Dostupni linkovi

Hoće li zakon o taksiju uvesti red na sarajevske ulice?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Poslanici Skupština Kantona Sarajevo u utorak su usvojili zakon o taksi prijevozu. Organizacija i način obavljanja taksi prijevoza, broj i razmještaj taksi stajališta, broj vozila, način naplate, te prava i dužnosti taksi vozača, definisani su ovim zakonskim rješenjem.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine vlada potpuni haos u oblasti taksi prijevoza. Mnogo je nelegalnih prijevoznika, a i kod legalnih ima mnogo propusta. Zbog neuređenog stanja u ovoj oblasti sarajevski taksisti su najavljivali proteste.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica smatra da se ovim zakonom konačno uvodi red u oblasti taksi prijevoza, jer postojeća zakonska rješenja nisu jasno propisala utvrđivanje cijene taksi usluge, način izdavanja slobodnih taksi oznaka, te način korištenja taksi stajališta:

„Postojeća zakonska rješenja u ovoj oblasti nisu jasno propisala utvrđivanje cijena taksi usluge, način izdavanja slobodnih taksi oznaka, te način korištenja taksi stajališta. Način na koji je izrađen ovaj zakon su slobodno formiranje taksi usluga i ovjeravanje cjenovnika usluga, a u interesu korisnika usluga; slobodan pristup svim kategorijama taksi stajališta taksi prijevoznicima koji ispunjavaju uslove iz ovoga zakona pod jednakim uslovima i u smislu ravnopravnog pristupa tržištu; maksimalno dozvoljen broj dopunskih taksi oznaka u odnosu na broj stanovnika, jedno vozilo na 500 stanovnika, što bi iznosilo cirka 880 taksista u Kantonu Sarajevo, čime bi bio olakšan pristup tržištu pružanja taksi usluga; transparentan način izdavanja slobodnih taksi oznaka putem konkursa; pravna sigurnost u odnosu na prethodno stečena prava, odnosno pravna slijednost propisa koji se ogleda u davanju mogućnosti svim taksi prijevoznicima koji posjeduju validnu dokumentaciju za obavljanje taksi prijevoza da nastave svoje pravo.“

Tokom rasprave u Skupštini Kantona Sarajevo većina poslanika smatrala je da predloženi zakon treba pretrpjeti značajne izmjene, kako bi bio primjenjiv u praksi. Tako je predloženo 85 amandmana, od kojih je većina prihvaćena. Poslanici su smatrali da odnos broja stanovnika i taksi vozila mora biti 700 prema jedan, iako je Ministarstvo saobraćaja KS predložilo jednu taksi dozvola na 500 stanovnika. Zapitali su su i kako je moguće da se zakonom ukida mogućnost nasljednog prijenosa licence sa taksi prijevoznika na članove njegove porodice, što je veći broj taksi prijevoznika također ocijenio neprihvatljivim.

Odgovor ministra Jusufa Bubice bio je da je tako odredilo Konkurencijsko vijeće koje je učestvovalo u izradi ovog zakona:

„Oni su u obrazloženju rekli da žele da daju ravnopravanu šansu svim građanima KS da mogu da učestvuju i da participiraju u konkurenciji za dobivanje taksi doznake. Dakle, nisu željeli da na ovaj način da se dozvoli monopol nosiocima taksi oznaka da to mogu raditi po porodičnoj vertikali. To je njihovo obrazloženje.“

Problem licenci

Šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković rekao je da bi zbog ove odredbe trebalo tužiti Konkurencijsko vijeće, te da predloženi zakon ne rješava ni polovinu problema u oblasti taksi prijevoza:

„Država je ta koja je ljudima prodavala licence. Rekla je kupujte dvije za jednu. Država, ovaj organ ovdje je govorio prije 10 godina možete to. A sad ovaj organ kaže ne možete to. Šta ako oni nas tuže? Šta ako oni koji su kupili tu licencu za pare tuže nas? Šta kaže ministarstvo? Vi ste nam omogućili, ministre, ili neki ministri prije vas i uglavnom ljudi koji sjede tamo i sad, vi ste nam rekli prije sedam godina kupite pa dođite. Oni kupili, došli, koristili - kažemo sad ne možete. Možda 30, 50, 70 hiljasda maraka. Država. Ja bih tužio državu. E onda ćemo mi ponovo plaćati, a onda ćemo ponovo ganjati Konkurentsko vijeće. Neće Konkurentsko vijeće donijeti ovaj zakon – mi ćemo ga donijeti.“

Poslanik Stranke za bolju budućnost BiH Adnan Solaković kaže:

„Konkurencijsko vijeće izgleda važi vama samo za taksi. A nije vam važilo za javni gradski prijevoz jer nemamo više konkrencijskog vijeća za 12 feninga. Niste ubacili u zakon vozila sa posebnim namjerama, tj. za prijevoz invalida, taksi vozila za djecu, koja moraju imati opremu, a to su vam sjedišta.“

Reagovali su i na činjenicu da je od 1.158 taksi vozila, koliko ih je trenutno u Kantonu Sarajevo, 300 taksista i sedam pravnih lica koja vrše taksi prijevoz zgubilo licencu zbog neizvršavanja obaveza prema državi. Smatraju da ovim taksistima treba pomoći da ponovo počnu raditi.
XS
SM
MD
LG