Dostupni linkovi

Srbija i EU: Bez saglasnosti Hrvatske, razgovori se nastavljaju


Zgrada Skupštine Srbije sa zastavama Srbije i EU
Zgrada Skupštine Srbije sa zastavama Srbije i EU

Radna grupa Evropske unije za proširenje završila je sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23, potvrdila je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih 28 zemalja članica EU.

Hrvatska predstavnica "nije imala instrukcije", te je ta tačka skinuta sa dnevnog reda. Razgovori će biti nastavljeni naredne sedmice, rekla je Miščević.

Hrvatska nije dala saglasnost na izveštaj o ispunjenosti merila za njegovo otvaranje.

Holandija, kao predsedavajuća EU, saopštila je da je spremna da organizuje otvaranje poglavlja 20. ili 21. juna, preneo je RTS.

Podsetimo, Hrvatska očekuje od Srbije da izmenama zakona ukine regionalnu nadležnost svog suda za ratne zločine, zatim garancije za zastupljenost hrvatske manjine u Skupštini i saradnju sa Haškim sudom.

Da bi se pripreme za otvaranje poglavlja 23 nastavile, potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja.

Portparol šefice evropske diplomatije Maja Kocijančić je, na pitanje Tanjuga kako treba gledati na ovakav razvoj događaja i kada se može očekivati nastavak razgovora u okviru Radne grupe, izjavila da "nema ništa novo da kaže".

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač rekao je ranije da Hrvatska očekuje da se Brisel izjasni o tome kako misli da ugradi kriterijume koje Srbija mora da ispuni u pregovorima o članstvu u EU i ponovio stav da Beograd mora da ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine i obezbedi prava hrvatske manjine u Srbiji.

Istovremeno, premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija “neće nikoga moliti i da neće menjati svoje zakone samo zato što to Hrvatska traži.”

"Ni na čije ultimatume nećem da pristajemo. Nećemo da menjamo zakon koji je dobar samo zato što se to Hrvatskoj hoće", podvukao je Vučić, na predizbornom skupu Srpske napredne stranke u Novom Sadu, reagujući na informaciju iz Brisela da je Hrvatska praktično blokirala Srbiju na pitanju pripreme pregovaračke platforme za poglavlje 23.

"Srbija je zemlja koja se nalazi na putu u EU, ali je štitila svoju slobodu i nezavisnost. I danas, kada u Briselu Hrvatska neće da se izjasni i pruži podršku Srbiji na njenom evropskom putu, neki očekuju da ćemo nekoga da molimo. Ali, nećemo uputiti nijedan telefonski poziv", rekao je Vučić.

Dodajmo, kako prenosi dopisnik RSE Rikard Džozviak, sa nekim od zahteva Hrvatske problem imaju i tri baltičke države-članice EU.

"Kao što je poznato, Hrvatska traži zagarantovani broj predstavnika hrvatske manjine na lokalnom, pokrajinskom i centralnom nivou vlasti u Srbiji. Upravo to je unelo dosta nervoze kod predstavnika Letonije, Litvanije i Estonije jer, kao što je poznato, u te tri zemlje postoje veoma brojne ruske manjine, a te zemlje ne žele da ono što Hrvatska traži od Srbije dobije širu primenu, pa da onda mora da se primenjuje i kod njih. Jer, kalkuliše se u ovim baltičkim državama, ako relativno mala hrvatska manjina dobije takva prava u Srbiji, onda bi i Estonija, Letonija i Litvanija morale da daju garantovani broj mandata za etničke Ruse u svojim parlamentima. Ukoliko se tokom današnjeg sastanka ništa ne odluči, rasprava o tome biće nastavljena dok se ne dođe do rešenja", saznaje Rikard Džozviak.

XS
SM
MD
LG