u povodu dvadeset i prve godišnjice od nestanka generala Vlade Šantića, zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u bihaćkoj regiji u proteklom ratu.

Nakon skupa, kojeg su organizovali porodica nestalog generala Šantića, te Udruga maloljetnih dobrovoljaca HVO-a, održana je mirna šetnja do obližnje zgrade Federalne uprave policije (FUP) u Mostaru, u Liska ulici, gdje su okupljeni još jednom zatražili od nadležnih institucija da se napokon pronađu posmrtni ostaci generala Šantića i procesuiraju odgovorni.

Nakratko blokirajući saobraćaj na Rondou, nekoliko stotina okupljenih je zatražilo da slučaj nestalog generala HVO-a, Vlade Šantića, nakon više od dvije decenije od njegovog nestanka na današnji dan, bude rasvijetljen.

"Samo bih, znači, uputio da mjerodavne službe, Tužiteljstvo BiH, Federalni MUP, Ured za nestale, nađu jednu zajedničku riječ, sjednu za sto i da riješi se ovaj problem", izjavio je Branko Matošin, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Herceg-Bosne.

Supruga generala Šantića, Jagoda Šantić, navodi da nema institucije koju u proteklih dvije decenije nije obišla u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"Nisam nikad dobila nikakav odgovor, ni službeni ni neslužbeni. Sve je bio početak i kraj. Znači, ako se nešto počelo raditi 2014. godine, kada smo mislili da će biti sve riješeno, onda je stopirano", izjavila je Jagoda Šantić.

Generalov sin, Duje Šantić, na mirnom protestu pored spomenika braniteljima HVO-a podsjetio je da je Vlado Šantić bio general HVO-a, visoki zvaničnik Hrvatske Republike Herceg-Bosne i HDZ-a BiH.

Duje Šantić je ponovio da je njegov otac odveden pod prinudom iz sjedišta HVO-a u Bihaću, te da je potom mučen, a zatim likvidiran.

"Za to isključivo držim odgovornim generala Armije BiH Atifa Dudakovića i Hamdiju Abdića Tigra, gospodare života i smrti te davne, ratne 1995. godine u Bihaćkom džepu", rekao je Duje Šantić, obraćajući se okupljenima.

Šantić je još kazao i da se ne zna se gdje su posmrtni ostaci njegovog oca.

"Postavljamo upit: gospodo iz FUP-a, Tužiteljstva BiH i Županijskog suda u Bihaću, Dragane Lukaču, Gorane Salihoviću, Huseine Huzejroviću, što ste do sada učinili pred tako debelog dosijea, materijalnih i fizičkih dokaza?", upitao je Duje Šantić.

Porodica Šantić najavljuje da će ići će do kraja, tražiti istinu, kao i posmrtne ostatke generala Šantića.

XS
SM
MD
LG