Dostupni linkovi

Hoće li se sresti Tadić i Tači?


Boris Tadić
Boris Tadić
Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Kosova Hašim Tači mogli bi da se sretnu. Obojica su spremni da razgovaraju "kako bi rešili probleme". Ali s obzirom na to šta bi mogle biti prihvatljive teme za obojicu možda ovaj susret ne bi trebalo očekivati uskoro. Tim pre što je Srbija na pragu predizborne kampanje.

Predsednik Srbije Boris Tadić ostavio je prostor za susret sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Nakon Tačijeve poruke da je spreman da sedne sa Tadićem "kako bi rešili probleme u medjusobnim odnosima" Tadić je odgovorio da pristaje samo ukoliko bi taj razgovor bio u funkciji rešavanja problema na Kosovu, a ne u funkciji, kako je rekao, promocije kosovske državnosti.

Predsednik Srbije je, na konferenciji za novinare posle sastanka trilaterale BiH, Srbije i Hrvatske na Jahorini, za RSE podsetio da je sa Tačijem u prošlosti već razgovarao tokom pregovora vođenih u vreme vlade Vojislava Koštunice, tako da, kaže, ne postoji "personalna prepreka" za takav razgovor.

„Meni je prepreka za svaki razgovor da li će on biti efektivan i da li će doneti neku korist. Ja sam izašao sa planom, sa osnovnim konturama plana vezanim za sveobuhvatno rešenje Kosova i Metohije. Nisam naišao na spremnost
"Taj razgovor ne može da bude iskorišćen za promociju takozvane kosovske nezavisnosti ili državnosti, zato što mora da ima funkciju rešenja problema", kaže Tadić za RSE.
da razgovaramo o planu. A da se susretnemo da bi smo se susreli, da bi to slikali i prenosili mediji, to nema svrhe. Ako bude reakcija i spremnosti da se razgovara o planu koji sam izneo ili nekom drugom planu na koji ja reagujem pozitivno, onda naravno, uvek. Ali taj razgovor ne može da bude iskorišćen za promociju takozvane kosovske nezavisnosti ili državnosti, zato što mora da ima funkciju rešenja problema, a ne simboličkog nadgornjavanja i pobeda u političkom procesu uspostavljanja nekih nezavisnih država ili nekoj vrsti političkog folklora“, poručio je Tadić.

No, ovo nije prvi put da Tadić izražava spremnost da se sretne sa Tačijem. Pre godinu dana on je objasnio srpkoj javnosti da, ukoliko je Hašim Tači legitimni predstavnik albanskog naroda i sve dok se ne dokaže da su optužbe iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija osnovane, on će biti biti spreman da s njim razgovara.

“Srbija mora da pregovara sa svakim za koga Albanci sa Kosova smatraju da je njihov legitimni predstavnik i to je princip kojeg moramo da se držimo i mi. Nemamo pravo na naše lične stavove s tim u vezi jer je jako komotno za političare koji kažu ja neću da pregovaram sa onim ili ovim ili iz razloga koji su opravdani ili manje opravdani zbog toga što mi nemamo tu pravo na lični stav nego na stav koji svedoči o tome da štitimo javni interes, ovo je javni a ne lični posao”, rekao je Tadić u decembru 2010. godine.

Tadiću teže nego Tačiju

Ipak, je samo nekoliko meseci kasnije Tadićev kabinet oštro demantovao pisanje prištinskog lista "Zeri" da bi Tači i Tadić mogli u Njujorku da postignu sporazum za sever Kosova tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

"Ne postoji nikakva mogućnost da se desi susret predsednika Tadića sa Hašimom Tačijem. Niti će biti takvog sastanka, niti je planiran, niti postoji mogućnost da do njega dođe", bio je odgovor iz kabineta srpskog predsednika u septembru prošle godine.

Predrag Simić
Predrag Simić
Koliko je onda realno očekivati susret Tadić – Tači. Dijalog Beograda i Prištine dospeo je u pat poziciju zbog regionalnog predstavljanja Kosova. Dogovor oko tog pitanja uslov je kojim će se ovog meseca meriti koliko je Srbija naperedovala na popravnom za sticanje kandidature za članstvo u EU.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić, iako misli da put iz te pat pozicije u koju je zapao dijalog verovatno vodi i preko susreta između Tačija i Tadića, ne veruje da će do njega u skorije vreme doći.

“U ovom trenutku ne vidim mogućnost za takav susret jer bi se tu odmah postavilo pitanje o čijem se susretu radi, lidera dve države što bi Beograd u startu verovatno odbio ili se radi o nekom drugom formatu, recimo onom u kome se vode pregovori u Briselu. Milsim da je ova inicijativa dobra zbog toga što nagoveštava mogućnost da se stvari pomere sa mrtve tačke ali nisam siguran da ćemo taj susret u dogledno vreme videti”, kaže Simić.

Međutim, danas kada se svaki politički korak u Srbiji meri predizbornim vaganjem, Tadiću je mnogo teže da sedne za sto nego Tačiju. Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da je Tadić bio nedorečen u odgovoru na Tačijev poziv. I pored toga što se u tome, kaže Stanković, može čitati i neki nagoveštaj promene politike ili makar probni balon za javnost ni on ne misli da bi ovo bio trenutak za susret predsednika Srbije i premijera Kosova.

„Sam taj nedorečeni jezik govori da ni Tadiću nije do kraja jasno šta bi hteo da postigne, ali govori da se naziru neki elementi promene u političkom ponašanju predsednika Srbije. Čini mi se da će to u velikoj meri zavisiti od nekih drugih stvari, pre svega od rezultata dijaloga Beograda i Prištine s jedne strane i neke vrste poruke koju će Tadiću poslati EU svojim odlukama vezanim za kandidaturu. Dakle, ako tu dođe do nekih pozitivnih razvoja i ukoliko javno mnjenje, u političkom smislu, ne reaguje ekstremno agresivno prema toj ideji, onda taj nagoveštaj može da se pretvori u neku konkretnu akciju. Ali, meni nekako izgleda manje verovatno da će Tadić u ovom trenutku odlučiti da ide u pravcu zakazivanja nekog sastanaka sa Tačijem“, zaključuje Stanković.
XS
SM
MD
LG