Dostupni linkovi

Izglasano nepovjerenje Oreškoviću, izvjesni izbori u Hrvatskoj


Pad Oreškovićeve vlade
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Hrvatski sabor je velikom većinom glasova izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću i Vladi kojoj je on bio na čelu. Most ne ide u dogovore o rekonstrukciji, već traži nove izbore – ujesen.

Hrvatska ima tehničku vladu. Sabor je velikom većinom glasova podržao HDZ-ov prijedlog za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, a time je iskazano nepovjerenje i njegovoj vladi.

„Molim rezultat. Stotinu dvadeset i pet je za iskazivanje nepovjerenja, dva suzdržana i 15 glasova protiv. Utvrđujem da je dovoljnom većinom glasova donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću“, rekao je predsjednik Sabora Željko Reiner.

Za opoziv Oreškovića glasali su HDZ i sve stranke njegove Domoljubne koalicije, socijaldemokrati, narodnjaci, manjine. Suzdržani su bili Branimir Glavaš i još jedan zastupnik njegove stranke, a protiv su bili laburisti i Most. U ime kluba laburista Nansi Tireli kazala je kako nisu podržali HDZ-ov prijedlog za opoziv Oreškovića, jer ne žele HDZ-u „držati ljestve u daljim političkim trgovinama“.

„Trebalo bi se glasovati o povjerenju cijeloj Vladi, a ne samo premijeru koji ne može biti sam odgovoran za situaciju u kojoj se našla Hrvatska. Od ovoga se ne mogu amnestirati ni HDZ ni Most,“ upozorila je.

Božo Petrov
Božo Petrov

Most će sa svojih 12 zastupnika dati potrebnu većinu oporbi koja traži samoraspuštanje Sabora, ali tek kada se dogovori datum prijevremenih parlamentarnih izbora, najavio je predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.

„Vjerujem da se dogovor može postići unutar nekoliko dana i da će se tada aktivirati svi potpisi. U svim drugim uređenim kulturnim zemljama izbori nikada nisu bili u srpnju i kolovozu, i nadam se da će se takav dogovor i postići. Mislim da bi to bilo korektno i prema hrvatskim građanima i prema svim političkim akterima.“

On je uvjeren da je sada i HDZ-ovim zastupnicima jasno da HDZ neće biti u stanju sakupiti potrebnu većinu od 76 potpisa za formiranje nove vlade, za što Ustav daje rok od 30 dana. Međutim, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poštovala je slovo Ustava i nakon pada Vlade već je za sutra ujutro sazvala konzultacije sa parlamentarnim klubovima.

Ona želi utvrditi ima li netko većinsku potporu od 76 glasova za rekonstrukciju Vlade, kako tvrdi HDZ, ili će uslijediti raspuštanje Sabora i prijevremeni izbori kako priželjkuje Zoran Milanović. Za prijevremene izbore je i aktualni tehnički premijer Tihomir Orešković.

„Ja mislim da bi na kraju novi izbori trebali biti solucija. Mislim da ste svi vrlo jasno dobili poruke od Mosta i da građani očekuju izbore. Tako, neka na kraju odluče birači.“

Rasprava o opozivu trajala je u Saboru cijelo poslijepodne. Optužbe protiv mene su lažne i neosnovane, a ruši me se zbog protivljenja nečijim osobnim interesima oko INA-e, kazao je premijer Tihomir Orešković u saborskoj raspravi poručujući da iza pokušaja njegovog rušenja stoji u stvari Tomislav Karamarko.

„Pravi razlog za moje rušenje je taj da sam zbog zaštite nacionalnih interesa počeo raditi na rješenju spora INA-MOL kroz nastavak arbitraže i početak novih pregovora, što nekima nije odgovaralo. Ostat će zabilježeno da je ova Vlada – ako vi tako odlučite – pala radi osobnih interesa pojedinaca. Pokušao sam to spriječiti, i to je moja jedina krivnja.“

On je podsjetio da je prvi sukob s Karamarkom izbio kada je za šefa tajne službe u dogovoru s predsjednicom postavio čovjeka koji nije bio po volji Karamarku.

„Zbog navedenog postao sam – prepreka.“

Ivan Šuker je pobrajanjem svih navodnih Oreškovićevih grijeha u ime HDZ-a započeo raspravu o njegovom opozivu, a time i padu njegove Vlade.

„Ovdje je vladajuća većina koja je predložila gospodina Oreškovića za mandatara u jednom trenutku rekla da više u njega nema povjerenja i traži od njega da odstupi. Svugdje vani bi čovjek nakon toga naprosto dao ostavku, uz svoje obrazloženje. Ali u Hrvatskoj – ne!“

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac kazao je kako će glasati za opoziv Oreškovića i njegove Vlade, jer je to prva Vlada koja nije našla načina da integrira manjine i manjinsku problematiku u svoj program.

„Ovo je prva Vlada koja nije zaustavila i nije znala zaustaviti porast netolerancije, sukobljavanja i antimanjinskih porukakoje su se razvijale tokom proteklih godina i koje su se odražavale u Vladi i u članicama koalicije, i na koje se odgovaralo općim porukama sve dok međunarodna zajednica nije reagirala i rekla – dosta je!“

I predsjednik Kluba nacionalnih manjina Furio Radin kazao je kao će glasati za opoziv Oreškovića i Vlade jer je Orešković podržao kontroverznog ministra Zlatka Hasanbegovića.

„Trener mora stati na stranu člana svoje ekipe, ali opet – to nije naša ekipa. Zato što je ova Vlada podržavala ili nije sprječavala retrogradne svjetonazore koji su se pojavili i podijelili Hrvatskui zato što ova vlada nije poštivala nacionalne manjine Klub nacionalnih manjina glasat će za opoziv ove Vlade i premijera Oreškovića.“

Uz premijera Oreškovića u velikoj dvorani Hrvatskog sabora bili su svi ministri iz Mosta nezavisnih lista i čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov. HDZ-ovih ministara ni Karamarka nije bilo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG