Dostupni linkovi

Hoće li biti vanrednih izbora


Jedni od izbora u Srbiji
Jedni od izbora u Srbiji
„Da li će u Srbiji uskoro biti novih izbora“, pitanje je koje se polako ali sigurno nameće u srpskoj javnosti. Dok rukovodstvo najjače stranke na političkoj sceni već posle malo više od godinu dana na vlasti ne isključuje mogućnost vanrednog glasanja za republički parlament, njihov najbitniji koalicioni partner ne vidi ni jedan razlog za novi izlazak na birališta.

Priču o parlamentarnim izborima pre roka, u trenutku dok se nakon smene gradonačelnika Dragana Đilasa očekuje odluka o izborima u Beogradu, podgrejao je prvi čovek Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, potpredsednik vlade i čovek sa najvećim uticajem u vlasti, rekavši da parlamentarni izbori nisu potrebni ali da ne isključuje mogućnost da se ipak održe ako takva atmosfera bude među građanima.

Zoran Babić, funkcioner SNS-a, rekao je za RSE da će naprednjaci rado „izaći na izbornu crtu“ ukoliko opozicija smatra da je vlada izgubila podršku građana.

„Gotovo svakodnevno opozicija nam baca rukavicu u lice. Govore kako su oni tako veliki i moćni, i to su ti koji pominju i žele izbore. Mi se izbora ne plašimo, svesni smo da smo dobro radili i vodili posvećenu i iskrenu politiku. Zbog toga sam siguran da će SNS, ma kakvi i kada bili izbori, odneti ubedljivu pobedu,“ ističe Babić.

Stranke vladajuće koalicije imaju veću podršku nego ikada, posebno naprednjaci sa više od 40 odsto, pa se kao prvo postavlja pitanje zašto bi neke od njih želele izbore.

Milan Milošević, novinar nedeljnika „Vreme“ i politički analitičar, kaže za RSE da se odgovor nazire.

„Ako žele izbore, to znači da žele više vlasti. Pošto oni veruju istraživanjima javnog mnjenja da bi naprednjaci, odnosno taj konglomerat stranaka oko njih, imali većinu. To je cela filozofija“, ocenjuje Milošević.

Jedan od najvećih argumenata stranaka na vlasti, čiji međusobna neslaganja su najslikovitije isplivala na površinu prilikom nedavne rekonstrukcije vlade, kada se ocenjuje njihov rad su pomak u evrointegracijama Srbije i relaksacija odnosa Prištine i Beograda.

Đorđe Milićević, iz vladajuće Socijalističke partije Srbije, upravo to navodi kao glavni razlog kada za RSE tvrdi da socijalisti nikako nisu za izbore.

“Ključno pitanje je da li su izbori sada u interesu Srbije i njenih građana. Ja mislim da nisu. Reforme koje smo započeli nikako ne smeju da budu zaustavljene jer mnogo je značajnih poslova koje treba završiti. Zato su nam potrebni kontinuitet i politička stabilnost. I to treba da bude prioritet”, ističe Milićević.

Odluka u rukama jednog čoveka

Većina partija opozicije skoro od dolaska vlasti zalaže se za nove izbore a Demokratska stranka, najveća među njima, već mesecima tvrdi da su u ovom trenutku oni jedini izlaz za Srbiju.

Aleksandra Jerkov, iz DS-a, kaže za RSE da je jedini razlog to što sadašnja vlast nema znanje i plan da zemlju izvuče iz krize.

“Sve su gori ekonomski pokazatelji, rekordno je zaduženje zemlje i standard građana sve je lošiji. A sada u kombinaciji sa stalnim pretnjama i tihim pritiskom koji SNS vrši na svoje koalicione partnere ova situacija postaje zaista neizdrživa”, kaže Jerkov.

Sa druge strane, u vladajućoj koaliciji nerado govore o tome da li ima neslaganja među socijalistima i naprednjacima koja bi bila povod za izbore.

Đorđe Milićević, iz SPS-a, kaže da je najbolji odgovor na sve sumnje to što i dalje zajedno rade, kako tvrdi, u interesu građana.

“Ova vlada do sada je pokazala odlučnost, doslednost i pre svega jedinstvo. Ubeđen sam da ćemo tako nastaviti i ubuduće.”

Za običan svet, u vreme ekonomske krize i sve većeg siromaštva, pominjanje vanrednih izbora još jedna je zagonetka koju ne znaju kako da reše. Beograđani za RSE kažu da im je politike preko glave i nerado odgovaraju na pitanje „Izbori, da ili ne?“.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00
Direktan link

Ono na čemu vladajuće stranke insistiraju, kao na zasluženim poenima, su rad na evropskim integracijama i reformski procesi, borba protiv korupcije i kriminala, kao i upuštanje u rešavanje kosovskog problema, ali je pitanje da li je to dovoljno za sve u koaliciji da bezbrižno uđu u neke nove izbore.

Milan Milošević zaključuje da je evidentno nezadovoljstvo pojedinih stranaka pozicijom i moći u vlasti, posebno socijalista, ali da je još veliko pitanje da li će uskoro biti vanrednih izbora iako razloga za njih za mnoge svakako ima.

“Svakako da je jedan od dubinskih razloga to što ova koalicija zapravo vodi politiku koju je u predizbornom periodu osporavala. Pa se postavlja pitanje njenog legitimiteta. A drugo, situacija u zemlji je mnogo teža nego što proizilazi iz popularnosti vladajućih stranaka. Čim se svako malo pominju izbori to znači da gde ima dima ima i vatre. Teško je prognozirati da li će ih biti ali je jasno da je odluka o tome praktično u rukama jednog čoveka”, zaključuje Milošević.
XS
SM
MD
LG