Dostupni linkovi

Hoće li biti vraćene vukovarske ćirilične table


Gradsko vijeće Vukovara izglasalo je odluku o promenama Statuta koje omogućavaju da se izbace ćirilične table na gradskim istanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru. To je neustavna odluka, slažu se sagovornici RSE, ona je doneta nakon što je sprečen prošlogodišnji pokušaj da se organizuje referendum o upotrebi ćirilice i nakon pokušaja nasilnog skidanja ćirličnih natpisa u tom gradu. Kakve su reakcije na ovu odluku u Hrvatskoj i Srbiji i šta može učiniti vlast?

Još se ne zna šta će hrvatska država preduzeti nakon, kako se slažu sagovornici RSE, neustavne odluke Gradskog vijeća u Vukovaru.

Ćirilica u Vukovaru opet na čekanju

Gradsko vijeće Vukovara izmijenilo je Statut grada. Na gradskim javnim ustanovama, ulicama i trgovima više nisu predviđeni natpisi na ćirilićnom pismu, predviđeni Statutom iz 2009. godine.

Iracionanost je izgleda pobijedila. Jezik i pismo kao univerzalno pravo svakog čovjeka i naroda, ponovno su na teškoj kušnji. Hrvatska ne može biti demokratska država dok ih ne osigura svim građanima, piše Ines Šaškor u tekstu Ćirilica u Vukovaru opet na čekanju.

Nadležni ministar uprave Arsen Bauk napisao na Fejsbuku kako trenutno nije u mogućnosti da komentariše izmjene Statuta. Ali da je po Ustavu nadležno njegovo Ministarstvo, što nagoveštava sa koje adrese se može očekivati reakcija.

Saša Milošević, zamenik predsednika Sprskog narodnog vijeća, za naš program kaže da će se obratiti nadležnima i u zemlji i u inostranstvu:

“Mislimo da država ima dovoljno elemenata da proglasi, bez Ustavnog suda, Statut neustavnim i nezakonitim", kaže Milošević.

RSE: Da li je jedna od opcija - raspuštanje Gradskog vijeća Vukovara?

Milošević: Raspuštanje Gradskog vijeća je jedna od mogućnosti, ali je predaleko o tome pričati sada. Mi ćemo uputiti dopis Ministarstvu uprave koje je nadležno, kao i Ustavnom sudu, jer smatramo da su izmene Statuta nezakonite i neustavne. Obratićemo se i nekim međunarodnim institucijama. UN, jer smatramo da se ovim temeljito krše neka postignuća tzv. najuspešnije UN misije – UNTAES-a. Obratićemo se i članicama EU, jer smatramo da se ovim krše i pristupni ugovori Hrvatske sa EU.

Ivan Zvonimir Čičak, predsednik Hrvatskog helsinškog odbora, kaže da je sve krenulo na pogrešan način, silom, mislivši na svojevremeno razbijanje ćiriličnih tabli, a da je sadašnji potez posledica nadglasavanja različitih političkih opcija.

Vukovar
Vukovar

“Ustavni zakon je potpuno jasan i mora se poštivati. Na žalost, ne poštuje se nigde. Tako, imate i dalje kao nacionalno pravo u Istri dvojezične natpise na italijanskom, iako tamo živi nešto samo više od 20.000 Italijana, a sa druge strane, ovde gde živi puno ljudi, nemate. Ne samo sa srpskim pučanstvom, već i sa drugim. To je jedan Rašomon. Ne može se prepustiti odlučivanje o tako važnoj stvari samo lokalnim vlastima", navodi Ivan Zvonimir Čičak.

RSE: Kako bi država trebalo da reaguje?

Čičak: Država je nemoćna. Pokazala je da ona može samo upotrijebiti silu.

RSE: Mislite da država neće staviti van snage Statut koji je neustavan?

Čičak: Može da pokrene na Ustavnom sudu.

RSE: Očekujete li da će se to dogoditi?

Čičak: Oni će to napraviti, ali to će opet trajati godinama.

Posledica radikalizacije HDZ vlasti

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije najavilo je najoštriji protest Republici Hrvatskoj tim povodom. U međuvremenu, ministar u Vladi Srbije Aleksandar Vulin se, na njemu svojstven način, osvrnuo na vukovarsku odluku:

“Onaj ko razbija ćirilične table jednog naroda, razbijao bi i glave dece tog naroda, samo da može. Ja pitam: šta je sledeće? Ostaje da se zabrani SPC i onda, zaista, Srba neće biti više ni u sećanju. Važnije čak od toga da li će reagovati hrvatska Vlada, a ja je molim da reaguje, kako će reagovati EU”, rekao je Vulin.

Aleksandar Popov iz novosadskog Centra za regionalizam ovu odluku stavlja u kontekst ukupnog pogoršanja odnosa na relaciji Zagreb-Beograd. Konkretno, vukovarska odluka je posledica radikalizacije HDZ vlasti u tom gradu:

“Očigledno da nije dobro što je sada najjača opoziciona stranka u Hrvatskoj radikalizovani HDZ, a ne onaj umereniji Sanaderov, koji se ipak trudio da ispunjava neke evropske standarde i da poštuje zakone i Ustav”, komentariše Popov.

Ćirilične table su već dugo na meti lokalnih vlasti i lokalnih nacionalista. Nakon prošlogodišnjih ispada, razbijanja tabli sa ćiriličnim natpisom, Ustavni sud je doneo odluku da vukovarsko Gradsko vijeće u roku od godinu dana reši pitanje dvojezičnosti u tome gradu. Na tu odredbu se poziva vukovarska vlast, prenebregavajući činjenicu da je ustavom zaganatovano pravo manjina na ravnopravnu upotrebu jezika.

Ćirilica, i pored ove odluke, nije ipak sasvim proterana iz Vukovara, objašnjava novinar iz Osijeka Goran Flauder, koji je prisustvovao glasanju o izmenama Statuta:

“I dalje će ostati ćirilica na nekim pločama državnih institucija. Ovo se odnosi na gradske institucije i ustanove. Samo što neće biti proširenja tog prava na ulice i trgove, gde ni do sada nije bilo ćiriličnih natpisa. Ostaće na nekim srpskim ustanovama, vrtićima itd. To neće bitno promeniti, umanjiti prava, nešto hoće, ali ne bitno. Ali nije o tome riječ. Riječ je o manifestaciji političke volje, riječ je o iskazivanju namjere da se Srbima nešto uskrati. Trend je bitan”, ocenjuje Flauder.

U medijima u Srbiji, uz vest o proterivanju ćirilice iz Vukovara, pušten je snimak na kome čelnici Vukovara pevaju ustašku pesmu. Srpskoj javnosti, u kojoj je antihrvatsko raspoloženje dostiglo zabrinjavajuće razmere nakon atmosfere stvorene povodom obeležavanja 20. godišnjice akcije Oluja, samo je trebalo još i ovo sa vukovarskom pričom.

Malo je onih koji pri tom podsećaju šta je taj grad doživeo 1991. godine. Ne zato da bi se ni za trunku pravdale odluke koje donose gradske vlasti, već da bi se pokazalo kuda vodi nacionalistička euforija i netrpeljivost. Ma sa koje strane dolazila.

XS
SM
MD
LG