Dostupni linkovi

Slučaj RTV ide pred Evropski sud


Sa jednog od protesta 'Podrži RTV'
Sa jednog od protesta 'Podrži RTV'

Slučaj smene novinara i urednika na Radio-televiziji Vojvodine ide pred Evropski sud za ljudska prava. Kako je najavljeno iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, na ovaj način pokušaće da zaštite nezavisnost pokrajinskog javnog servisa kao i integritet novinara.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović kaže da je glavni razlog za ovakav potez to što nepostoje pravne mogućnosti da smenjeni novinari rešenje traže od domaćih sudova.

"Ova situacija govori o nedostatku zakonske regulative u Srbiji koja može da omogući sudsku zaštitu kada je reč o drastičnim kršenjima medijskih sloboda kao što je to slučaj u Radio-televiziji Vojvodine", rekao je on.

Smenjen programski direktor Radio-televizije Vojvodine Slobodan Arežina kaže za Radio Slobodna Evropa da je značajno to što je za njegove kolege nađena pravna mogućnost da se zaštite od političkih uticaja.

"Svaka odluka, pa i odluka suda u Strazburu, koja bi njima dala za pravo svakako bi bila dobrodošla. Opet, sa druge strane, ne verujem da bi takva odluka mogla bitno da promeni medijsku sliku u Srbiji, za te promene su potrebne mnoge, mnoge druge odluke, a jedna sudska odluka nije dovoljna", smatra on.

Iako je osnova za pokretanje postupka pred sudom u Strazburu da budu iscrpljena sva domaća sudska rešenja, ta institucija može da prihvati ovakav slučaj.

Pravni osnov slučaj Moldavije

Pravnu osnovu čini proces protiv Moldavije gde je vladajuća stranka nakon izbora smenila i udaljila novinare i urednike sa njihovih pozicija. Sud se tada proglasio nadležnim, objašnjava advokat Slobodan Beljanski.

"Sud je tada zauzeo stav da pravilo iscrpljenosti nije primenljivo tamo gde se praksa ponavlja, a država to toleriše. Sud je doneo presudu kojom utvrđuje da je država povredila odredbu člana deset evropske konvecije koja govori o slobodi izražavanja", kaže advokat.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM kaže da Evropski sud za ljudska prava može efikasno da reši ovaj predmet ako ga prihvati.

"Kada gledate praksu Evropskog suda za ljudska prava u nekim slučajevima potreban je duži vremenski period da bi se izradila presuda, ali, naravno, imamo slučajeve koji su rešavani po hitnom postupku. Mi smo imali predmete koji su bili rešavani u roku od šest meseci, dok je negde standard da postupci pred ovim sudom traju do dve godine", rekao je on.

On dodaje da izvršenje presude ovog suda je jasna obaveza države.

"Ovde se radi o jakom pravnom dokumentu koji formira sudsku praksu i u budućim predmetima. Tako da i Savet Evrope prati ispunjenje ovih presuda, a možemo reći da je to imperativ za svaku državu članicu", ističe Antonijević.

Oni osim ostavke upravnog odbora i poštovanja nezavisnosti institucija traže i odgovornost gradonačelnika Miloša Vučevića koji je na društvenim mrežama priznao da je gradska vlast učestvovala u organizovanju kontramitinga iako su učesnici tog događaja tvrdili da je reč samo o građanskom skupu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG