Dostupni linkovi

Zbog ruskog 'njet' tone voća i povrća ostale u kamionima


Voće
Voće

Rusija je privremeno, zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti bh. proizvoda, uvela zabranu na uvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine. Danas je državno Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa objavilo kako čini sve da bi se izvoz nastavio, jer će na velikim gubicima biti poljoprivredni proizvođači koji već imaju pripremljene pošiljke, po posebnim pravilima, za rusko tržište.

Ministar Mirko Šarović je izjavio da je BiH uputila poziv ruskoj strani da što prije posjeti Bosnu i Hercegovinu, te uvjeri se u sistem kontrole, a biće zatraženo ukidanje zabrane izvoza. BiH u Rusiju izvozi najviše farmaceutske proizvode, te voće i povrće.

Među domaćim proizvođačima koji izvoze u Rusiju zavladali su pravi šok i nevjerica. Samo iz Potkozarja u petak ujutro nisu krenuli kamioni natovareni sa 60 tona voća zbog ruskog "njet" na uvoz bh. proizvoda.

Jedan od oštećenih proizvođača i predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoje Dojčinović kaže da Savjet ministara BiH do ponedeljka ima rok da riješi spor sa Rusijom ukoliko ne želi reakciju proizvođača.

"Mi smo sada trebali svaki dan da vršimo isporuke za Rusiju pošto se tu radi o robi koja je voće sezonskog karaktera, koja nije za hladnjače i nije za dugo čuvanje. Ta roba će nam vjerovatno sada propasti, pošto je ona spakovana za njih. Drugačije je pakovana i opterećena i ona sad ne može na naše tržište. I ako budu bili kupci, oni ne mogu da plate robu po toj cijeni po kojoj smo mi robu pripremili. I kada bismo mogli da čuvamo tu robu mjesec dana, mi smo u jako velikim gubicima", kaže Dojčinović.

"Ograničenje se uvodi zbog nedostatka informacija o fitosanitarnom statusu Bosne i Hercegovine, kao i zbog odbijanja Ministarstva spoljne trgovine BiH da prihvati inspekciju nadležne ruske sanitarne institucije, 'Rosselkhoznadzora', koja je trebala da provede fitosanitarnu kontrolu sistema", navodi se u saopštenju te ruske regulatorne kompanije.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u izjavi za RSE ističe da su u četvrtak i petak održani sastanci u Ambasadi Ruske Federacije kako bi se riješili nesporazumi, te da očekuje da bi i zabrana mogla biti brzo ukinuta.

Mirko Šarović
Mirko Šarović

"Ministarstvo je sa svoje strane, koje se u ovaj proces uključuje kao kontakt tačka zajedno sa Upravom za zaštitu zdravlja bilja, uputilo zahtjev ruskoj Federalnoj inspekciji da stavi van snage privremenu zabranu i sa druge strane pozvali smo ih da posjete BiH i izvrše pregled izvoznih objekata koji su u proteklom periodu izvozili u Rusku Federaciju", ističe Šarović za RSE.

No čini se kako iza svega najprije stoji sumnja ruske strane da se voće iz povrće iz drugih zemalja prepakivalo u Bosni i Hercegovini a zatim izvozilo u Rusiju. Na to su iz Rusije stizala upozorenja još tokom prošle godine.

"Potpuno je jasno da je u fokusu ruske strane reeksport proizvoda, voća i povrća u prvom redu i sumnje u povećane količine koje izvozi BiH u prvih šest mjeseci ove godine, kada je u odnosu na isti period prošle godine povećan izvoz za viiše od 50 odsto", navodi Mirko Šarović.

U toku ove godine u Rusiju je iz Bosne i Hercegovine izvezeno oko 46 miliona maraka (oko 23 miliona evra) vrijednosti roba.

Osnovni gubitak bi u naredna četiri mjeseca mogao iznositi 50 miliona maraka (25 miliona evra), podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

"Ali ima tu i više, vjerovatno su ljudi pripremili i veće potencijale radne snage, prilagodili cijene, povećali kapacitet. To je ono što nije u ovih 50 miliona, je sa sigurnošću mnogo veća, što je i logično", ocjenjuje Amila Šehić, stručna saradnica za makroekonomiju u Spoljnotrgovinskoj komori.

Nakon stupanja na snagu zabrane, postavlja se i pitanje šta će biti i sa izvozom mesa, kojeg je ministar Šarović prošlog mjeseca dogovarao u Rusiji.

Šarović uvjerava da zabrana ne može ugroziti proces dogovaranja oko izvoza mesa.

"Mi smo pregovarali za dolazak ruskog inspekcijskog tijela u BiH kako bi provjerili ispunjenost uslova za izvoz u Rusiju objekata iz oblasti mesne industrije, ali i mljekarskog sektora. To je preduslov da bi se ostvarili uslovi za izvoz u Rusiju, jer njihovo inspekcijsko tijelo treba da obiđe objekte koje smo mi prijavili za izvoz. To tražimo unazad više od godinu dana. Dolazak ruske inspekcije se prolongira i za drugu polovinu 2016. godine. Nadam se da će se stvoriti uslovi za dolazak jer postoji značajan interes za trgovinu i saradnju sa ruskom stranom, posebno imajući u vidu da je BiH jedna od zemalja koja se nije pridružila sankcijama EU prema ruskoj strani", navodi ministar Šarović.

Nezvanične informacije govore da bi ruska zabrana za izvoz voća i povrća koja je zaživjela 4. avgusta, srećom po domaće proizvođače, ipak mogla biti ukinuta kroz nekoliko dana ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti.

Pitanje reeksporta voća i povrća će se bezuslovno morati riješiti i tu će ulogu morati odigrati i entitetske institucije u čijoj je to nadležnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG