Dostupni linkovi

Hoće li Kosovo primiti izbeglice: Odluka na čekanju


Izbeglice na Balkanu, 10. septembar 2015
Izbeglice na Balkanu, 10. septembar 2015

U kosovskom Centru za azil, trenutno se nalazi 55 osoba, od kojih je većina iz Sirije. Radi se o podnosiocima zahteva za azil na Kosovu koji se i dalje razmatraju. Kosovske vlasti još uvek međutim nisu donele odluku o primanju izbeglica, dok humanitarne organizacije navode da je to moralna i ljudska obaveza.

Da li će Kosovo primiti izbeglice iz Sirije, zavisi od toga da li ima dovoljno mogućnosti za tako nešto.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, od ministra rada i socijalne zaštite, Arbana Abrašija, zatražila da razmatranje mogućnosti i kapaciteta u žemlji, a kako bi seKosovo solidarisalo u pružanju smeštaja izbeglicama iz Sirije.

Jahjaga je zatražila procenu s obzirom na ograničenja i resurse koje Kosovo ima, a nakon konsultacija sa međunarodnim faktorom i u izmajući u obzir volju građana Kosova da se izbeglicama pomogne.

Iz Ministarstva rada međutim se još uvek ne oglašavaju u vezi toga, tako da je nepoznato hoće li se Kosovo solidarisati u tom pogledu, ili ne.

Na odgovor države čekaju i organizacije koje se bave humanitarnim radom.

Iz udruženja 'Majka Tereza" smatraju da je to "moralna i ljudska obaveza", ali dodaju da je za to potrebna dobra koordinacija državnih institucija sa nevladinim sektorom.

Predsednik udruženja Zef Šalja kaže i da pružanje smeštaja ne bi zavisilo samo od državnih institucija, već bi pomogli i brojni donatori.

"Potrebna je koordinacija sa svim organizacijama koje mogu da pomognu i koje imaju iskustva sa humanitarnim radom. Na primer, smeštaj u Prištini je nemoguć, ali na Kosovu ima sela koja su prazna i u njima se može rešiti to pitanje", kazao je on.

Na Kosovu inače postoji Centar za azil u sklopu MUP-a, a u kojem su trenutno smeštene 55 osobe, većina njih iz Sirije.

Direktor centra, Fitim Zariqi, kaže da je njima po dolasku pružen smeštaj, higijenski paket i dnevni obrok. Oni su tražili azil i čekaju na odgovor, ali nekoliko njih je već napustilo Kosovo u nepoznat pravac.

"Uglavnom se radi o starijim osobama, ali tu su i tri porodice sa decom... Na Vladi je da odluči da li će primiti izbeglice ili ne. Ukoliko odluči pozitivno, mi ćemo biti na usluzi takvoj odluci. Ovaj Centar međutim ima kapacit za 60 lica, a maksimum koji možemo primiti je 123", kazao je Zariqi.

Odselima u ovom centru pružaju pomoć i dve organizacije. To je Program građanskih prava Kosova (CRP/K) i Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava tortura (KRCT). Ove programe podržava UNHCR.

CRP/K je jedina nevladina organizacija na Kosovu koja se bavi pružanjem besplatne pravne pomoći, između ostalih i onima koji su smešteni u Centru za azil. Ova organizacija, takođe, doprinosi izradama zakonodavstva a u oblasti azila i migracije.

XS
SM
MD
LG