Dostupni linkovi

Utrka za lidera SDP-a: Bivši ministri i 'stara garda'


Čini se da je izborni poraz bio tek dobar povod Zoranu Milanoviću za najavu odlaska sa mjesta stranačkog šefa
Čini se da je izborni poraz bio tek dobar povod Zoranu Milanoviću za najavu odlaska sa mjesta stranačkog šefa

Paralelno sa početkom pregovora o formiranju nove Vlade, hrvatski mediji i javnost bave se odgovorom na pitanje - tko je mogući nasljednik Zorana Milanovića na čelu Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske? Vrti se nekoliko imena, od kojih su tri najozbiljnija - dvojice bivših ministara iz Milanovićeve Vlade i pripadnika "stare garde" socijaldemokrata europarlamentarca Tonina Picule. Unutarstranački izbori bi trebali biti do kraja godine.

Čini se da je izborni poraz bio tek dobar povod Zoranu Milanoviću za najavu odlaska s mjesta prvog čovjeka Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Jedan Milanoviću nesklon, ali obično dobro obaviješten portal kaže da je ovaj diplomirani pravnik sa magisterijem iz međunarodnih odnosa još u proljeće dogovorio posao pomoćnika šefa pravne službe u londonskom sjedištu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). I dok to iz stranke ne potvrđuju, ali i ne demantiraju, krenula je bitka za njegovog nasljednika.

Nekoliko je imena u igri - bivši ministar unutarnjih poslova u Milanovićevoj Vladi Ranko Ostojić, koji je i objavio svoju namjeru da preuzme SDP, bivši ministar prometa Siniša Hajdaš - Dončić, zatim socijaldemokratski europarlamentarac i veteran SDP-a još od početka devedesetih Tonino Picula, za kojeg neki mediji navode da bi kao umjerena osoba nasuprot konfliktnom Milanoviću bio bolji lider SDP-a, a više po volji i europskim socijalistima, bivši koprivnički gradonačelnik, a sada direktor "Podravke" Zvonko Mrsić i Milanovićev izazivač na prošlim unutarstranačkim izborima, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji će o svojoj kandidaturi sutra izvijestiti javnost.

Po ocjeni bivše istaknute socijaldemokratske političarke Mirele Holy, koja je jedno vrijeme bila i ministrica zaštite okoliša u Milanovićevoj Vladi, favoriti su Ostojić i Picula, a koje su njezine prognoze za izbore koji su propisani po načelu "jedan čovjek – jedan glas".

Mirela Holy: Ranko Ostojić će imati vjerojatno daleko najveću podršku
Mirela Holy: Ranko Ostojić će imati vjerojatno daleko najveću podršku

"Mislim da će Ranko Ostojić imati vjerojatno daleko najveću podršku stranačke infrastrukture, što nije zanemarivo, i mislim da u ovom trenutku on ima više šanse da dobije poziciju predsjednika stranke nego što to ima Tonino Picula", ocjenjuje Holy.

Politički analitičar Ivan Rimac, koji se inače s Mirelom Holy slaže u ocjeni da je Milanović stranku ostavio kadrovski i idejno osiromašenu, procjenjuje u izjavi za RSE da bi Picula sa svojim europskim iskustvom mogao biti dobro prijelazno rješenje, a da su bivši ministri loši kandidati, jer su svoje resore vodili - loše. Ostojić je još najsimpatičniji, kaže Rimac.

"Međutim, on je čovjek od 'emergentnih' situacija, koji na terenu – u poplavi, u izbjegličkim krizama i slično – odlično funkcionira, ali kada se vrati u kancelariju faktički je nefunkcionalan", konstatira Rimac.

Novinarka portalaforuma.tm Sandra Bartolović, koja također negativno vrednuje Milanovićev mandat na čelu SDP-a, vjeruje da bi Picula kao novi predsjednik stranke bio najbliži socijaldemokratskim vrijednostima, a za bivše ministre kaže:

"Ako na čelo SDP-a dođe Siniša Hajdaš - Dončić, čemu je onda Milanović odlazio? Jer, Hajdaš - Dončić mu je bio desna ruka, direktor kampanje. Hajdaš - Dončić je praktički projekt Zorana Milanovića, dakle to bi bilo 'sjaši Kurta da uzjaše Murta'. Ranko ostojić naginje dosta toj Milanovićevoj liniji, međutim ima tog nekog fajterskog duha i ima nešto ljevičarskiju liniju od Milanovića. Njega bi trebalo malo ozbiljnije razmotriti."

Mirela Holy za Ostojića kaže da je - iako dugogodišnji vrlo blizak Milanovićev suradnik - pravi socijaldemokrat po vrijednostima, ali da nije sigurna kako bi on upravljao stranačkom organizacijom.

"On ima jedno nasljeđe policijsko-obavještajnog mentaliteta, tako da očekujem da će se - ako on postane predsjednik SDP-a - taj njegov profesionalni angažman osjetiti i u upravljanju strankom", navodi Holy.

Iz SDP-a su potvrdili da bi se unutarstranački izbori za Milanovićevog nasljednika trebali održati do kraja godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG