Dostupni linkovi

Ko je Sanjinu Sefiću pomogao da pobjegne iz BiH?


Protest zbog smrti dvije studentice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Protest zbog smrti dvije studentice

Potraga za Sanjinom Sefićem, koji se sumnjiči da je automobilom u ponedjeljak večer usmrtio dvije osobe, okončana je u srijedu u Srbiji gdje je uhapšen.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da će Sanjin Sefić biti procesuiran u skladu sa međunarodnim propisima koji uređuju oblast ekstradicije.

Sefić je pobjegao iz Bosne i Hercegovine u Srbiju, preko graničnog prijelaza Uvac kod Priboja. Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu protiv Sanjina Sefića, te je bila raspisana potjernica jer se osumnjičeni nalazio u bjekstvu.

No, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je u saopštenju za javnost naveo kako Sefić nije srbijanski državljanin i da MUP Federacije BiH nije raspisao za njim međunarodnu crvenu potjernicu, koja je nalog za hapšenje.

Sanjin Sefić je prešao granicu iako je MUP Kantona Sarajevo obavijestio Graničnu policiju BiH o identitetu osobe koja je skrivala saobraćajnu nesreću. Oni koji su napravili propust biće rigorozno kažnjeni, poručuju iz Granične policije BiH.

I dok se utvrđuje ko je od nadležnih napravio propust, te šta je čija nadležnost, građani zahtjevaju da vlasti počnu raditi svoj posao, jer niti je ovo prvi slučaj, niti je Sarajevo siguran grad.

Dva mlada života ugasila su se na sarajevskim ulicama i to zbog prebrze vožnje, onih koji glavne saobraćajnice već duže vrijeme koriste za utrke; 20-godišnja Edita Malkoč iz Bosanske Krupe i 21-godišnja Selma Agić iz Bugojna bile su studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

(Fotoblog: Građani poručili "Ko je sljedeći")

U ponedjeljak večer, propisno prelazeći ulicu, zgažene su jer je Sanjin Sefić iz Sarajeva, od ranije poznat policiji, vozio brzinom 100 kilometara na sat. Svjetlana Nedimović pita nadležne do kada će građani strahovati:

"Ako je dvije hiljade policajaca u Kantonu, zašto ne stoje uz ovu ulicu!? Ova omladina zna da na Youtube ima milion snimaka trkača, jel' znate? Jeste li vidjeli, je li znate da se bodovi dijele za prolazak kroz crveno? Jel' znate svi?! Pa kako mi znamo, a oni ne znaju!?", pita ogorčena građanka Nedimović.

Zbog obijesne vožnje ginu djeca, prekinute su mladosti, ali to nije jedini uzrok nesigurnosti u glavnom gradu BiH. Istu večer, sat nakon što je Sanjin Sefić automobilom udario dvije djevojke, trojica su bejzbol palicama na smrt pretukle 50-godišnjeg Mladena Ambrožića. U ovom slučaju policija je uhapsila počinioce. Primjera je mnogo i zbog toga se traži odgovornost nadležnih.

"Od ubistva Denisa Mrnjavca, nakon ubistva Amara Mistrića, stradanja Have Dovadžije u Nedžarićima, Jelene Opričić kod Predsjedništava BiH i nastavnika Zlatana Handžića, ljudi su jednostvano uvijek tražili isto, a to je sigurnost za sebe i za svoju djecu", kaže novinar Almir Panjeta.

(Video: Svijeće za nastradale studentice)

Svijeće za nastradale studentice, vlastima pitanje ko je sljedeći
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Iako su tražili, građani sigurnost nisu dobili. Dobili su još jedno razočarenje. Nakon počinjene saobraćajne nesreće, Sanjin Sefić je pobjegao, kako se sumnja uz pomoć dvije osobe. MUP Kantona Sarajevo je istu noć obavijestio Graničnu policiju BiH, ali Sefić je ipak uspio preći granicu sa Srbijom.

"Granična policija BiH 11. oktobra pokrenula je interne i druge postupke u cilju provjere postupanja svih policijskih službenika uključenih u obavljanje graničnih provjera osobe S.S. i onih koji su bili zaduženi za prenos informacija i naredbi u vezi sa osobom S.S. Protiv svih policijskih službenika za koje bude utvrđeno da su načinili propust u obavljanju službene dužnosti, biće pokrenuti disciplinski i drugi postupci i biće rigorozno sankcionirani", izjavila jeSanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Granična policije će preuzeti odgovornost, a da li će i kantonalne vlasti ili tužilaštvo, koji su se u ova dva dana međusobno optuživale ko je napravio propust i šta je čija nadležnost.

Građani jasno vide problem, a Indira koja je bila na protestima zbog smrti dvije djevojke to je glasno i rekla:

"Često se u medijima ovih dana spominje da je ovo posljedica greške u policijskim strukturama. Međutim to nije jediina istina. Zapravo je i sudstvo u ovom slučaju zakazalo. S obzirom da ranije slične zločine nisu kažnjavali ili su osobe koje su činile takve zločine prolazile sa minimalnim kaznama."

Ovo nije prva saobraćajna nesreća sa kobnim završetkom za građane Sarajeva. Ševal Kovačević, sudski vještak za saobraćaj kaže da vozači - povratnici u izvršenju krivičnih djela teroriziraju stanovništvo, jer vozilo pri brzini od 100 kilometara na sat je oružje.

"Strah ulijevaju, ograničavaju slobode ljudi, a to država mora da se obračuna sa pojedincem. Ako to oni koji su uzeli vlast ne mogu, neka kažu, neka odstupe. Doći će neko ko zna. Ovo je jako bitno – danas svi odlučuju o saobraćaju, a najmanje inžinjeri saobraćaja i najmanje oni koji znaju šta je to saobraćaj", navodi Kovačević.

Rješenja se mogu lako naći, ali pitanje da li postoji volja onih koji odlučuju.

Nekolicina porodica drži građane BiH u šaci: Ahmed Burić
Nekolicina porodica drži građane BiH u šaci: Ahmed Burić


"Neko, dakle njihov, je opet ubio nekog ničijeg. I to je ono – da je njihov, dokazuje činjenica da je ubojica uz pomoć nekoga iz MUP-a uspio preći granicu. Dakle, ovdje se stvaraju privatne kohorte i meni se čini da je krajnje vrijeme Bosancima i Hercegovcima da se opamete, jer njihove porodice bivaju desetkovane, dok ih nekolicina porodica drži u šaci, u strahu", smatra publicista i novinar Ahmed Burić.

Na cestama u BiH godišnje pogine nekoliko stotina osoba, hiljade su lakše ili teže povrijeđene. Zbog obijesne vožnje ginu djeca, prekinute su mladosti...

Bosanskohercegovačko zakonodavstvo ne poznaje termin nasilnička vožnja ili obijesna vožnja, kao što je to slučaj u susjednim zemljama, a kazne su preblage.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG