Dostupni linkovi

Zvizdić: Pravo referendumsko pitanje je - želite li sigurnost za svoju djecu?


Ne mislim da je iko spreman da evropski put i slobodu dovodi u pitanje: Denis Zvizdić
Ne mislim da je iko spreman da evropski put i slobodu dovodi u pitanje: Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u ponedjeljak je u Briselu razgovarao sa zvaničnicima Evropske unije o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Kako je saopšteno, Vijeće za opšte poslove unije 20. septembra daće zadatak Evropskoj komisiji da počne pripremati upitnik za BiH.

Sve ovo se dešava u svjetlu nestabilnih prilika uz BiH, odnosno najavom Republike Srpske da će 25. septembra održati referendum o Danu tog bosanskohercegovačkog entiteta.

U iščekivanju reakcije Visokog predstavnika o tome, Denis Zvizdić kaže kako će pobijediti evropski put BiH, a ne podjele unutar nje, te da bi građani trebali izlaziti na referendume koji se tiču njihovog boljeg ekonomskog i socijalnog statusa.

RSE: Razgovarali ste sa evropskim zvaničnicima - visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini i evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hahnom. Koji su rezultati razgovora?

Zvizdić: Utisci su izuzetno pozitivni, jer sam ja iz Bosne i Hercegovine donio dobre vijesti, činjenicu da je Bosna i Hercegovina realizirala sva tri uvjeta iz naše evropske agende. Riječ je o jednoj poruci koja, bez obzira na aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, dolazi iz ove zemlje, koja je zadržala evropski put kao svoj najvažniji vanjsko-politički prioritet.

RSE: Zna li se kada će biti razmotrena aplikacija za članstvo BIH u Evropsku uniju?

Zvizdić: Aplikacija za članstvo će biti razmotrena 20. septembra i tada ćemo ići na zaključak da se pripremi upitnik.

RSE: Prenijeli ste da je Vijeće ministara BiH provelo 55 odsto mjera iz reformske agende, kao i da je broj zaposlenih porastao za 20 hiljada.

Zvizdić: Mi smo kao Vijeće ministara definirali 34 mjere iz reformske agende, od kojih je do sada realizirano 19, dok su nivoi entiteta realizirali više od 33 odsto svojih obaveza. Provedba takvih reformi je donijela do rasta svih vitalnih ekonomskih parametara. GDP je u 2015. rastao po stopi od 3,1 odsto, kao i broj novouposlenih. Svi mi u Bosni i Hercegovini bi trebali i dalje da budemo potpuno posvećeni evropskom putu i ekonomskom razvoju, regionalnoj stabilnosti, i da napustimo imaginarne ideje poput referenduma i sličnih aktivnosti.

RSE: Kad pominjete referendum, i o tome je bilo riječi. Gospodin Hahn je rekao kako je njegovo razumijevanje referenduma da on može imati konsultativni karakter, ali da je važno da se to pitanje riješi. Znači li to da on referendum odobrava?

Obavezno ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH: Denis Zvizdić i Johanes Hahn u Briselu
Obavezno ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH: Denis Zvizdić i Johanes Hahn u Briselu

Zvizdić: Ne mislim da njegova izjava ide u tom pravcu. Naprotiv, gospodin Hahn je rekao da je obavezno ispoštovati odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, jer su odluke obavezujuće, i to je stav svih sa kojima sam razgovarao u Briselu. Referendumske aktivnosti koje znače povećanje tenzija, ugrožavanje svega postignutog i snažnog evropskog puta, ne podržava niko praktično, niti u Evropskoj uniji, niti u regionu.

RSE: Evropski predstavnici su rekli da evropski put podrazumijeva i promjenu ponašanja svih nivoa vlasti. U tom kontekstu, koliko ovakve političke neprilike utiču na rad Vijeća ministara i provođenje reformskog puta?

Zvizdić: Aktuelan politička situacija nije ugrozila rad Vijeća ministara, radimo na realizaciji tih prioriteta i do kraja mandata ćemo ostati posvećeni tim prioritetima, jer su ta pitanja važna za Bosnu i Hercegovinu, a ne pitanja koja se postavljaju kroz razne referendumske i druge aktivnosti. Prava pitanja za građane Bosne i Hercegovine trebaju da budu- da li želite evropski put, da li želite nove investicije, da li želite sigurnost za svoju djecu, bolje obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, nova radna mjesta, a ne referendumska pitanja koja vode podizanju nacionalnih i drugih tenzija.

RSE: Mnogi posljednjih dana pominju nove oružane sukobe, a Vi planirate evropski put. Šta građani mogu očekivati u narednom periodu?

Zvizdić: Mislim da su proevropske i probosanskohercegovačke snage mnogo jače od onih koje bi nas svojom retrogradnom politikom vratili u situaciju obnovljenih nacionalnih ili bilo kojih drugih tenzija. Građani Bosne i Hercegovine su svjesni evropske perspektive Bosne i Hercegovine, tako da takve ideje neće više naići na plodno tlo. Ne mislim da je iko spreman da evropski put i ekonomski razvoj, slobodu koju u ovom trenutku svi uživamo, teritorijalni integritet i suverenitet dovodi u pitanje. Sigurno će pobijediti evropska perspektiva Bosne i Hercegovine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG