Dostupni linkovi

Francuska vlada dobila poverenje, usvaja sporni zakon


Parlament Francuske
Parlament Francuske

Francuska vlada dobila je danas poverenje u parlamentu uprkos opoziciji koja je podnela zahtev o nepoverenju zbog ranije odluke socijalističke vlade da usvoji sporni zakon o radu, zbog čega se mesecima održavaju protesti širom zemlje, javile su svetske agencije.

Opozicija nije uspela da dobije većinu od 288 glasova, dobivši 246 glasova podrške poslanika.

Zbog nedostatka većine u parlamentu za usvajanje zakona o radu, koji predstavlja poslednju veliku reformu petogodišnjeg predsedničkog mandata Fransoaa Olanda, vlada je u utorak odlučila da zakon sama usvoji zaobilazeći parlament, pozivajući se na član 49 Ustava.

Opozicija je istog dana podnela zahtev za glasanje o poverenju vlada.U medjuvremenu danas je nekoliko desetina hiljada protestovalo na ulicama Pariza zbog najavljenih reformi zakona o radu i izmenu dosadašnje 35-časovne radne nedelje.

Analitičari ocenili su ranije da će francuska vlada "preživeti" danas ali je nacrt zakona o radu produbio nesuglasice unutar vladajuće Socijalističke partije i dodatno smanjio popularnost Olanda.

Novim zakonom o radu predvidjene su veće slobode za poslodavce u pogledu utvrdjivanja radnog vremena i otpuštanja radnika kao tehnoloških viškova, a protivnici tvrde da će to pogoršati prava zaposlenih, naročito mladih.

Prema Olandovim rečima, novi zakon je jasniji za poslodavce, a sindikatima će biti zagarantovana veća ovlašćenja u kolektivnim pregovorima.

XS
SM
MD
LG