Dostupni linkovi

Britanske firme: Glas za Brexit bi naštetio našoj ekonomiji


London: Sve žešća kampanja uoči referenduma o EU
London: Sve žešća kampanja uoči referenduma o EU

Dan uoči referenduma, britanski premijer David Cameron i njegovi protivnici - pristalice izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije - obilaze birače u uvjerenju da će pridobiti one neopredjeljene. “Rezultat je neizvjestan, nitko ne zna što će se dogoditi”, upozorio je Cameron u intervjuu za današnji “Financial Times”. Istodobno, najistaknutija figura Brexita, bivši londonski gradonačelnik Boris Johnson ponavlja – ovo je ključni trenutak, verujte u našu zemlju.

Pored političara i predsjednici gotovo polovice najvećih britanskih kompanija uputili su otvoreno pismo svojim uposlenicima da dva puta razmisle prije nego što glasaju. Glas za izlazak bi naštetio britanskoj ekonomiji stoji u pismu koje objavljuje “The Times”. Te tvrtke, među kojima su “Barclays”, “Standard Life” i “Anglo America”, upošljavaju gotovo milijun i osamsto tisuća ljudi. Izlazak iz Unije znači nesigurnost za naše firme, manje trgovine s Evropom i manje posla, stoji u pismu.

David Cameron je u Bristolu u pratnji bivšeg premijera Johna Mazora ponovio da će, ostane li Uniji, Velika Britanija biti “sigurnija u borbi protiv terorizma, ali i uspješnija, jer nama treba tržište od 500 miljuna ljudi. To će stvarati i nove poslove, investicije i život kakav je potreban našim obiteljima”.

Posljednja istraživanja pokazuju da su obje strane vrlo izjednačene. Tokom javne rasprave održane 21. juna u londonskoj Wembly Areni, novi londonski gradonačelnik Sadiq Khan optužio je svog prethodnika Borisa Johnsona, koji zagovara izlazak iz Unije, da je stvorio “projekt mržnje”, te da iskorištava strah od imigranata, kako bi potaknuo antievropske stavove.

Johnson je, pak, odgovorio da bi četvrtak “mogao biti novi dan nezavisnosti”.

U kampanji su se proteklih dana isticala upozorenja o ekonomskoj devastaciji Britanije napusti li Uniju, dok su euroskeptici ponavljali tezu da će doći do nekontrolirane migracije što će uništiti zemlju. Sama kampanja je pokazala koliko je zapravo duboko podijeljena nacija, upozorili su eksperti.

U medijima se smjenjuju javne ličnosti koje pozvaju građane da glasaju za ostanak, i oni koji ih pozivaju na izlazak iz Unije.

Britanski dnevnici obznanili su na čijoj su strani. “Daily Miror”, “Guardian”, “Observer”, između ostalih, zagovaraju ostanak u EU. “Financial Times” ističe da nije vrijeme za “obnovu male Engleske, mi smo Velika Britanija. Zadatak nam je da ovaj svijet učinimo prosperitetnijim i sigurnjim”, piše list. Istodobno tabloidi kao što su “Sun”, “Daily Mail”, ali s druge strane i “The Telegraph” ili “Sunday Times” ističu – vjerujete li u Britaniju, glasajte za izlazak. “Laži, pohlepne elite i podijeljena Evropa – zašto naša budućnost ne bi bila izvan takve Evrope”.

Ugledna novinarka i kolumnistica “Washington Posta” Anne Applebaum upozorila je u svom tekstu da, bez obzira na ishod refernduma, može slijediti politički potres. Odluče li se Britanci za ostanak, razočarani konzervativci će udariti na vodstvo stranke, ili se pridružiti ekstremno radikalnim desničarima. Sam Nigel Farage je nedavno izjavio da bi, ukoliko narod shvati da glasanje nije ništa promijenilo, slijedeći korak moglo biti nasilje. Ali što ako Britanci odluče da izadju iz EU – da li će ekonomski trošak biti veći od očekivanog i protiv koga će se tada nezadovoljtvo usmjeriti, pita se ugledna kolumnistica “Washington Posta”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG