Dostupni linkovi

Hoće li građani RS nasjesti propagandi i teorijama zavjere


Banjaluka, sjedište predsjednika RS
Banjaluka, sjedište predsjednika RS
Vlasti Republike Srpske uplašene su mogućnošću da se socijalni bunt iz Federacije BiH proširi i na taj entitet. Malo kome, međutim, nije jasno da režim ne strahuje od ugrožavanja RS već od gubitka sopstvenih pozicija, koji je potpuno izvjestan ukoliko se pobune socijalno ugrožene kategorije.

Zbog toga su vlasti RS upregle propagandnu mašineriju u punom kapacitetu, spinujući javnost o opasnostima koje vrebaju manji bh. entitet. Na djelu je poznata matrica o stranim plaćenicima, domaćim izdajnicima i teorijama zavjere skovanim u inostranstvu.

Dnevni list Pres nedavno je posvetio naslovnu stranu samozvanom političkom analitičaru iz Tuzle Mehmedaliji Nuhiću, koji je rekao da se demonstranti iz Tuzle naoružavaju i da su spremni doći i u Republiku Srpsku ukoliko se protesti prošire. Nuhić je, takođe, konstatovao da je funkcija socijalnog bunta nasilna unitarizacija BiH. Samo koji dan kasnije, ali nakon što je više medija u RS i Srbiji prenijelo tu informaciju, ispostavilo se da je Mehmedalija Nuhić komunalni inspektor.

Za analitičarku Fondacije Fridrih Ebert Tanju Topić riječ je o dobro oprobanom receptu produkovanja teorija zavjere:

„Iskustvo nam govori da one počivaju na ovom prostoru na matrici stalnog stvaranja neprijatelja i izdajnika, kako bi na taj način sve one koji drugačije misle omalovažili i diskreditirali. Prema istima, potrebno je izvesti homogenizaciju nacionalnog bića, i to je patriotski, a sav gnjev usmjeriti protiv domaćih izdajnika i stranih plaćenika“, ocjenjuje Topić.

Nacionalnoj homogenizaciji trebao je, valjda, da doprinese i nastup predsjednika BORS Pantelije Ćurguza, koji je bio na vrlo sličnom fonu kao i intervjuu samozvanog analitičara Nuhića. Prvi čovjek Boračke konstatovao je da “scenaristi protesta u Federaciji BiH nisu uspjeli da prenesu rušilačke demonstracije u Republiku Srpsku, zbog čega planiraju da u to uključe nekoliko ekstremnih organizacija”.

Ćurguz je sa papira jedva pročitao egzotično ime navodne paravojne formacije koja, uz Zelene beretke, treba u potpunosti da destabilizuju stanje u BiH. Činilo se da orkestrirano spinovanje iz RS i zastrašivanje doživljava svoj vrhunac.

Neće nas prevariti

Ali da nacionalna homogenizacija na način zamišljen u propagandnoj mašineriji režima RS neće proći - potvrđuje i stav predsjednika Veterana Vojske Republike Srpske Duška Vukotića:

„Teško je nas koji u svojim venama, u svojim ranama nosimo prevaru iz 1992. godine i rat u ime nečijih ciljeva, očigledno ciljeva upravo tajkuna i političkih elita, prevariti. Vrlo teško će nas prevariti ovoga puta. Moraju znati da su ipak naše generacije i generacije naših potomaka većinski dio stanovništva ovdje. Zna se da se vlast najlakše održava metodom zavadi pa vladaj, tako da sve ide u tom prvacu, što je jako, jako ružno i vrlo opasno po samu vlast. Koliko god misle da ih to ostavlja na vlasti, ja mislim da im je ta metodologija najopasnija upravo za njih“, poručio je Vukotić.

Ali bez obzira na tu opasnost, predsjednik RS i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uveliko vodi kampanju upravo u tom pravcu. Gostujuću nedavno na Radio televiziji Republike Srpske, Dodik je izjavio da su 99 odsto demonstranata Bošnjaci i “da pojedince plaćaju iz kancelarije izvršne direktorice Fonda za humanitarno pravo u Srbiji Nataše Kandić”. On je, takođe, optužio najveću opozicionu partiju u RS - Srpsku demokratsku stranku da je učestvovala u globalnoj pripremi haosa u tom entitetu i BiH.

I dok Dodik prstom upire i na spoljnje i unutrašnje neprijatelje, nevladin sektor ima sasvim drugačije mišljenje o tome ko zapravo ugrožava Republiku Srpsku.

„Prije svega, najveći neprijatelj RS je kredit Igoru Dodiku koji mu je dao njegov otac Milorad Dodik, od tri miliona maraka, kako bi ovaj napravio voćnjak. To je jedan od najvećih problema. Drugi problem je vila na Dedinju gospodina Milorada Dodika, koju je napravio kraj kraljevog kompleksa. Jedan od problema je i što je porodica Radmanović zaposjela sve institucije u RS. Takođe, bitno je istaći Šljunkaru Pantelije Ćurguza i bundu Ranke Mišić. To su, u personifikaciji, najveći problemi RS. Dok god ne riješimo te probleme, mi ne možemo pričati o prosperitetu i napretku“, naglašava predsjednik Udruženja građana Slobodna Republika Nikola Dronjak.

Opasnost od rata spin je vlasti RS jer jedino njima odgovara atmosfera zastrašivanja u kojoj će targetirati isključivo svoje neistomišljenike - slažu se sagovornici RSE. Ono u šta ipak niko ne sumnja jeste da vlast u Republici Srpskoj već vodi specijalni rat, čiji je isključivi cilj sačuvati fotelje i obezbijediti glasačke poene u izbornoj godini.
XS
SM
MD
LG