Dostupni linkovi

Hoće li Srbi imati koristi od izbora Tačija za predsednika


Hašim Tači
Hašim Tači

Srpska zajednica na Kosovu može dobiti još jednu svoju opštinu, jedanaestu po redu. Nenad Rašić, poslanik Srpske liste, potvrdio je da su se tokom poslednjih dana vodili razgovori o tome.

Naime, četiri sela Prilužje, Plemetina, Babin most i Grace mogli bi da čine tu novu opštinu. Ova sela danas pripadaju opštinama Vučitrn i Obilić.

Ipak, Rašić negira da je to bio uslov poslanika Srpske za izbor Hašima Tačija za predsednika, već vid kompromisa oko ove, kako kaže, stare ideja koja je zaživela sada.

"Poslednjih nekoliko dana smo intenzivirali neke kontakte i, zbog malo odlučnije i zrelije inicijative, došli smo do toga da bi to moglo biti izvodljivo. Po proceduri, to se prvo treba usvojiti u Vladi kao predlog, a potom i u Parlamentu, što mislim da ne bi trebalo da bude problem, jer politička snaga ne bi to promenila jer ni interesi većine Albanaca ne bi bili ugroženi", kazao je Rašić.

Nenad Rašić dodaje da, ukoliko postoji dobra volja, tako nešto bi moglo da se desi do kraja godine.

Da li je deset srpskih poslanika Srpske liste glasalo za Tačija ili ne, to je nepoznato, s obzirom da je glasanje bilo tajno, ali je jedno sigurno, da je njihovo prisustvo u sali svakako omogućilo Tačijev izbor zbog kvoruma.

Jedan od srpskih analitičara, Ranđel Nojkić, kaže da, ukoliko je taj izbor Tačija protekao bez ikakvih uslova ili dogovara, onda je Srpska lista u velikim problemima i biće sigurno kažnjeni od svojih birača.

Ranđel Nojkić
Ranđel Nojkić

"Bilo bi apsolutno neprihvatljivo da se nisu dogovorili i da su bezuslovno učestvovali u njegovom izboru. Ta nova opština nije ništa novo jer je inicijativa od ranije, ali ako se desi - svakako je jedan pozitivan korak. Prema tome, mislim da su Srbi zbog toga trebali da imaju vrlo jasne uslove i da to na kraju predoče svojim glasačima, svom narodu, da oni, zapravo, znaju koji su to uslovi i zbog čega su morali da daju glas Hašimu Tačiju", kaže Nojkić za RSE.

On dodaje da je važno da se u dogledno vreme sprovede dogovor o Zajednici opština sa srpskom većinom, koji je već trebao da se desi, ali i ostalih dogovora oko Telekoma i dr.

Petar Miletić, bivši podpredsednik Skupštine Kosova i dobar poznavalac prilika, ne očekuje previše od Tačija kada je u pitanju srpska zajednica, pre svega, zato što funkcija predsednika nema previše izvršne vlasti.

Miletić, ipak, sumnja da je Srpska lista uspela da nametne svoju agendu "kao što to nije uspela ni ranije kada je njihova podrška u Skupštini bila neophodna".

Moguće je da je i nova opština samo želja, kaže Miletić.

"Srpska lista je omogućila izbor Tačiju. Da li su nešto dogovorili ili ne, čisto sumnjam poznajući dobro prilike. Možda ono što su i sami rekli, a to je stabilizacija prilika na Kosovu. Bojim se da u ovom trenutku, čak ni ono što je potpisano u Briselu i što stoji u briselskim dokumentima, ali čak ni ono iz Ustava ili zakona Kosova, kada se to ne poštuje, bojim se da je samo pusti san da se desi nešto što nije ni na papiru", navodi petar Miletić.

Na Kosovu je, inače, deset opština sa srpskom većinom, od kojih je pet formirano procesom decentralizacije. Četiri su severno od Ibra, a šest južno.

Decentralizacija vlasti je nastala na osnovu Ahtisarijevog plana na osnovu kojeg je proglašena nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG