Dostupni linkovi

Obama: Kako ostvariti svijet bez nuklearnog oružja


Barack Obama
Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama ugostiće više od 50 svjetskih lidera na četvrtom Samitu o nuklearnoj sigurnosti koji počinje u Washingtonu. U autorskom tekstu koji objavljuje "Washington Post", šef Bijele kuće se pita: Kako možemo ostvariti viziju svijeta bez nuklearnog oružja?

"Od svih prijetnji globalnoj sigurnosti i miru, najopasnije je nuklearno naoružanje, zato sam prije sedam godina na samitu u Pragu, obećao da će Sjedinjene Države prestati s širenjem nuklearnog oružja i da ću se se zalagati za svijet bez toga oružja", napisao je Obama.

U središtu pažnje današnjeg samita biće – spriječiti teroriste da dođu do nuklearnog oružja i da ga iskoriste. Zbog stalnih prijetnji poput onih koje šire terorističke organizacije kao što je Islamska država Iraka i Levanta (IDIL), na samitu će se analizirati antiteroristički napori međunarodne koalicije kako bi spriječile najopasnije terorističke mreže da dodju do najopasnijeg, nuklearnog, oružja.

Od samita u Pragu, Sjedinjene Države i Rusija, u skladu za novim sporazumom START o neširenju nuklearnog naoružanja smanjuju broj nuklearnih bojevih glava i do 2018. godine, njihov broj će biti na najnižoj razini od 50-tih godina prošloga stoljeća kada je krenula utrka u naoružanja između Istoka i Zapada.

Uspjelo nam je ujediniti međunarodnu zajednicu protiv širenja nuklearnog oružja, piše Obama u "Washington Postu", ističući da je nakon višegodišnjih pregovora, Iran potpisao dogovor o spornom nuklearnom programu, čime je spriječeno da još jedna država dođe do atomske bombe.

Međunarodna zajednica mora ostati jedinstvena i kada su u pitanju provokacije Sjeverne Koreje, posebno nakon nedavnih nuklearnih testova i lansiranja raketa. Dodatne sankcije prema Pjongjangu koje je uvelo Vijeće sigurnosti UN dokaz su da će oni koji krše dogovore biti kažnjeni.

Naš je cilj je denuklearizacija cijelog Korejskog poluotoka i to na miran način, istaknuo je šef Bijele kuće.

"Svjestan sam da mir i sigurnost, kao i svijet bez nuklearnog oružja, nije moguće brzo ostvariti, možda čak ne i za vrijeme moga života, ali počeli smo, napisao je Obama. Kao jedina zemlja koja je upotrebila nuklearno oružje, Sjedinjene Države imaju moralnu obavezu da budu predvodnice u eliminiranju nuklearnog oružja. Ipak, viziju svijeta bez nuklearnog oružja ni jedna zemlja ne može ostvariti sama. To mora biti naš zajednički posao", zaključio je Barack Obama u autorskom tekstu u "Washington Postu".

XS
SM
MD
LG