Dostupni linkovi

Hahn za RSE: Poštovati odluke Ustavnog suda BiH o referendumu


Razliku između političara i državnika: Johannes Hahn
Razliku između političara i državnika: Johannes Hahn

Rikard Jozwiak (priredila: Jasmina Lazić)

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, koji je tokom vikenda učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Bratislavi, kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa​ da bi trebalo još jednom razmisliti o referendumu​ koji nameravaju da organizuju čelnici u Republici Srpskoj i da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

RSE: Brine li vas potencijalno održavanje referenduma u Republici Srpskoj?

Johannes Hahn: Ono što očekujem u Bosni i Hercegovini, kao i u svim ostalim zemljama je da će odluke suda, pogotovo odluke Ustavnog suda biti poštovane. I moram da priznam da ovo nije prvi put da se odluke suda ne poštuju. Važno je da razvijemo izvesno razumevanje o vladavini prava i zadacima koje institucije imaju. Ipak nadam se da će se naći način kojim će biti razrešen ovaj problem.

RSE: Da li to rešenje znači odustajanje od referenduma ili nešto drugo? Koje bi rešenje vi voleli da vidite?

Johannes Hahn: Mislim da bi trebalo razmisliti o referendumu, ali sa druge strane i još jednom ponavljam – odluke suda se moraju imati u vidu i one se moraju poštovati. Ne želim da se dalje mešam u ovo, ali još jednom naglašavam – odluke suda se moraju uvažavati.

Na političarima je da se odupru verbalnim napadima

RSE: Između Srbije i Hrvatske nedavno je došlo do izvesnih, ne bih rekao konflikata, ali recimo - razmirica. Premijer Srbije je poslao pismo Evropskoj komisiji, gospodin Juncker je na to pismo odgovorio... Strahujete li da će Hrvatska nastaviti da koči nastavak pregovora između EU i Srbije, ako imamo u vidu ono što se dešavalo ovog leta u vezi poglavlja 23 i 24?

Johannes Hahn: Svih šest zemalja u regionu koje još nisu članice EU imaju, da tako kažem, međusobni dogovor da se podržavaju ili barem ne sputavaju u aktivnostima koje se tiču perspektive ulaska u EU. Rekao bih i da bi ovakva vrsta dogovora i takav duh bi trebalo da zavlada celim regionom, pa i među državama članicama EU, odnosno onima koje već jesu u Uniji.

Svi smo svesni da perspektiva budućeg članstva u EU zavisi od doprinosa bezbednosti i miru u regionu i da bi trebalo da bude i u interesu Hrvatske koja već jeste članica EU. Naravno, postoje rane iz prošlosti, tenzije među narodima ali još jednom – na odgovornim političarima je da povedu računa o ovome i tu vidim razliku između političara i državnika.

Savetovao bih kolege i ljude koji su na odgovornim pozicijama u regionu da se odupru verbalnim napadima zato što to izaziva reakcije i proizvodi nervozu i probleme. Potpuno razumem da su u toku kampanje, ali ipak i u toku predizborne kampanje trebalo bi biti svestan da postoji i dan nakon izbora i da treba sarađivati.

Crna Gora napravila korak, sada je red na Kosovo

RSE: Savetnik EU je bio prilično skeptičan u pogledu vizne liberalizacije za građane Kosova. Mislite li da je moguće da se to pitanje reši ove ili možda sledeće godine?

Johannes Hahn: To sada pre svega zavisi od samog Kosova. Jedan od važnih uslova je rešavanje konflikta o razgraničenju sa Crnom Gorom. Sa ovom državom postoji dogovor o tome od avgusta prošle godine i Crna Gora je već usvojila neophodne zakone. Još uvek čekamo da i Kosovo to učini. Prošlog četvrtka trebalo je da bude glasanje (u parlamentu Kosova), ali to je suspendovano bez najave ikakvog novog datuma.

Dakle, na Kosovu je da reši ovu situaciju. To je uslov koji ne možemo da zanemarimo i ako ne može da reši to kako treba, neće biti ni pozitivnog izveštaja sa naše strane, odnosno od strane Komisije, i samim tim će na Evropskom savetu i Evropskom parlamentu biti da preduzmu neophodne odluke.

RSE: Da li je komisija možda malo požurila u pogledu vizne liberalizacije sa Kosovom, stavljajući ovu državu u grupu sa Ukrajinom i Gruzijom?

Johannes Hahn: Ne. Kada smo doneli taj pozitivan izveštaj on je trebalo da se shvati kao uvod u poslednji izveštaj. Navedeno je da Kosovo treba da ispuni sve uslove, tada je još bilo neispunjenih zahteva i rešavanjem tih pitanja na adekvatan način od nas bi dobili zeleno svetlo i pozitivan izveštaj. Tako da poštujući to, inicijative jeste bilo, ona je još tu, a na građanima Kosova je da je realizuju.

Makedonija ne sme zaboraviti na reforme

RSE: Da li ste ubeđeni da će se izbori u Makedoniji odrćati u decembru?

Johannes Hahn: Dogovorili su se oko datuma (11. decembar). Mislim da su sada shvatili da su u ovom trenutku došli do veoma ozbiljne tačke u razvoju zemlje, ali nisu tu samo izbori u pitanju. Oni takođe moraju da implementiraju prioritetne reforme. Dakle, izbori jesu važni jer se došlo do izvesnih zaključaka i u određenoj su fazi ali još nisu pri kraju neophodnog reformisanja i to je nešto na šta ih moramo podsetiti. Sve njih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG